Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Ruské perspektivy

Zajímavá situace. Politici jsou zvoleni, jako třeba Babiš a Zeman, nebo se „ nechají zvolit“ jako Putin a to na určité volební období . A vše je v pohodě. Než dotyčné dostihne čas, kostlivci nebo prostě realita. A vše se změní.

Naše domácí „kontroverzní“ politiky jako zmiňovaný pan Babiš a pan Zeman si nechám na jindy. Ale jaké jsou perspektivy co bude až Putin nebude? Dalo by se říct, že varianty jsou tři.

Varianta 1 - Nic

Tedy ne úplně nic, ale stejně jako Jelcin určil Putina jako svého nástupce, tak i Putin si vybere následníka, kterého nechá zvolit. Otázka je, jak dlouho takové  Nic vydrží. Je totiž taková prasárnička, které se říká ekonomika. Ano v minulosti Rusko, nebo přesněji SSSR dokázalo jít proti trendu a tak v dobách velké krize třicátých let SSSR vesele budovalo socialismus. Tedy ne úplně vesele, ale díky milionům politických vězňů a izolaci od světové ekonomiky.

Teď je ovšem jiná situace. Současný ruský režim by šel klasifikovat jako kapitalismus monopolů. Na domácím trhu si tyto monopoly sice můžou dělat co je napadne, ale současně jsou napojeny na světovou ekonomiku. A tady jsou jejich výsledky zoufalé. V době všeobecného ekonomického růstu se Rusku daří vykazovat posledních šest let stagnnaci a ztrátu. A jaký asi může být tím pádem jejich výsledek v budoucí době , kdy se počítá se stagnací celosvětovou ?

Faktor X je tady ruská mentalita. V minulosti dokázali snášet neuvěřitelné, zmanipulování různými velkými vizemi za které stojí trpět. Problém ovšem je , že současný režim takovou vizi nemá, jediné co nabízí je retro. Vize, že Rusové jsou nositelé jediné správné křesťanské víry i nového světového řádu tu už byla a výsledky znají i Rusové. Takže varianta Nic je dost možná, ale znamená jen oddálení procesu krvavé revoluce, od které zbytku světa čím být dál, tím být líp.

Varianta 2 – rozpad Ruska.

Varianta, která na první pohled vypadá dost divoce, ale existuje spoustu analýz v její prospěch. Dokonce Ruská akademie věd nedávno vypracovala studii takového scénáře a údajně není vůbec nereálný. Konec, konců kdyby někdo tvrdil, před 35 lety, tj. v roce 1984 , že se SSSR rozpadne, tak by asi byl považovaný za fantastu a přitom k rozpadu SSSR zbývalo pouhých  sedm let. Přitom Rusko, jak ho nazýváme je oficiálně Ruská Federace a kromě Rusů ho obývá snad stovka národů, zahrnuje několik desítek různých republik a autonomních oblastí s obyvateli, kteří mají etnicky a částečně i kulturně ( přes veškerou unifikační snahu ) společného zhruba tolik co Portugalec s Mongolem . A pokud bude varianta nejbližšího vývoje Ruska podle bodu 1, tak je jen otázka času, kdy se největší producent ruského zlata, diamantů a exportér ropy Jakutsko začne ptát proč má vlastně financovat Moskvu a mnohé další regiony se s chutí přidají a to včetně samotných Rusů z Dálného východu, pro které jsou vazby na Japonsko a Čínu existenčně daleko důležitější než nějaká Moskva. Takže ať na první pohled divoká , ani tato varianta není zdaleka nereálná.

Varianta 3 – Pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí.

Jsme divný národ, aspoň v diskusích na idnesu, máme tu havloidy a dementní pravdoláskaře a každý ví všechno nejlíp. A tak neumím úplně popsat své pocity, když vidím , jak myšlenky našeho spoluobčana reálně oslovují jiné národy, které se touží osvobodit od vlastních diktatur a vidí v něm návod a inspiraci jak změnit vlastní zemi. A pro nás je ten Havel se svou debilní amnestií a taky se napakoval na restituci Lucerny, jo a taky napsal nějaké komplikované bláboly.

A tak varianta 3 pro Rusko je nástup mladé generace. Pokud připustíme, že názory na svět se začínají formovat někdy kolem desátého roku života, tak z toho vychází že generace 30- v Rusku nezažila nic jiného než Putina. A současně měla volný přístup k internetu, znalostem jazyků a možnostem komunikovat na celosvětové úrovni. A tato mladá generace se začíná čím dál tím víc ozývat. Samozřejmě s nadšením mládí , ode zdi ke zdi, ale má už své respektované osobnosti a ty chtějí nenásilně změnit současný putinovský bizár tak , aby Rusko skutečně a poctivě patřilo do Evropy. A jako inspirace k tomuto postoji jim slouží jistý Havel .

Samozřejmě reálný vývoj Ruska netuším, a asi ho netuší ani Rusové, okřídlená fráze „ Rusko rozumem nepochopíš“ nevznikla sama od sebe, ale uvedené varianty vývoje nejen podle mého, ale i podle různých renomovanějších analytiků jsou dost pravděpodobné. Za mě Rusku přeji variantu č. 3. Rusofilům i Rusofobům zdar :-)

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Václav Dlouhý | čtvrtek 19.12.2019 22:06 | karma článku: 19,31 | přečteno: 628x
  • Další články autora

Václav Dlouhý

Spravedlnost made in Putin

Dnes byl v Moskvě odsouzen opoziční politik Alexej Navalný na 2 roky a 8 měsíců vězení nepodmíněně. Nezájem Ruska o světové mínění je samozřejmost, ale Kreml odsouzením demonstruje i nezájem o vlastní zákony.

2.2.2021 v 18:58 | Karma: 24,55 | Přečteno: 521x | Diskuse| Společnost

Václav Dlouhý

Šaškárna Navalného nebo Zemana ?

Naše hradní ztělesnění všeho moudra po delší době opět promluvilo a hodilo mezi spodních deset milionů zase pár intelektuálních perel. Mne osobně zaujaly jeho perly o Navalném.

1.2.2021 v 8:25 | Karma: 28,64 | Přečteno: 851x | Diskuse| Společnost

Václav Dlouhý

Kam ještě klesne Kreml ?

Několikrát jsem chtěl v poslední dny napsat blog na téma další kremelské zvrhlosti, ale než jsem se k tomu dostal, tak režim vyrukoval s další a další. Teď ale klesl opravdu na dno. Pro boj s opozicí zneužívá i děti.

21.1.2021 v 21:21 | Karma: 21,64 | Přečteno: 585x | Diskuse| Společnost

Václav Dlouhý

Svérázy Putinovy diktatury

Dnešní odpoledne jsem spolu s dalším milionem diváků sledoval stream o návratu Alexeje Navalného do Moskvy. Návrat nuly, jak ho označují místních kremlotrolové, byl docela dramatický a odhalil ubohost současného Putinova režimu.

17.1.2021 v 21:09 | Karma: 28,93 | Přečteno: 719x | Diskuse| Společnost

Václav Dlouhý

Návrat ztraceného Navalného.

Tento týden ruský politik oznámil, že ukončuje svoji rekonvalescenci v Německu a v neděli 17.1. se vrací do Moskvy. Leteckou linkou Berlín-Moskva ruské společností s výmluvným názvem Poběda ( Vítězství).

14.1.2021 v 17:26 | Karma: 19,21 | Přečteno: 760x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Přes Česko jdou bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  22:48

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Přes Česko jdou bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  22:48

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Hamás kývl na návrh k příměří. Izrael má řadu výhrad, akce v Rafáhu pokračuje

6. května 2024  18:56,  aktualizováno  22:09

Palestinské hnutí Hamás v pondělí přijalo návrh dohody o příměří s Izraelem předložený Egyptem a...

Rusko spouští výrobu dříve zakázaných raket středního a krátkého doletu

6. května 2024  22:08

Rusko urychluje vývoj a spouští výrobu raket krátkého a středního doletu, uvedl server Meduza s...

Německo na Putinovu inauguraci zástupce nevyšle, Francie a Slovensko ano

6. května 2024  16:14,  aktualizováno  20:36

Německo v pondělí oznámilo, že nebude mít svého zástupce na úterní inauguraci ruského prezidenta...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 135
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1015x
Věčný hledač čehokoliv. P.S. kašlu na interpunkci :-)

Seznam rubrik