Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Na polsko-čínské hranici klid.

Parafráze starého vtipu, možná nebude mít za pár let daleko do reality. O Brexitu slyšel každý . Ale o tom, že probíhá zajímavý konflikt v jiné unii, který by šel označit jako Bělxit slyšel málokdo.

Přiznám se, že taky to osobně nijak zvlášť nesleduji a tak jen pár obecných informací. Je něco co se nazývá Svazový stát Ruska a Běloruska .

... je plánovaná nadnárodní konfederace Ruské federace a Běloruské republiky, která by měla tvořit společně organizovaný vojenský, politický, celní, ekonomický, měnový a kulturní prostor. Původní smlouvy uzavřel běloruský prezident Alexandr Lukašenko s ruským prezidentem Borisem Jelcinem v letech 1995-1999…. (Wikipedie)

Na celém projektu je vidět, že když dva dělají totéž, není to vždy totéž, a Svaz Ruska a Běloruska je sice inspirovaný Evropskou Unií , ale současně je to úplně něco jiného, třeba jako demokracie a lidová demokracie.

Paradoxem je, že iniciátorem daného projektu byl běloruský diktátor Lukašenko s dost zajímavým kalkulem. Bylo jasné, že stárnoucí Jelcin dlouho nevydrží a agilní Lukašenko počítal s tím, že by se po jeho odchodu mohl stát on osobně prezidentem této federace. Ovšem Jelcin jmenoval Putina a Lukašenkovy naděje sklaply.

Nicméně v polochcíplé formě integrace pokračovala. Jak na poli politickém , diktátor k diktátoru sedá. Tak i na poli ekonomickém , z čehož těžilo zejména Bělorusko v podobě zvýhodněných cen nafty a plynu a také z různých restrikcí , tak například po omezení hazardu v Rusku, začali Minsk nazývat ruské Macao .

Zajímavý vývoj nastal po roce 2014 a obsazení Krymu a konfliktu na Donbase, kdy Lukašenko v obavě o vlastní kůži začal iniciovat smírné řešení, které vyústilo v Minské dohody.

Po zavedení Putinových antisankcí proti Západu se Bělorusko nebývale ekonomicky zvedlo. Tedy ,alespoň na papíře. Díky celní unii s Ruskem se naráz z Běloruska do Ruska začalo exportovat neuvěřitelné množství jablek, které sice nápadně připomínaly polské, ale s certifikátem běloruského původu byly bez sankcí. Bělorusové se také v velmi krátké době naučili vyrábět holandské a italské sýry, španělskou šunku a nějakým záhadným způsobem i chovat norské lososy a vesele je začali exportovat ,vlastními sankcemi vyhladovělým, ruským labužníkům. Idylka by asi pokračovala, kdyby…

Poté co Putin obešel ústavu, strávil čtyři roky jako premiér ( podobnost s fintou Lex Babiš čistě náhodná ) a nechal se v roce 2012 potřetí zvolit prezidentem, se to ze začátku Rusům nelíbilo, a v Moskvě proti němu byly statisícové demonstrace. Viz google. Nějak to ustál , ovšem jeho popularita šla do kopru, a když na Ukrajině propukl Majdan tak na obavy, že se  po vzoru arabského jara konflikt s mafiánskou vládní totalitou může přenést i do Ruska, zareagoval, tak jak zareagoval. A měl úspěch. Anexí Krymu ho popularita založená na ruském nacionalizmu vynesla na znova na výsluní .

Nicméně od oněch událostí uplynulo už pět let. Ukázalo se, že Krym taky není zadarmo a tak životní úroveň v Rusku posledních pět let stabilně klesá, stejně jako popularita Putina. A tak je na místě otázka. Co by tak ještě sežrat ? A odpověď se nabízí sama. Máme tu Svazový stát Ruska a Běloruska . A tak se v poslední době ruská mašinerie začíná víc a víc zabývat „ naplňováním smluv“ a „prohlubováním integrace“ dohod o Svazu Ruska a Běloruska.

Lukašenko je zvláštní diktátor. Na jedné straně se neliší od takových figurek jak Mugabe či Kim , nebo jeho partner Putin , z druhé strany nezapře svoji minulost předsedy JZD a má rozhled, a hlavně ambice odpovídající této mentalitě. Tj. sice z Běloruska udělal svůj osobní kolchoz, ale jeho ambice dál nejdou. Tam jsou jiní páni a jiný svět.

Ale svůj kolchoz si vzít nenechá, proto v poslední době několikrát prohlásil, že plná integrace nepřipadá do úvahy a vydal se do Číny. Sledovat jeho projev k Si Ťin-pchingovi stojí za to. Diktátor předvádějící vyšší školu rektálního alpinismu vůči jinému diktátoru, to se jen tak nevidí. Ale měl úspěch. Čína poskytla Lukašenkovi úvěr půl miliardy dolarů bez specifikace na co je určený a přislíbila významnou spolupráci, včetně vojenské.

Kalkulace je jasná, když nás teď Putin bude chtít sežrat, tak se to nebude líbit Číně. Jestli mu to vyjde nevím , ale napadá mě , že Putin má teď docela dilema . Koho dát Rusku sežrat , dřív než Rusko sežere samotného Putina ?

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Václav Dlouhý | úterý 17.12.2019 21:25 | karma článku: 19,87 | přečteno: 862x
  • Další články autora

Václav Dlouhý

Spravedlnost made in Putin

Dnes byl v Moskvě odsouzen opoziční politik Alexej Navalný na 2 roky a 8 měsíců vězení nepodmíněně. Nezájem Ruska o světové mínění je samozřejmost, ale Kreml odsouzením demonstruje i nezájem o vlastní zákony.

2.2.2021 v 18:58 | Karma: 24,55 | Přečteno: 521x | Diskuse| Společnost

Václav Dlouhý

Šaškárna Navalného nebo Zemana ?

Naše hradní ztělesnění všeho moudra po delší době opět promluvilo a hodilo mezi spodních deset milionů zase pár intelektuálních perel. Mne osobně zaujaly jeho perly o Navalném.

1.2.2021 v 8:25 | Karma: 28,64 | Přečteno: 851x | Diskuse| Společnost

Václav Dlouhý

Kam ještě klesne Kreml ?

Několikrát jsem chtěl v poslední dny napsat blog na téma další kremelské zvrhlosti, ale než jsem se k tomu dostal, tak režim vyrukoval s další a další. Teď ale klesl opravdu na dno. Pro boj s opozicí zneužívá i děti.

21.1.2021 v 21:21 | Karma: 21,64 | Přečteno: 585x | Diskuse| Společnost

Václav Dlouhý

Svérázy Putinovy diktatury

Dnešní odpoledne jsem spolu s dalším milionem diváků sledoval stream o návratu Alexeje Navalného do Moskvy. Návrat nuly, jak ho označují místních kremlotrolové, byl docela dramatický a odhalil ubohost současného Putinova režimu.

17.1.2021 v 21:09 | Karma: 28,93 | Přečteno: 719x | Diskuse| Společnost

Václav Dlouhý

Návrat ztraceného Navalného.

Tento týden ruský politik oznámil, že ukončuje svoji rekonvalescenci v Německu a v neděli 17.1. se vrací do Moskvy. Leteckou linkou Berlín-Moskva ruské společností s výmluvným názvem Poběda ( Vítězství).

14.1.2021 v 17:26 | Karma: 19,21 | Přečteno: 760x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Studenti v Belgii, Irsku či Británii protestují kvůli Gaze, staví tábory

6. května 2024  17:38

Studenti na třech univerzitách v Belgii a Nizozemsku zahájili v pondělí jejich okupaci na protest...

Pětiletá dívenka vdechla párek v rohlíku, za pár dní v nemocnici zemřela

6. května 2024  17:30

Velká tragédie se odehrála na konci dubna v Kravařích na Opavsku. Pětiletá dívka si šla o přestávce...

Přes Česko jdou bouřky s krupobitím. Voda zaplavila ulice i železnici

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  17:28

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padají i kroupy. Hasiči hlásí desítky...

V predátorských titulech publikovala i Nerudová. Bylo to dávno, hájí se

6. května 2024  15:16,  aktualizováno  17:26

Danuše Nerudová je lídr kandidátky STAN a také aspiruje na post europoslankyně. Česko by ráda...

Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?
Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?

Syndrom náhlého úmrtí kojence (SIDS – sudden infant death syndrome) je doslova noční můrou všech rodičů. V současné době lze tomuto zbytečnému...

  • Počet článků 135
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1015x
Věčný hledač čehokoliv. P.S. kašlu na interpunkci :-)

Seznam rubrik