Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JN

J87o78s31e27f 13N46i77k52l

20. 12. 2019 14:04

Já jen doufám, že Rusové nevymění svobodu a nezávislost za blahobyt.

2 3
možnosti
Foto

Nebojte se, tam blahobyt jen tak nebude! ;-D

4 2
možnosti
IZ

I69v54a67n 86Z81b31o26ř35i56l

20. 12. 2019 10:34

Ale no tak. Já nepotřebuji znát snůšku propagandistických blábolů. Ty si můžu poslechnout na ČT a přečíst na iDnesu. Chtěl bych reálnou odpověď, podepřenou realitou. Ne že "Němcov byl proti, tak ho Putin nechal zavraždit". To píšou vymatlané mozky. A to vy zde určitě nejste. Tak prosím odpověď na mou otázku.

4 5
možnosti
VR

Tak nevím, jestli to je odpověď na můj příspěvek, nebo ne...Ale stačí se podívat do nedávné historie jak Jelcin vybíral svého následníka a vybral a nechal si zvolit Putina...vynikající a vše říkající je filmový dokument Svědkové Putinovi od Vitalije Manskiho...

3 1
možnosti
IZ

I60v79a64n 26Z27b52o71ř59i85l

20. 12. 2019 10:11

Článek je to celkem čtivý. Jen jsem stále nepochopil ten obrat, že "Putin se nechal zvolit".

Pokud vím, prezident se v Rusku volí všelidovým hlasováním v přímé volbě. Stejně jako v ČR a na rozdíl od třeba USA, kde volby prezidenta jsou nepřímé, tzn. že prezident není volen přímo občany, ale kolegiem volitelů, které tvoří volitelé jednotlivých států Unie. Tento sbor volitelů volí občané většinovým systémem, tedy až na malé výjimky.

Ano, možná namítnete, že systém nominací je v Rusku jiný, než v USA. Ale ve své podstatě je obdobný.

Jak se tedy mohl "nechat zvolit". Vždyť všichni se "nechávají zvolit". Vysvětlete mi to, prosím.

4 2
možnosti
VR

Jistě, v Rusku formálně existují různé politické strany, tato uskupení spolu ve skutečnosti nesoutěží o hlasy voličů, ale pouze vytváří jakousi kulisu, která legitimizuje neomezenou moc prezidenta Putina a jeho okolí, tzv Věrchušky a ta vlastně i vybírá dalšího kandidáta, kterého si nechá lidem schválit a "zvolit".

I díky tomu prezidentských voleb nezúčastnil žádný kandidát, který by mohl reálně ohrozit současného vládce Kremlu. A kdyby se objevil, jako třeba Němcov, je zavražděn...

7 3
možnosti
JK

Dobrá úvaha. Nám a ani západnímu světu nevadí Rusové, ale hodně proti srsti je nám ruský putinovský režim, který je postaven na nevědomosti, neinformovanosti, odcizení, závisti, udavačství a strachu. Jako každý totalitní režim těží z ohlupování a strachu, jiné ne loajální projevy jsou zesměšňovány, potírány a zakázány.

Ikonické hlásání "pravdy a lásky" zní lidem porobeným totalitou jako rajská hudba a když vidí, že takto lze "zvítězit nad lží a nenávistí", tak za tou vidinou jdou. Tak jednoduché a přirozené věci jako je hlásání pravdy a lpění na lásce a porozumění dokáží zbořit i nejtvrdší totality. Proto ty zlostné nálepky, očerňování, lži a podvádění, totalita má z těchto přirozených vlastností ohromný strach.

Přeji Rusům variantu 3 a je jedno, ve kterých státech zrovna budou.

8 1
možnosti
JK

Jenomže oni nechápou, že by ta varianta 3 byla cestou. Nikdy nic jiného, než totalitu nezažili (paradoxně s výjimkou pár náznaků za Gorbačova) a ke zkušenostem z jiných zemí jsou skeptičtí.

3 2
možnosti
SB

Havel jako inspirace pro Rusy?

Skutečně nevíte, jaký nesmysl píšete.

I kdyby Havel byl skutečně takový světec, za jakého jej hodně lidí považuje, tak už nikoho v Rusku zajímat nebude. Pro Rusy je nezajímavý už tím, že je z malého národa. Rusové už několik století jsou velmocí a v rámci velmocenského uvažování se na svět dívají i ruští demokraté. Co je z malého národa, to je nezajímá. Neříkám, že tento postup je správný, říkám, že taková je realita, že to takhle vidí.

Navíc sejde z očí, sejde z mysli. Pro nás, ať už máme na něj názor jakýkoli je stále důležitý, ať už kladně, nebo záporně (podle názoru příslušného člověka), ale pro svět jde dál a dnes nikdo ve velkém Rusku (a oni v rozměrech velikosti uvažují) se nebude inspirovat nějakým pro ně skutečně bezvýznamným a dávno mrtvým Havlem.

4 2
možnosti
JK

Někdo jako Havel v ruském provedení opravdu nepřipadá v úvahu. Stačí, aby ho poplivaly média a obyčejný Rus ho bude brát jako rebela a nepřítele Ruska. Něco jako kritické myšlení a skepticismus v Rusku ještě dlouho nečekejte.

4 1
možnosti
Foto

R^Dobrá úvaha. Moc přeji Rusku variantu č. 3

Rusko je se Západem spojené historicky, kulturně, duchovně, atd. mnohem více, než si samo chce připustit. Hodně mladých lidí z Ruska odchází, ale kupodivu ne kamsi na Východ (natož jihovýchod!). Odcházejí na Západ, protože je jim přirozeně mnohem bližší. Je tedy možné, že mladí lidé budou také chtít normální, civilizovanou spolupráci Ruska se Západem. Bylo by to také nejlogičtější. Naproti tomu je současná politická doktrína Ruska - jeho nepřátelská konfrontace se Západem - neuvěřitelnou tragedií pro Rusko a jeho obyvatele a ve své podstatě hazardní hrou vabank, protože Rusko má v zádech Čínu, která nebude váhat ani vteřinu a pokusí se zmocnit Sibiře, tedy zejména jejích přírodních zdrojů. Naprosto znatelně to ukazuje čínské rabování lesů tajgy, vůči němuž je Rusko prakticky bezmocné a evidentně nemá pod kontrolou dění na svém vlastním území. Domnívám se, že je životním zájmem Ruska pokojná partnerská spolupráce se Západem, s Evropskou unií, atd. Tato spolupráce by mohla do budoucna vytvořit novou velkou zónu míru a stability. Ale cesta k tomu ještě může být velice bolestná a divoká... Vždyť až hrůzy druhé světové války přesvědčily západoevropské národy, aby přestaly mezi sebou válčit a začaly vytvářet prostor vzájemné přátelské spolupráce.

7 1
možnosti
JK

Bohužel z Ruska odcházejí právě ti, co by dokázali něco změnit. Jenomže oni dobře vědí, že uspět s něčím jiným, než s oficiálním názorem je tam téměř nemožné. Doufejme, že jen zatím.

4 2
možnosti
MB

Rusko je zemí zajímavou a V. Putin, je docela veselý člověk . Již nasliboval - V r. 2019 se letí na na Mars a 2020 bude kolonizovat Měsíc, Rovněž vyrobí 2 300 tanků Armata, hejno letounů SU-57, dá vyšší platy a důchody. Jde na to mazaně - 6 letým poklesem všeho ! I s tím, se obratně vypořádal ! Hospodářství prostě nařídil růst ! Já si myslím, že Vladimir Vladimirovič své slovo plní - On, na tom Marsu fakt už je ! :-)

5 1
možnosti
DR

Se SU-57 nemějte obavy.

2 2
možnosti
PT

P62e40t11r 24T36o22m77e22k

20. 12. 2019 0:16

Zřejmě vám šlo hlavně o to kopnout si do Václava Havla. Styďte se jste a teď nemůžu napsat co jste, protože pan Banga nemá rád pravdu.

1 0
možnosti
LT

L55u71d31ě37k 38T68o54n48d21r

19. 12. 2019 23:49

Nechme ruské perspektivy Rusům.

4 0
možnosti
MB

Perspektivy jsou fakt dobré ! Rusko, jako udatný bojovník má nového nepřítele. Sebe - samo ! Země vymírá, porodnost klesá. Zbytečně mluvit o mládežnících, o jejich snahách se vystěhovat. Ta země je neuvěřitelně nesourodá - obrovská a nedá se ani rozumně spravovat ! Chce být stále větší ! Jsou oblasti zdaru - Lživá Propaganda a Retro ! Jde o jejich věc a cestu. Vše je možné vlivem tradic a jejich mentality. Jak komická, bývalá hesla - Sovětský slon - Náš vzor ! ... :-)

3 1
možnosti
Foto

V roce 1988 jsem sepsal čtyři scénáře dalšího vývoje ekonomiky. Který se se nejvíce přiblížil realitě? Současný stav: všechny čtyři v různých rovinách.

Zkuste odhadnout, jaká ta varianta by nám přinesla největší problémy. Kterou tedy nemáme chtít.

2 2
možnosti
  • Počet článků 135
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1015x
Věčný hledač čehokoliv. P.S. kašlu na interpunkci :-)

Seznam rubrik