Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
FB

Jít cestou vynucených nekuřáckých hospod není zrovna šťastný nápad. Já jsem spíše proto, aby se důsledně dodržovala současná legislativa, protože ta je pro srandu králíkům. Počínaje "stavebně oddělenými prostory" a konče prodávání tabákových výrobků osobám mladším osmnácti let. Cestou do práce míjím dvě školy, jednu základní a druhá je gympl. Školáci z té první chodí kouřit mezi garáže, které jsou pod školním pozemkem a středoškoláci klidně hulí naproti škole. Zajímalo by mě, jak se dostanou k cigaretám, když prodej je nelegální. V pizzerii u nás v ulici si zase stavebně oddělené prostory představují hodně po svém. Tady bych zvednul sankce na úroveň likvidace, zejména prodejcům tabákových výrobků. Další záležitostí je cennová dostupnost této drogy. Klidně si dokážu představit cigaretu za 10 Kč, tedy krabičku za dvě kila, dokážu si představit, že se zvedne cena a zmenší balení - něco jako "větší než malé množství" cigarety budou dostupné jen v baleních po deseti apod.....ale kuřácké hospody bych nerušil, stačí bohatě cedule: "Zde kouříme" a hotovo.

1 1
možnosti
BN

Klidně si dovedu představit jak po takových obstrukcích při prodeji bude úžasně prosperovat černý trh...

1 1
možnosti
MK

Mně kuřáci nevadí, ale vadí mi nekuřáci v kuřácké hospodě, když mají hloupé řeči. Proč nejdou do čajovny?

6 2
možnosti
MB

M58i11l60o72š 64B75é23m

5. 2. 2013 16:05

Protože sou to pupci světa a musí bejt po jejich i tam, kde jim to nepatří. :-P

5 2
možnosti
ZZ

Do hospody zas tak často nechodím, takže jednou za čas snesu i večer v zakouřeném prostředí. Co mi však skutečně vadí, ale co se už taky začíná dost zlepšovat, je kouření v restauracích v době obědů (tedy obvykle od 11 do 14 hod.). V té době se chodí na oběd, nejčastěji na polední menu, ne na rauchpauzu...!

A k nekuřáckým restauracím a hospodám - ve velkých městech, jako je Praha, Brno, Olomouc a podobné, se nějaké jistě najdou. Jenže co mají dělat lidi na vesnicích, kde je hospoda jenom jedna?

2 2
možnosti
JV

A co mám dělat já když žiju na samotě a nejbližší hospoda je 3 km. Mám snad nějaké právo požadovat abych měla hospodu po ruce?

6 3
možnosti
KV

Jsem zvědavý, kdy se na hospodě objeví první nápis ..... Nekuřákům vstup povolen jen na vlastní nebezpečí ... nebo ještě lépe ... Nekuřákům vstup zakázán

6 1
možnosti
MB

M26i66l49o55š 97B56é86m

5. 2. 2013 13:12

Vstupem se vzdáváte svého pseudopráva na čistý vzduch. ;-D

2 2
možnosti
TK

Používat v této souvislosti argumenty fér-nefér je naprosto ireleventní. Jediné fér řešení, má-li stát takovou starost o naše zdraví a o schopnost o sobě rozhodovat sami, je kouření prostě zakázat jako takové. Ovšem ani stát není takový magor, aby zvolil toto řešení, neboť by se za prvé připravil o téměř 50 mld Kč ročně do rozpočtu (spotřební daň), a za druhé by mu expanzivně vzrostl nelegální trh a s ním spojený organizovaný zločin - další hromady mld výdajů.

A proto stát volí alibistické, pokrytecké a populistické řešení, které nikdy fér nebude a to ani ke kuřákům, ale ani k nekuřákům.

5 1
možnosti
JH

jen kuřte,čím víc,tím lépe pro všechny,ale někde za budovou,ne na veřejnost

2 2
možnosti
MS

Obyvatelům velkých měst, kde je velký výběr restaurací, včetně nekuřáckých, se to kecá. Co mi je platná rada, abych nechodil do zahulených hospod, když u nás prakticky žádné jiné nejsou? S výjimkou jediné nekuřácké restaurace, která je na opačném konci, kilometr za hranicemi města. Proč bych neměl mít stejné právo zajít si na točené pivo do nekuřácké hospody, jako ho má kuřák v případě kuřácké hospody ? V žádném případě nevolám po plošném zákazu kouření v restauracích, ale ať se to do háje udělá tak, aby ani jedna skupina nebyla omezována.

P.S: Rady, ať si zřídím vlastní nekuřáckou hospodu, si strčte do špic.:-)

4 2
možnosti
MB

M40i16l78o86š 55B45é23m

5. 2. 2013 12:28

Nic jako právo "zajít si na točené" neexistuje. Musíte vybírat pouze z toho, co jsou Vám ostatní ochotni nabídnout. ;-)

3 2
možnosti
PH

P34e71t10r 31H42a50l36í68k

5. 2. 2013 10:57

Tohle vůbec není o tom, kolik je nekuřáckých restaurací. Argumentace, že se omezí svoboda kuřáků je chybná. A to proto, že dochází ke klasickému střetu dvou svobod, právo si zapálit a právo na to, nenechat si někým ničit zdraví. Proč se tedy nesmí vraždit, krást a znásilňovat. To musí obhájcům svobody kouřit také hrozně vadit. Proč omezujeme svobodu vrahů nebo násilníků. Proč těm, kteří touží znásilňovat, bereme právo dělat to, co je baví. Ženy by mohly mít několik ulic, kde by se znásilňovat nesmělo a kde by mohly chodit. Všude jinde by to byla jejich vlastní vina, že byly znásilněny. Prostě tam neměly chodit.

Podle mě má zákon rozhodovat tam, kde se střetne svoboda dvou lidí a to v neprospěch toho, kdo škodí. Na druhé straně chápu, že závislý člověk není schopen brát ohledy na druhé. Skoro každý člověk se omluví, když  druhému ublíží. Závislý člověk ty zábrany ztrácí. Myslí si, že má právo na poškozování zdraví ostatních a na znečisťování oblečení kouřem. Je mu to jedno stejně jako feťákovi, který odhodí jehly na dětském hřišti.

Proto je nutné uzákonit, že kuřák nemá právo poškozovat zdraví ostatním. Škůdce je kuřák a proto je nesprávné omezovat nekuřáky.

4 6
možnosti
BN

Jsou podle vás nekuřáci opravdu tak nesvéprávní že prostě musí jít do té zakouřené hospody i když jim to tak strašně vadí a tak děsivě jim to ničí zdraví? 

Momentálně mají obě skupiny právo volby do jakého podniku zajdou. Ovšem vy máte pocit že co je dobré pro vás, je dobré pro všechny a chcete kuřákům toto právo volby vzít. Víte, nekuřáci nemají víc práv než kuřáci. Pokud vám vadí zakouřená hospoda, tak mi přijde mnohem lepší když si zkrátka zajdete do jiné kde se nekouří, než si v té kuřácké vynucovat aby se jen kvůli vám nekouřilo.

8 2
možnosti
BN

Kdybych kouřil cigarety, tak prosím. Ale abych si šel s dýmkou nebo doutníkem zakouřit ven, to je tak na hodinu nebo dvě, to už do té hospody ani nemusím chodit když bych více času strávil před ní. Sorry, ale pokud jsme v kuřácké hospodě, tak nepovažuji za nic špatného pokud nekuřákovi nevyhovím. Já se v nekuřácké hospodě také nedožaduji aby mi přinesli popelník.

8 2
možnosti
DS

Na jednu stranu plně souhlasím s Vašimi důvody (ač kuřačka). Na stranu druhou mi nepřijde správné to nařizovat legislativně - výběr by měl zůstat na provozovateli.

Pokud se najde dost nekuřáků, kteří do kuřáckých restaurací přestanou chodit a začnou volat po nekuřáckých, určitě budou vznikat v mnohem větším počtu, než teď. Když je ale situace opačná a po zákazu kouření provozovně spadne obrat, nelze se majitelům a provozovatelům divit, že není příliš velká ochota zavádět omezení...

Myslím, že tohle můžeme vyřešit jen my, spotřebitelé, jasným ukázáním svých preferencí. Na webu s tím nepohnete, i kdybyste podobných blogů napsal milion.

4 2
možnosti

Je už poměrně dost nekuřáckých restaurací, ale nekuřáci stále lezou do těch kuřáckých. Asi aby měli o čem psát a připadali si ušlechtilejší a lepší než ti zhýralí feťáci nikotinu.

Řešíte až následek, nikoliv příčinu. Máte možnost založit občanskou iniciativu nebo stranu a zasazovat se o zákaz prodeje (a výrobu) cigaret v celé republice. Zakázat výrobu komplet by bylo lepší, ale to je neprůchodné, vzhledem k obrovským fabrikám ve světě na tuto státem povolenou drogu.

9 2
možnosti
  • Počet článků 9
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 942x
Václav Bartoš
muž mnoha profesí, podnikatel, turista, fotograf, pořád s úžasem pozoruji dění kolem sebe,snažím se vidět problémy z větším odstupem a pochopit všechny souvislosti, moje názory jsou často nepopulární, ale věřím, že čas mi dává často za pravdu.

Seznam rubrik