Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Ruský svět

Asi nikdo nemá rád manipulativní nátlak. Ale současně bychom druhé tak rádi přesvědčili o naší pravdě. Hlavní umění manipulace je tedy v tom, zblbnout druhého tak ,aby si neuvědomil, že ho někdo blbne. A není to vůbec jednoduché.

Náš objekt manipulace musí mít menší přehled o dané otázce než my a musí nám důvěřovat.

Když budu tvrdit, že intristickou viskozitu recyklovaného polyetylentereftalátu zvýším tak, že zvýším tlak v extruderu a tím narušené molekuly repolymerizuji, tak mi to někdo z vás uvěří. Ne proto , že jste hloupí, ale protože máte znalosti z jiných oblastí a moje tvrzení zní dostatečně odborně.  Ale i když se najde odborník, který prohlásí, že je moje tvrzení blbost, pořád ještě nemá vyhráno. Můžu tvrdit, že já jsem  větší odborník a on tomu nerozumí, navíc opsal titulek své diplomové práce,  jeho tatínek byl topič a tajně inklinuje k Svědkům  Jehovovým. Taky je důležitý můj motiv. Proč vás chci zmanipulovat?  Pokud je to jen diskuze na internetu, tak se asi spokojím s těmi Svědky , pokud, ale žádám dotaci miliardu euro na vývoj onoho zázračného extruderu, tak k členství u Svědků přidám svému oponentovi ještě latentní schizofrenii, neznalost organické chemie , zdokumentované  čtyřkou z sedmé třídy a tajné konto ve Švýcarsku.

To uvádím jako příklad, podstatně víc je manipulací v běžném životě. A taky složitějších. Protože život žijeme všichni a tudíž s ním máme zkušenosti a tím pádem můžeme snadněji oponovat.  Tudíž zblbnout lidi tvrzením, že v zimě je teplo a v létě chlad ,  je o dost komplikovanější.

Ale i tady jsou možnosti – víra, tradice ,ideologie,  naše city a touhy.

S posledními manipuluje reklama. Vždyť není nic jednoduššího: kupte si los a za utrženou miliardu si pořiďte  nový dům od lišky s buřinkou v pyramidě, jezděte s dravcem na cestách v běloskvoucí košili s energií sbalenou na cesty, hedenšouldrovými vlasy a vyoralovanými zuby, bez nadýmání a bolestí kloubů, a to všechno zadarmo, protože nakupovat můžete jenom v akci a peníze vám budou nezištně množit různé investiční fondy a samozřejmě jste na cokoliv pojištění. Celou svou šťastnou existenci pak můžete natáčet na svůj exkluzivní mobil s gigahypo rozlišením a s free operátorem sdílet v rychlosti XYG on line! A známí puknou závistí. Kdo by si to nepřál :-).

Příjde vám to bizardní ?  Ale pak , jak to , že ta reklama funguje? Proč by to jinak někdo platil ? Leda, že by to fungovalo na všechny ostatní než ty, kdo čtou tenhle blog . :-)

Nejodpornější jsou, ale manipulace ve jménu víry, tradice ,ideologie.

Mám volný víkend a free program . Plzeň prohrála s čínany :-(. Pak jsem se nervoval u hokeje a zbytek času koukal na dokumenty Youtube.

V záchvatu nostalgie jsem zkusil zhlédnout dokument „ Mládež s otazníkem“ (1988). Kdysi Mádl s Issovou naštvali před volbami svým klipem  důchodce , když je varovali před podlehnutím selektivní paměti ( v mládí bylo líp) a doporučovali volit demokracii.  I když mám do důchodu nějakých 10 let, může být u mě  Mádl s Issovou v klidu, já selektivní paměť nemám. Možná naopak , mám paměť až příliš emoční, protože jsem ten blábol, popisující moji generaci , nedokázal v klidu shlédnout do konce, a to i 29 let po převratu.

Nevím jak ostatním pamětníkům , ale mě společenské dokumenty ČSSR vždycky připomínali inkvizici. Nebo přesněji řečeno, představuji si, že podobný scénář, jak komunistické dokumenty byl i scénář řeči Velkého inkvizitora, než dotyčnou oběť zabili. „ Ano, naše laskavá komunita je hluboce zarmoucena pochybením jednotlivce, možná je v tom i naše chyba, že jsme se nedostatečně věnovali blablabla  a upustili jsme blablabla  bohužel však náš bratr blablabla přes veškerou snahu blablabla zbloudil blablabla a jsme nesmírně zarmouceni blablabla nepřijal naši lásku blablabla s nesmírnou a hlubokou lítostí blablabla nezbývá než upálit. Amen ( … a vy parchanti, které by mohlo napadnout něco podobného , dejte si bacha. )

Mládež s otazníkem mě neuspokojila a tak, jsem zkusil druhý dokument. Ruský, historický „ Velká hra“ . A zlatá byla Mládež s otazníkem. Velká hra je dokument o skrytém boji mezi Británií  a Ruskem  o ovládnutí střední Azie v 19 stol. Podstata dokumentu je taková, že Británie různými podrazy škodila  ruské expanzi ve střední Ázii, a to přesto, že se Rusko chovalo k Británii maximálně čestně a korektně. To že to bylo publikované  21.3.2018 nemá jistě žádnou souvislost s kauzou novičok.

Není to první historický  ruský dokument, který mě totálně vytočil . Ale podstata je v jiném. Ve filmu se řeší boj mezi Británií a Ruskem ( kde samozřejmě Británie je ten podrazák) , ale vůbec se neřeší samotné národy střední Azie, kterých se to vlastně týká.  

Je přísloví a docela hluboké „ podle sebe soudím tebe „ jinak řečeno vlastní představy si projektujeme do jednání toho druhého.  Příjde mi že se rusové nevědomky právě v takových filmech jak Velká hra odhalují. Naše je Střední Azie, vy máte Indii, co nám sem lezete ?

Od pádu Konstantinopole , tuším 1452, existuje v Rusku idea třetího Říma – Moskvy. ( I. Řím padl – obsadila ho nepravá víra- papež, II. Řím – Konstantinopol padl, obsazen muslimy, tj. pro spasení zbývá poslední opora pravé církve – pravoslavná Moskva tj. Řím číslo tři ) . Tuto teorii vymyslel patriarcha ruské církve v době Ivana Hrozného . Co ho k tomu vedlo, těžko říct, možná si chtěl jen zachránit život, možná to myslel vážně. Ale od té doby je ruský národ manipulovaný v duchu hesla  : My jsme zachránci světa .

Je to nesmírně mocná manipulace. Příchod komunismu  Rusy této manipulace nezbavil, naopak ji ještě umocnil. Jsme dvojnásobní spasitelé a zachránci světa. Světa pravoslavného ( tj. pravé jediné víry) a také všech pracujících. Tato manipulace také umožnila a umožňuje to, že Rusové jsou ochotni žít v zoufalých podmínkách. No a co ?, že žijeme v chatrčích, máme hlad, jsme chudí, nemáme cesty. My jsme spasitelé, my se obětujeme pro blaho světlých zítřků.

Praktická otázka ? Jak spasit lidstvo? Z ruského pohledu jednoduše. Musíme pod vedením našich svatých vůdců zbloudilé země kolonizovat ( např. sibiřské kočovníky, středoazijské zaostalé peršany ) a kde to nejde, ( protože mají třeba lepší zbraně) tak podporovat vládce, kteří nás budou poslouchat. A všechny přivést do našeho, do Ruského světa. To že žijeme v chatrčích, máme hlad, jsme chudí, nemáme cesty, nevadí , bude nás víc, spasitelů, kteří se obětují pro blaho světlých zítřků.

A o tom je tento blog. Milí dobrovolní proruští přátelé. Zkuste se zamyslet nad možností, že jste manipulování.  Zkuste si vzpomenout na své pradědy, kteří podle stejné logiky  ( Hitler nám lže a ubližuje , takže logicky Stalin to určitě s námi myslí dobře ) nám dali dědictví v podobě současnosti. A překonejte své pradědy a místo toho, aby jste poklonkovali Stalinovi, radši bojujte proti Hitlerovi, nebo ho aspoň reformujte.

Mládež s otazníkem (1988)

https://www.youtube.com/watch?v=ZQzDnTYz_i8&t=1364s

??????? ???? | ????????? "???????"

https://www.youtube.com/watch?v=mFoyOzOkJu0&t=2048s

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Václav Dlouhý | neděle 6.5.2018 16:04 | karma článku: 16,68 | přečteno: 616x
  • Další články autora

Václav Dlouhý

Spravedlnost made in Putin

Dnes byl v Moskvě odsouzen opoziční politik Alexej Navalný na 2 roky a 8 měsíců vězení nepodmíněně. Nezájem Ruska o světové mínění je samozřejmost, ale Kreml odsouzením demonstruje i nezájem o vlastní zákony.

2.2.2021 v 18:58 | Karma: 24,55 | Přečteno: 521x | Diskuse| Společnost

Václav Dlouhý

Šaškárna Navalného nebo Zemana ?

Naše hradní ztělesnění všeho moudra po delší době opět promluvilo a hodilo mezi spodních deset milionů zase pár intelektuálních perel. Mne osobně zaujaly jeho perly o Navalném.

1.2.2021 v 8:25 | Karma: 28,64 | Přečteno: 851x | Diskuse| Společnost

Václav Dlouhý

Kam ještě klesne Kreml ?

Několikrát jsem chtěl v poslední dny napsat blog na téma další kremelské zvrhlosti, ale než jsem se k tomu dostal, tak režim vyrukoval s další a další. Teď ale klesl opravdu na dno. Pro boj s opozicí zneužívá i děti.

21.1.2021 v 21:21 | Karma: 21,64 | Přečteno: 585x | Diskuse| Společnost

Václav Dlouhý

Svérázy Putinovy diktatury

Dnešní odpoledne jsem spolu s dalším milionem diváků sledoval stream o návratu Alexeje Navalného do Moskvy. Návrat nuly, jak ho označují místních kremlotrolové, byl docela dramatický a odhalil ubohost současného Putinova režimu.

17.1.2021 v 21:09 | Karma: 28,93 | Přečteno: 719x | Diskuse| Společnost

Václav Dlouhý

Návrat ztraceného Navalného.

Tento týden ruský politik oznámil, že ukončuje svoji rekonvalescenci v Německu a v neděli 17.1. se vrací do Moskvy. Leteckou linkou Berlín-Moskva ruské společností s výmluvným názvem Poběda ( Vítězství).

14.1.2021 v 17:26 | Karma: 19,21 | Přečteno: 760x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Odpověď „západním štváčům“. Rusko se pustilo do taktického jaderného cvičení

21. května 2024  19:31

Ruská armáda zahájila první fázi manévrů, které zahrnují nácvik přípravy a použití taktických...

Dle gest jsme srovnali, hlásil Havlíček. Poslanci při jednání hlásili skóre hokeje

21. května 2024  19:30

Poslanci stihli během úterní rozpravy nad novelou zákona proti praní špinavých peněz informovat od...

Fiala mluvil s Netanjahuem, členové vlády mluví o zatykači z Haagu opatrně

21. května 2024  18:53,  aktualizováno  19:17

Premiér Petr Fiala si telefonoval s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahu. O zatykač na něj,...

Černomořská flotila dále slábne. Zasáhli jsme korvetu Ciklon, hlásí Kyjev

21. května 2024  18:21

Ukrajinská armáda oznámila zásah ruské korvety Ciklon v Sevastopolu na Moskvou okupovaném...

  • Počet článků 135
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 991x
Věčný hledač čehokoliv. P.S. kašlu na interpunkci :-)

Seznam rubrik