Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Dobrý holub Špidla se vrací, aneb zdroje jsou

Zdroje jsou. Slavný to výrok bývalého předsedy ČSSD, bývalého premiéra ČR a za nedlouho také bývalého eurokomisaře a jak se zdá budoucího senátora za ČSSD a budoucího důchodce s největším důchodem v ČR. Tento výrok a samotný návrat Vladimíra Špidly zpět do našich luhů a hájů krásně ilustruje solidárnost, snahu o vyrovnaný státní rozpočet a sociální cítění ČSSD. Přeci jenom teplá místečka pro kamarády jsou běžná po celém světě napříč pol. str. a veřejnou správou, kdy dosluhující politici a vysocí státní úředníci jsou svými nástupci dosazeni do dozorčích rad státních či polostátních firem. Ruka ruku myje. Ale teď se ČSSD ukázala, jak to s námi myslí upřímně, že je nejsociálnější, že to sociálnější ani být nemůže.

Předpokládám, že snad každý z nás zná Vladimíra Špidlu nebo ho má alespoň v povědomí. Je to právě ten Vláďa, který přenechal svoje místo předsedy ČSSD a premiérské křeslo mladému a ambicióznímu křišťálovému Staníčkovi Grossovi - nejlepšímu investorovi v České republice, bezpochyby i Warren Buffet by se mohl mnoho učit od našeho Staníka. Špidlovi v únoru končí jeho "služební cesta" (cituji z včerejšího interview ČT24). Špidlovi se nepodařilo obhájit post eurokomisaře, který chtěl znovu zastávat. On sám považuje jeho "pětiletku" v Bruselu za velice úspěšnou misi, tak úspěšnou, že lepší by být ani nemohla a Špidla byl nejlepší volbou. Tedy tohle je jeho verze. Britský tisk to viděl v poněkud jiném světle a Špidlovo působení viděl jako za nic nepřinášející. Jeden z britských komentátorů napsal, že Vladimír Špidla nebyl vysloveně zklamáním, ale také ničím nepřispěl. Kdybych měl toto britské hodnocení přeložit, tak v podstatě kdo nic nedělá, dělá nejlíp a to také Špidla dělal velice dobře.

Moderátor Interview ČT24 se snažil z dosluhujícího eurokomisaře dostat co se mu vlastně povedlo a co nepovedlo. "Toho co se mi povedlo, toho je hodně." Tak třeba postupné otevírání trhů práce v zemích EU. Moderátor namítl, že přeci jenom ještě všechny nejsou otevřené a ne ve všech státech mají čeští občané rovné podmínky. Což samozřejmě Špidla musel odmítnout. "Povedlo se mi toho hodně a například co se týče trhů práce, tak tam jsem udělal hodně práce a pamatuji si některé schůzky a rozhovory, které tomu hodně pomohly". Moderátor marně namítal, že omezení jsou například zrovna v Německu a Rakousku, tedy naši sousedé, kde by pracovní příležitosti byly pro naše občany nejlepší. Na to pan Špidla reagoval tak, že nejlepší pro naše občany je Velká Británie a Irsko. To panu Špidlovi nevyvracím, je to pravda, obrovské množství našich občanů zde pracuje, avšak ihned zpočátku Irsko a Velká Británie jako jedni z prvním otevřivší své pracovní trhy počítali s tím, že to bude pro ně velice výhodné. Takže ani zde bych neviděl úspěch Vladimíra Špidly.

Už i moderátor poznal, že tudy cesta nevede, proto položil otázku jinak - "Co tedy považujete za největší úspěch a co za největší neúspěch či prohru. Vladimír Špidla se opět ukázal, že se do české politiky náramně hodí. Předvedl klasického sociálního demokrata, když vlastně kde co se mu "povedlo" bylo velký úspěch a i to co by jiní "nezaučení" lidé označili za neúspěch, tak to zase až takový neúspěch nebyl. A proč se tedy pan Špidla chce vracet do české politiky? Pan Špidla považuje českou politiku za velmi zajímavou, avšak poslanecká sněmovna ho neláká. Volby do PS považuje za velice důležité a chce se aktivně podílet na volební kampani. Podle jeho slov na PS nikdy nemyslel - uvidíme do budoucna. Ovšem jako největší přínos vidí, že by mohl přispět obrovským množstvím zkušeností z Bruselu a jak sám říká, například s řešením strategických problémů.

"Byl by v případě úspěchu významnou posilou senátního klubu ČSSD," řekl Paroubek. Vedení strany podle něj netlačí na region, ve kterém o kandidatuře Špidly uvažují. "Jestli uspěje v primárních volbách, budu velmi rád. Je to mimořádně zkušený člověk, využijeme ho určitě už v kampani před volbami do Poslanecké sněmovny," uvedl šéf ČSSD. Pravděpodobným místem Špidlovy kandidatury by měl být volební obvod Český Krumlov, Špidla je totiž původem Jihočech.

Jenom si říkám, jestli Jiří Paroubek nepředhodil "trafiku" v podobě senátorského křesla Vladimíru Špidlovi úmyslně jenom proto, že se ho bojí. Tedy vlastně nebojí stejně tak, jak se nebojí Miloše Zemana, proti kterému vede obrovskou, masivní antikampaň. Přeci jenom není vyloučeno, že by si mohl Vladimír Špidla vyzkoušet revoluci z druhé strany. Stejnou jako když byl v roce 2004 "vyhozen" z postu předsedy ČSSD. "Vyhozen" - tedy uklizen do Bruselu a nahrazen tehdy mladým a ambiciózním Standou Grossem. Sice považuji Vladimír Špidlu za takovou "šedou myšku", více úředníka než politika, ale když jsem ho včera viděl v Interview ČT24, tak jsem si docela posteskl. Použil bych přirovnání nebe a dudy, když porovnáme Jiřího Paroubka s Vladimírem Špidlou. Tak nějak jsem si vzpomněl na větší korektnost, slušnost a hlavně neexistoval tento "třídní boj" a nenávist mezi levicí a pravicí, kterou zavedl do české politiky právě Jiří Paroubek. Spíše bych měl použít místo přirovnání nebe a dudy - peklo a ráj.

Autor: Oldřich Vachala | úterý 26.1.2010 13:27 | karma článku: 19,56 | přečteno: 1957x
  • Další články autora

Oldřich Vachala

Souboj "Titánů"

ČSSD si volí nového předsedu - šéfa všech obyčejných lidí. Na výběr má ze dvou kandidátů, kteří ovšem nejsou zase až tak rozdílní. Jedním je dosavadní "předseda"a poslanec Bohuslav Sobotka, který se stal předsedou ČSSD, když Jiří Paroubek nečekaně odešel z čela ČSSD po tzv. Jyrrhově vítězství v posledních parlamentních volbách. Druhým kandidátem je poslanec, hejtman JMK a předseda Asociace krajů Michal Hašek.

18.3.2011 v 13:38 | Karma: 18,15 | Přečteno: 1209x | Diskuse| Politika

Oldřich Vachala

Bigamista Rath mravokárcem

Středeční jednání v Poslanecké sněmovně se opět proměnilo v pouťové divadlo. Při tomto jednání Sněmovny se dostalo v debatě i na přítelkyně zúčastněných ochotníků (politiků). Poslanec, středočeský hejtman, podnikatel ve zdravotnictví a sběratel předraženého umění David Rath (ČSSD) vzkázal premiérovi Petru Nečasovi (ODS), aby se zabýval svými přítelkyněmi a udělal si pořádek ve vlastní rodině.

5.2.2011 v 16:49 | Karma: 30,81 | Přečteno: 2394x | Diskuse| Politika

Oldřich Vachala

Haškovi už to mnohožidelnictví nejspíš pomátlo mysl

Rozhodnutí radních KDU-ČSL a ČSSD o zrušení víceletých gymnázií ohrožuje životy studentů a diskriminuje přístup žáků ke vzdělávání v jednotlivých částech našeho kraje (JMK). Asi těmito slovy by šlo shrnout naprosto nesmyslné a nesystémové rozhodnutí krajské rady v čele s naším hejtmanem, poslancem, předsedou asociace krajů a kandidátem na předsedu ČSSD panem Michalem Haškem, mužem mnoha židlí, ale jednoho pozadí.

28.1.2011 v 7:00 | Karma: 17,51 | Přečteno: 1347x | Diskuse| Politika

Oldřich Vachala

Blanický rytíř Jirka Paroubek

Expředsedu ČSSD jsem tento týden sledoval v Hyde parku na ČT 24 a musím uznat, že za tu dobu, co se stáhnul z politického výsluní nevyprchalo nic z jeho arogantnosti a lačnosti po moci, snad jen k tomu přibyla velká dávka ješitnosti. Jedno se bývalému premiérovi ČR musí nechat - ikdyž delší dobu není hvězdou politického spektra a každý den nepřichází s novou tiskovkou ke všemu co si jen dokážeme představit, jak jsme byli zvyklí, tak Jiří Paroubek nezahálí. Na svém serveru Vaše věc pravidelně komentuje aktuální politické dění a s nikým si nebere servítky.

12.12.2010 v 12:00 | Karma: 33,16 | Přečteno: 2003x | Diskuse| Politika

Oldřich Vachala

Haškovi tři svatí na Hradě

Přeborník v mnohožidelnictví, poslanec, předseda Asociace krajů ČR, donedávna zastupitel obce Drásov, stínový ministr zemědělství, kandidát na předsedu ČSSD a náš pan hejtman, to je Michal Hašek. Nedávno se Mišulka rozhodl, že nás ještě před Vánoci ztrestá, pobaví a někoho možná povzbudí. Co tak závratného náš pan hejtman udělal? Pouze vyjmenoval tři prezidentské kandidáty ČSSD. Těžko říct, jestli nad těmito prezidentskými kandidáty přemýšlel tak horlivě, až sám uznal, že ČSSD vlastně nemá žádného opravdového kandidáta na prezidenta nebo pouze chtěl ukázat, že prezidentem ČR může být kde kdo a dodat tak odvahu budoucím kandidátům na prezidenta (tedy pokud se konečně dočkáme přímé volby hlavy státu.

10.12.2010 v 7:30 | Karma: 20,59 | Přečteno: 1207x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Hlavně díky manželce. Britský premiér Sunak je se svou ženou bohatší než král

17. května 2024  22:12

Britský premiér Rishi Sunak a jeho manželka Akshata Murtyová v loňském roce, kdy byl Sunak celou...

Vlak na Děčínsku usmrtil člověka, provoz na trati do Ústí nad Labem byl přerušen

17. května 2024  18:10,  aktualizováno  21:32

Vlak u Dobkovic na Děčínsku v pátek vpodvečer srazil člověka. Na místě podlehl svým zraněním, řekl...

Manžela šéfky americké Sněmovny napadl kladivem. Kanaďan dostal třicet let

17. května 2024  21:06

Soud v Kalifornii vyměřil trest třiceti let odnětí svobody muži, který v roce 2022 vtrhl do domu...

Auto sjelo pod pražským Vyšehradem do Vltavy. Na místě zasahovali potápěči

17. května 2024  19:57,  aktualizováno  20:44

Hasiči a policie zasahovali na Podolském nábřeží, kde sjelo vozidlo do Vltavy. Podle pražských...

  • Počet článků 36
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2210x
Ten, kdo chce zachovat tajemství, musí zachovat tajemství, že má tajemství k zachování