Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Popravy v přímém přenosu?

Blížil se konec nadvlády roku 2006 a u nás v Evropě jsme se právě připravovali na bujaré oslavy příchodu roku nového. Každý, kdo poslední sobotu minulého roku sledoval TV, poslouchal rádio, brouzdal po internetu nebo si četl u ranní kávy denní tisk, nemohl přehlédnout zprávu dne – irácký diktátor Saddám Husajn byl popraven! „Konečně, krutý tyran jako Husajn si to určitě zasloužil, trest smrti odpovídá jeho provinění“, mávl na touto zprávou asi leckdo rukou.

Jenže v té chvíli asi jen málokdo tušil, co vše vyvolá tato poprava, která se dostala na internet, na obrazovky našich televizí i do mobilních telefonů jako ohavné video. I měsíc po oné, v tisku bohatě propírané, popravě se v novinách objevovaly titulky typu „Děti si hrají na popravu a umírají“. Tehdy mě ta zpráva tak šokovala, že jsem se rozhodla věnovat i téma jedné své eseje právě této problematice. Díky tomu jsem si uvědomila, že onen moderní, civilizovaný svět je vlastně pěkně zkažený. Zkažený a přitom relativně pohodlný, docela paradox! No ale co už, svět děláme takový jaky je my, lidé.       

Školáci, děti kolem 10 let, mají tendenci hrát si na „dospěláky“, napodobovat přesně to, co dělají. Žijeme v 21. století, v době technologií, ve zmedializovaném světě, kde se informace šíří rychlostí blesku. Husajnova poprava obletěla celý svět. V nezkrácené, neupravené verzi se dostala k neinformovaným dětem, kteří si na „oběšení“ hrají stejným způsobem jako třeba na „zloděje a policajty“. Seděli u večerních zpráv a pozorovali, jak Husajn visí na oprátce. A co hůř, tyto děti mají přístup k internetu, kde se tato poprava vysílala celá, v celé své morbidní „kráse“. Kolovala z jednoho kouta světa na druhý. Stahována do mobilních telefonů podobně jako hrůzný „Beslanský útok“. Dá se něčemu takovému zabránit? Těžko. Jediné co se dá udělat je, že rodiče budou děti informovat, sledovat zpravodajství a média s nimi, vysvětlovat jim souvislosti, proč je to tak a tak. Ale je mi jasné, že jako "nerodiči" se mi to lehce říká, tedy píše.

Ale je to vůbec správné a morální, aby média zvěřejňovala úplně všechno? Krvavé masakry na silnicích, teroristické útoky „v přímém přenosu“, mrtvé oběti brutálních vražd, popravy? Já osobně si myslím, že by se většina věcí ukazovat veřejnosti měla, neměly by se zatajovat žádné skutečnosti. Jestli zautočí Alkaida na nevinné civilisty, svět by měl vidět, čeho všeho jsou teroristé schopni, jestli na D1 dojde k ošklivé srážce (což bohužel není vůbec výjimečné), ať bezohlední řidiči vidí, co mohou způsobit a tak bychom mohli pokračovat. Ale samozřejmě, jak se říká, všeho s mírou. Lidé, kteří řeší co vysílat a co ne, by měli brát na vědomí fakt, že zpravodajství sledují i děti a že varování moderátora: „Upozorňujeme, že následující záběry jsou drastické, a nejsou vhodné pro děti a slabší povahy.“ není asi úplně odrazující. Nicméně to, co se děje, je součástí dnešního světa, v němž žijeme. A před vším tím zlem, které se na nás hrne ze všech stran prostě nemůžeme zavírat oči a namlouvat si, že nám se to stát nemůže, že se to vše děje daleko od nás. Můžeme přepnout kanál, ale tím všechny ty masakry, útoky, vraždy, nehody, živelné katastrofy bohužel nezmizí. A co je nejhorší, na internetu a v mobilech budou dál kolovat amatérská videa krutostí plných krve a děti si je s radostí budou pouštět a rozesílat dál. Je to normální? Je úplně v pořádku, že školáci tráví čas tím, že sledují autentické záběry vražd, poprav, teroristických útoků? Proč se pak pozastavujeme nad zprávou, že školák střílel ve škole po svých spolužácích? Proč se pozastavujeme nad tím, že vysokoškolský student, tedy vzdělaný mladý člověk (alespoň by se to dalo očekávat!), zabil jen tak pro nic za nic 30 svých spolužáků? Proč se pozastavujeme nad tím, že žák ZŠ natačí na mobil šikanu svých kamarádů? Čím je svět vzdělanější a civilizovanější, tím víc přibývá nepochopitelných krutostí a naprosto zbytečně umírají nevinní lidé.

Husajnova poprava ovšem není jedinou „zabíjející“ dětskou hrou. Vzpomínám si (a že už je to docela dlouho!) na aféru kolem kultovních Simpsonů. Je tomu tak 10 let, co mi máma zakazovala tyto žluté nesmysly sledovat (nic proti, i většina mých kamarádů je zbožňuje). A mně to vlastně zůstalo dodnes. Tehdy malí kluci dělali to, co hrdinové seriálu a zabili svou mladší kamarádku. Děti zkrátka nepřestanou napodobovat dění kolem sebe. Tomu se zabránit nedá. A stejně tak se bohužel nedá zabránit ani šíření násilí. Rodiče však jednu věc udělat mohou – věnovat se víc svým dětem, zajímat se o náplň jejich volného času a mluvit s nimi o medializovaných informacích, které se na ně valí ze všech stran. Média jsou přece od toho, aby informovala. Ne aby cokoliv zatajovala či cenzurovala. Je na rodičích a učitelích, aby dětem vysvětlovali souvislosti. Nebo se snad mýlím? To je lidské, stejně jako subjektivní názory na danou problematiku... Rozhodně je nemám v úmyslu komukoli vnucovat!

Autor: Monika Urbášková | pátek 8.6.2007 16:49 | karma článku: 16,67 | přečteno: 1973x
  • Další články autora

Monika Urbášková

Není koza jako koza

Zvoní. Chodbou se nesou švitořivé zvuky spolužaček. Otvírám velké těžké dveře a zase se ocitám v té obrovské místnosti. I po slepu bych poznala, kde zrovna stojím.

15.3.2016 v 19:55 | Karma: 8,77 | Přečteno: 377x | Diskuse| Poezie a próza

Monika Urbášková

Nezvaný host

Poprvé se objevil mnohem dřív. Ale do mého života vtrhl někdy v roce 2008. Bez pozvání. Těžko si vybavím roční období, ale jako dnes se vidím u psacího stolu, oči zabořené do monitoru svého vůbec prvního notebooku.

13.3.2016 v 21:35 | Karma: 7,29 | Přečteno: 384x | Diskuse| Společnost

Monika Urbášková

Všechno nejlepší, „slečno demokracie“!

Byli by schopni studenti jednadvacátého století demonstrovat za svobodnou zemi? Byli by schopni jít si tvrdě za svým? Byli by schopni svrhnout vládu a zbavit se „plevelu“?

16.11.2007 v 17:51 | Karma: 26,00 | Přečteno: 2528x | Diskuse| Společnost

Monika Urbášková

TV Nova mění tvář i tváře

Příznivci „nováckého“ zpravodajství se mají nač těšit. Od neděle jim budou zprávy z domova i ze světa servírovány ze zbrusu nového zpravodajského centra, které jde ve šlepějích vyspělých západních televizí. V Evropě se podobným může pochlubit jen Velká Británie...

11.10.2007 v 17:39 | Karma: 35,41 | Přečteno: 6871x | Diskuse| Média

Monika Urbášková

Přes hranice? Jedině za flašku…

Tak a je to tady zase. Školáci už si dva týdny zvykají na školní lavice, sluneční paprsky přestávají hřát, dny se zkracují a vyjít si do ulic jen v tričku je o rýmu. Zkrátka podzim se po roce zase hlásí o svou nadvládu. Přesto ještě pořád probíhá sezona dovolených, i když už pozvolna finišuje.

21.9.2007 v 9:42 | Karma: 9,30 | Přečteno: 865x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Okřídlený sebevrah má odstrašit Čínu. Tchaj-wan pokukuje po minidronech

18. května 2024

Premium Tchaj-wan v posledních letech posiluje svoji armádu v reakci na opakované provokace čínské armády....

Klitoris do učebnic patří. Porno může být i prospěšné, říká psycholožka

18. května 2024

Premium Se sledováním porna má zkušenost přibližně 8 z 10 Čechů, říká čerstvý výzkum společnosti CZECHSEX....

Střelec na Fica jde do vazby. Premiérův stav se lepší, převoz ještě není možný

18. května 2024  11:09,  aktualizováno  19:55

Slovenský premiér Robert Fico, kterého ve středu postřelil atentátník, je ve stabilizovaném, ale...

Na trati z Ostravy do Třebechovic srazil vlak člověka, ten na místě zemřel

18. května 2024  19:18

Na železniční trati v Ostravě-Třebovicích srazil v sobotu večer vlak člověka, na místě zemřel. Jeho...

ING-FOREST s.r.o.
Taxátor

ING-FOREST s.r.o.
Praha, Jihočeský kraj, Jihomoravský kraj, Karlovarský kraj, Královéhradecký kraj, Liberecký kraj, Moravskoslezský kraj, Olomoucký kraj, Pardubický kraj, Plzeňský kraj, Středočeský kraj, Ústecký kraj, Kraj Vysočina, Zlínský kraj
nabízený plat: 65 000 - 75 000 Kč

  • Počet článků 11
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1810x
Červen 2007. Studentská kolej v milované Olomouci. Zakládám si blog a začínám psát. O pět měsíců později píšu na dlouhých let svůj poslední příspěvěk. STŘIH

Březen 2016. Byt v Brně. S údivem zjišťuju, že můj blog na iDNESu pořád funguje. Využívám čerstvě nabyté motivace z kurzu tvůrčího psaní s Danou Emingerovou a s bušícím srdcem jdu toho podruhé. Znova a líp? Uvidíme...