Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

My nebo Oni

Nespokojenost s politickou a ekonomickou situací roste, a spolu s ní snaha najít viníky tohoto stavu. Veřejné blaho nebo vlastní prospěch?  Někdy se zdá, že jednoho prospěcháře ve vrcholné politice může nahradit jenom další prospěchář.  Co to znamená? Selhání charakteru? Neřekl bych.  Myslím, že v každém z nás se skrývá takový malý prospěchář. Jenom mu nabídnout příležitost.  A to my právě děláme.

Jenom ve stručnosti připomenu princip parlamentní demokracie: ze svých řad vybíráme ty nejschopnější z nás, aby obrátili běh věcí veřejných v náš prospěch (neplést si prosím s názvy některých politických stran).

Tak v čem je tedy problém?  Korupční prostředí jistě svádí ke korupčnímu jednání, Já vím, vy by jste určitě odolali. Řekl bych, že asi tak sedmdesát procent neodolá. Tedy korupce. Ne, není to korupce, je to jen následek nepochopení souvislostí, následek prostředí, ve kterém se nalézáme.

Ano, to Oni nám zařídí lepší a spravedlivější svět, něco jako Neználkovo Sluneční město. Jak je to hezké, mít zdravotní středisko maximálně pět minut od domova, všude svítí veřejné osvětlení, jak je to bezpečné, každých dest metrů na ulici semafor. Na každém rohu zastávka MHD s velkou blikající digitální tabulí.

Tady je třeba si připomenout, ne Oni, to My jsme se rozhodli, pojďme, složíme se a koupíme drahé kamery, které nás na každém rohu budou sledovat. Oni říkají, dejte nám své peníze, my vám za ně zařídíme bezpečí a trolejbus u zastávky  každé tři minuty. Ale jsme to My, kdo je tam posadili. Každá strana má nějaký program, každý, kdo kandidoval do poslanecké sněmovny nás přesvědčoval o tom, co by chtěl prosadit nebo změnit a je jenom na  Nás, koho zvolíme, jak budem kontrolovat naplňování volebních slibů a jestli mu dáme znovu hlas, nebo mu řeknem dost.

Ano, jsme to My, komu se zbytek světa směje, jak sami sebe daníme, kupujeme benzín za dvojnásobek než američané s jejich kupní silou.

Vysoké zdanění a následné přelévání peněz různými nepřehlednými toky je to, co vytváří korupční prostředí. Jak efektivně se nakládá s vybranými penězi jistě ani nemusím psát. Tak tedy daně. A co ještě?

Ochrana zaměstnanců se zdá být něco velice užitečného a spravedlivého. Přílišná ochrana zaměstnanců a tím pádem příliš vysoká cena práce je ovšem něco, co velmi snižuje konkurenceschopnost našich výrobků a ovlivňuje zaměstnanost. Jistě mi bude hřát pomyšlení na vysoké odstupné, nejdřív ale musím ten job dostat.

Bohužel jsou na světě místa, kde sociální zabezpečení, ekologii a rovné podmínky pro všechny neberou zase tak moc vážně. EU není uzavřený prostor a soutěži s ostatním světem se prostě nevyhneme.

 Pokud chceme kupovat levné zboží, které bylo vyrobeno v Indii, Číně nebo v rozvojových zemích za podmínek, o kterých se odborářům nezdá ani v nejčernějších snech a zároveň budem říkat, my chceme vyšší minimální mzdu, delší výpovědní lhůtu a a vyšší odstupné, tak jistě všichni cítí, že to je stav, který není na dlouho udržitelný.

Když nám náš příliš zbytnělý stát říká, dej mi  ještě víc peněz, já ti zařídím lepší život, já vím jak na to, to Oni říkají, Oni které jsme volili.

Musíme si přiznat, ideální svět prostě neexistuje a ještě dlouho existovat nebude.

 A když nám ho Oni budou slibovat, buďte ve střehu. Protože to budeme My, kdoty jejich experimenty zaplatí.

Václav Bartoš

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Václav Bartoš | úterý 5.6.2012 11:58 | karma článku: 11,75 | přečteno: 568x
  • Další články autora

Václav Bartoš

Máslo

Vždycky jsem si, myslel, že máslo je běžná věc, provázelo mě celým životem, každý den jsem si ho mazal na chleba nebo na housky. Desítky let, za každého režimu.

22.6.2022 v 6:00 | Karma: 35,84 | Přečteno: 1046x | Diskuse| Společnost

Václav Bartoš

Australian Open a Academy Awards - co mají společného?

Udílení filmových cen Oscar Americkou filmovou akademií si za více něž devět desítek let získalo takovou popularitu a zájem diváků, že její získání bylo považováno za nejvyšší ocenění ve filmové branži. Proč už to neplatí?

25.1.2022 v 7:22 | Karma: 24,33 | Přečteno: 429x | Diskuse| Politika

Václav Bartoš

Jací doopravdy jsme?

Úplně jiní, než ve svých představách. K někomu z nás je objektiv milosrdný, ale většina z nás si na fotografii připadá jako svoje vlastní karikatura. Takhle přeci nevypadám. Ale ano, jsme to my,

1.7.2016 v 7:45 | Karma: 11,53 | Přečteno: 165x | Diskuse| Fotoblogy

Václav Bartoš

Tak co kuřáci, je to opravdu fér?

Vždycky, když se se objeví v parlamentu návrh na zákaz kouření v restauracích, zvedne se obrovská vlna odporu, argumenty se pořád opakují, je to přeci regulace, omezování osobní svobody, když jsou oddělené místnosti pro kuřáky a nekuřáky tak nemůže být problém, ať si každý vybere... Bohužel někteří odpůrci těchto zákazů jsou i lidé, kterých si moc vážím (například. p. senátor Kubera, s kterým jinak skoro ve všem souhlasím), ale přesto si dovolím velmi nesouhlasit s jejich pojetím svobody v tomto případě.

5.2.2013 v 7:08 | Karma: 24,55 | Přečteno: 1519x | Diskuse| Společnost

Václav Bartoš

Šumava patří cyklistům

Po delší době jsem opět navštívil svoje oblíbaná místa na Šumavě (Srní, Modrava, Kvilda, Horská Kvilda, Borová Lada), a když jsem za celý den potkal jan několik málo pěších turistů, pochopil jsem, jakým směrem se ubírá vývoj. Ano , Šumava se nezvratně stává rájem cykloturistů! Musím přiznat, že zde mají skutečně ideální podmínky. Zdá se, že místo nadávání na všudypřítomné cyklisty bude lepší, když odložím pohorky a pořídím si také kolo. Ale dost řečí, jak to zde vypadá Vám lépe přiblíží těchto několik obrázků z mého posledního výletu.

3.7.2008 v 15:54 | Karma: 13,76 | Přečteno: 853x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Divočáci v lese hledali potravu, ze země vyhrabali nevybuchlou munici

6. května 2024  11:14

Neobvyklé nálezce měla munice z druhé světové války, která desítky let zůstávala pod zemí v lese u...

Motorkáři adorující Putina míří k hrobům sovětských vojáků v Praze

6. května 2024,  aktualizováno  11:11

Přímý přenos Motorkáři z Night MC Europe, odnože ruského motorkářského klubu Noční vlci, míří na pražské...

Rychlík srazil v Holýšově člověka. Záchranka také ošetřila epileptika ve vlaku

6. května 2024

V Holýšově na Plzeňsku srazil ráno vlak člověka. V péči záchranářů navíc skončil jeden z...

Boom rekreační plavby. Češi skupují lodě, kapitánských průkazů přibývá

6. května 2024

Premium Česko zažívá obrovský rozvoj rekreační plavby. Vznikají nová přístaviště, servisní centra pro lodě,...

  • Počet článků 9
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 942x
Václav Bartoš
muž mnoha profesí, podnikatel, turista, fotograf, pořád s úžasem pozoruji dění kolem sebe,snažím se vidět problémy z větším odstupem a pochopit všechny souvislosti, moje názory jsou často nepopulární, ale věřím, že čas mi dává často za pravdu.

Seznam rubrik