Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

War is over .

Současný konflikt mezi USA a Iránem spěje ke konci, přesněji řečeno k příměří. Tragédie letu Teherán-Kijev byla jeho smutnou tečkou. Jaké jsou tedy varianty příčin katastrofy a co z nich plyne ?

Oficiální verzí pořád zůstávají technické problémy. Četl jsem vyjádření několika odborníků, ruského pilota-instruktora létajícím na daném typu letadla a ukrajinského pilota se zkušenostmi z dané trasy Kijev Teherán a shodují se na tom, že si neumí představit technickou závadu, která by alespoň teoreticky, mohla způsobit, to co se stalo. I s hořícím motorem by mělo letadlo vcelku vysokou šanci bezpečně přistát, ale hlavně je zcela nevysvětlitelný technickou poruchou, náhlý kolaps všech elektronických systémů a následné „zmizení“ letadla. Ukrajinský pilot pochyboval i o snaze pilotů vrátit se na letiště. Z místa tragédie by totiž letadlo v tom případě mělo zatáčet doleva a prakticky se stáčelo doprava.

Podstatně pravděpodobnější jsou tedy varianty zásahu z venku.

Srážka s vojenským dronem. Nejmíň pravděpodobné. Těžko říct jaká by mohla mít taková srážka důsledky, ale šance letadla na přežití by taky byla dost vysoká, navíc i v případě, že by dron nezaregistrovaly radary letadla, rozhodně by ho měla včas zaregistrovat řídící věž a piloty informovat.

Sestřelení letadla iránskou protivzdušnou obranou. Asi nejvíc diskutovaná varianta, vcelku vysvětlující jinak záhadné chování letadla. Jediné o čem se snad v dané variantě diskutuje, je typ rakety, která by to byla schopna způsobit. Těžko předpokládat v tomto případě úmysl, takže něco jako let MH17, díl druhý.

Poslední variantou zůstává teroristický útok, a to jak nějakým zařízením na palubě letadla, tak útokem zvenčí. Vcelku nelze pochybovat, že se na blízkém východě potřebných fanatiků i bezprizorné vojenské techniky najde víc než dost. A nějaký, byť pochybný motiv, ten se na půdě fanatismu vždycky najde taky. Osobně mne napadá, jestli iránská vláda po takovém vysvětlení nakonec s úlevou nesáhne.

A tak USA zabily svého nepřítele, Irán si před domácím publikem zachoval tvář mohutným raketovým útokem na americké základny a desítkami imaginárních mrtvých amerických vojáků, USA na to poskytly dva prázdné sklady a oznámili nové, spíš symbolické sankce na Irán, a tak je tragédie letu Teherán-Kijev jen smutnou tečkou za touto eskalací napětí.

War is over, pokud celý konflikt klasifikovat jako „miniválku“ tak má podle mne tato miniválka jeden neuvěřitelný rekord a to ztráty na životech . Poměr 3/176, počet vojenských/civilních obětí to neměla ani II. sv.v..

Diskuze. Souvislosti mezi zabitím Solejmáního a tragédií letu Teherán-Kijev zmiňují v diskuzích na netu mnozí. Uvítal bych pokud by si trolové propagující názor, že kdyby USA nezabily Solejmáního, nemuselo by k tragédii dojít, nechali ke svým příspěvkům prostor jinde, anebo si alespoň sundali klapky z očí a podívali se na komplexní souvislosti. Kdyby Irán netrolil svou islámskou šiítskou revolucí celý blízký východ, nebo kdyby se Solejmání alespoň nepokoušel vypálit velvyslanectví USA v Iráku, mohli žít nejen cestující onoho letadla, ale i Solejmání osobně.

Kromě jiného se ale taky dost diskutovalo o tom, zda tato eskalace napětí se nemůže přelít v začátek třetí světové. A tady mne zaujal příspěvek jednoho ruského blogera. Nemůže, resp. nemohla. Světová válka může vzniknout v případě, že vznikne neřešitelný konflikt mezi světovými velmocemi, a vztahy mezi Čínou a USA jsou sice konfliktní, ale ne natolik. A vůbec těžko si představit, že obchodník bude bít svého největšího zákazníka, navíc, když onen zákazník je docela namakaný svalovec a mohl by to vrátit.

Autor: Václav Dlouhý | pátek 10.1.2020 7:18 | karma článku: 17,40 | přečteno: 473x
  • Další články autora

Václav Dlouhý

Spravedlnost made in Putin

Dnes byl v Moskvě odsouzen opoziční politik Alexej Navalný na 2 roky a 8 měsíců vězení nepodmíněně. Nezájem Ruska o světové mínění je samozřejmost, ale Kreml odsouzením demonstruje i nezájem o vlastní zákony.

2.2.2021 v 18:58 | Karma: 24,55 | Přečteno: 521x | Diskuse| Společnost

Václav Dlouhý

Šaškárna Navalného nebo Zemana ?

Naše hradní ztělesnění všeho moudra po delší době opět promluvilo a hodilo mezi spodních deset milionů zase pár intelektuálních perel. Mne osobně zaujaly jeho perly o Navalném.

1.2.2021 v 8:25 | Karma: 28,64 | Přečteno: 851x | Diskuse| Společnost

Václav Dlouhý

Kam ještě klesne Kreml ?

Několikrát jsem chtěl v poslední dny napsat blog na téma další kremelské zvrhlosti, ale než jsem se k tomu dostal, tak režim vyrukoval s další a další. Teď ale klesl opravdu na dno. Pro boj s opozicí zneužívá i děti.

21.1.2021 v 21:21 | Karma: 21,64 | Přečteno: 585x | Diskuse| Společnost

Václav Dlouhý

Svérázy Putinovy diktatury

Dnešní odpoledne jsem spolu s dalším milionem diváků sledoval stream o návratu Alexeje Navalného do Moskvy. Návrat nuly, jak ho označují místních kremlotrolové, byl docela dramatický a odhalil ubohost současného Putinova režimu.

17.1.2021 v 21:09 | Karma: 28,93 | Přečteno: 719x | Diskuse| Společnost

Václav Dlouhý

Návrat ztraceného Navalného.

Tento týden ruský politik oznámil, že ukončuje svoji rekonvalescenci v Německu a v neděli 17.1. se vrací do Moskvy. Leteckou linkou Berlín-Moskva ruské společností s výmluvným názvem Poběda ( Vítězství).

14.1.2021 v 17:26 | Karma: 19,21 | Přečteno: 760x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Cimický u soudu opět nepřítomen. Jednání pokračuje výslechy poškozených žen

30. dubna 2024  11:28

Obvodní soud pro Prahu 8 pokračuje v projednávání případu psychiatra Jana Cimického, který je...

V Londýně útočil muž s mečem, napadl kolemjdoucí a policisty

30. dubna 2024  11:25

Britská policie zadržela muže s mečem poté, co obdržela zprávy o několika pobodaných v...

Vláda schvaluje důchodovou reformu. Do penze má pustit mladší lidi později

30. dubna 2024  6:09,  aktualizováno  11:20

Úpravy, které se týkají budoucích důchodců, schvaluje vláda. Návrh, na němž se shodla pětikoalice,...

Chování TOP 09 ke své ministryni je neodpustitelné, říká Kalousek

30. dubna 2024  11:12

Zakladatel TOP 09, exministr financí Miroslav Kalousek, tvrdě zkritizoval současné vedení strany...

Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene
Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene

S příjemnými hřejivými pocity ze slunečních paprsků k nám ale míří i nebezpečné UV záření. To na nás působí celoročně, a proto je důležité sebe i...

  • Počet článků 135
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1015x
Věčný hledač čehokoliv. P.S. kašlu na interpunkci :-)

Seznam rubrik