Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

O škrtech, strašení a nadějích…

Miroslav Kalousek se před pár dny důrazně ohradil proti glose Hospodářských novin, že je kvůli „svatému úkolu“ udržet rozpočet se schodkem do 3 procent HDP ochoten obětovat i minimální příležitost, jak podpořit hospodářský růst. Naopak, tvrdí ministr financí, právě zvýšení DPH mi umožní předložit takový rozpočet, který vedle úspor bude obsahovat i prorůstová opatření. Znamená to, že podpora růstu už není pro současnou vládu sprosté slovo?

Zřejmě ne, když také premiér Nečas v rozhovoru pro MF Dnes, říká, že „ministři by už neměli strašit, ale dávat lidem naději“ a dokonce tvrdí, že ministrům zakázal o šetření a škrtání vůbec mluvit. Ale, ale, co tedy tak najednou?

Pravicová vláda, jejíž členové ji mohli sestavit, také díky ničím nepodloženým lžím o „řeckém osudu“ České republiky, zkrátka jakoby najednou dostala strach. Velký strach. Podle listopadových údajů poklesla v září průmyslová výroba meziročně o - 7,1 procenta a stavebnictví dokonce o - 10,6 procenta. Zatímco v Čechách se stále zvyšuje hospodářský pokles, v sousedním Polsku a na Slovensku ekonomika akceleruje. Dokonce i krizí těžce soužené Maďarsko má pokles nižší, než naše země, které se krize dotkla jen nepřímo.

Slova o tom, že podpora růstu přináší ekonomické ovoce, zní ovšem z úst vládních činitelů obzvlášť hořce. Nemluvím teď o tom, že podpora hospodářského růstu byla jedním z hlavních ekonomických programů české sociální demokracie, který pravice zásadně odmítala. Vzpomínám na duben letošního roku, kdy guvernér ČNB Miroslav Singer, kterého ani Kalousek nemůže podezírat z levičáctví, v Senátu jasně řekl, že bez vládních škrtů by letos česká ekonomika rostla o 0,4 procenta více. A to ještě ministerstvo financí nepředpokládalo propad ve výši jednoho procenta, ale mírný pozitivní růst o 0,2 procentního bodu.

Jenže vláda tehdy neudělala vůbec nic, naopak dál připravovala více a více seškrtaný rozpočet.

Před měsícem pak guvernér ČNB problém jasně pojmenoval – vyděšené domácnosti šetří a neutrácejí, čímž se dostáváme do začarované spirály vedoucí k pomyslnému dnu. Jenže kdo může za to, že lidé i s domácnostmi jsou vyděšeni? I když česká ekonomika na tom ještě nedávno byla lépe, než ve shodě s médii tvrdila vláda? Kdo odpovídá za to, že růstovým opatřením v USA nebo v Evropské unii se s několika čestnými výjimkami donedávna povýšenecky posmívali jak pravicoví politici, tak mnozí novináři?

Je to opět odpovědnost této vlády a její dramatické rétoriky.

Přitom se stačí pouze podívat okolo sebe. Nejen na zmíněné Polsko a Slovensko, chcete-li dál do historie a třeba za oceán – v USA se prorůstová opatření osvědčila už během Velké krize ve třicátých letech v programu New Deal. Prezident Obama po svém prvním zvolení v roce 2008 připravil stimulační balíček ve výši 170 mld. dolarů, podnikl řadu záchranných opatření na podporu bankovní i výrobní sféry (automobilová „Velká trojka“ například).  Nyní byl čas bilancovat – USA překonaly hypotéční krizi, jejich ekonomika roste, nezaměstnanost pomalu klesá a drží se pod 8 procent. (U nás stejně pomalým tempem roste, letos v říjnu 8,5 procent). Zda Obamův balíček funguje či nefunguje, mohli nejlépe posoudit voliči, kteří jej před pár dny v Bílém domě potvrdili.

Jenže sledovat své okolí a učit se od něj, je v přímém rozporu s rádoby národoveckou a izolacionistickou politikou našich vládních pravicových stran. Stejně nepoučitelných jako třeba v případě zvýšené DPH, která s největší pravděpodobností obdobně jako při posledním zvýšení přinese do státní pokladny méně, než kdyby zůstala na původní úrovni. A také též nepoučitelných jako v případě důchodové reformy, do jejíhož druhého pilíře už nedoporučují vstupovat nejen věhlasní ekonomové, ale i firmy, které na něm měly vydělávat.

Proč tomu tak je? Nechce se mi tomu věřit, ale stále více to vypadá, že této vládě je vlastně úplně jedno, co se s českou ekonomikou a životní úrovní českých obyvatel stane. Vsadila na kartu šetření, která ji před dvěma lety „vyšla“, a tak na ni stále sází dál a dál. Náhlé prozření Nečase a Kalouska v otázkách podpory růstu je jenom mlha, která má zakrýt bezradnost a absenci ekonomické strategie pro tuto zemi.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Milan Urban | pondělí 19.11.2012 10:52 | karma článku: 20,74 | přečteno: 1103x
  • Další články autora

Milan Urban

Rekonstrukce nebo dekonstrukce státu?

Nikým nevolená skupina lidí bez mandátu od voličů se s formulkami „my, a nikdo jiný, máme svatou pravdu“ snaží o prosazení jedné konkrétní podoby řady zákonů. Říkají si Rekonstrukce státu.

27.9.2017 v 8:02 | Karma: 13,53 | Přečteno: 560x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Milan Urban

Průmysl chce euro a průmysl nás živí

Průmysl nás živí. Češi nežijí z bankovního sektoru (i když někteří samozřejmě ano), nežijí ani ze služeb (i když někteří ano), ani ze zemědělství (někteří ano, ale těch je hodně málo). Asi 40 procent obyvatel země žije z průmyslu.

14.7.2017 v 8:06 | Karma: 14,10 | Přečteno: 984x | Diskuse| Ekonomika

Milan Urban

Sedm miliard. Zase montovna?

Jedním z mýtů o české ekonomice je tvrzení, že je to tady samá montovna a logistický sklad, z čehož má země velké nic a lidé hodně málo. Ano, lidé mají málo – všichni víme, jak je to s platy v České republice.

28.6.2017 v 7:51 | Karma: 18,22 | Přečteno: 1522x | Diskuse| Ekonomika

Milan Urban

Boleslav není a nebude Detroit

Každá dobrá, optimistická zpráva musí být v českém prostředí okamžitě vyvážena temnou úvahou o blízkém neštěstí. Takže když objem produkce automobilového průmyslu přesáhl jeden bilion korun, je to výrazný krok k tragédii.

15.6.2017 v 8:28 | Karma: 15,22 | Přečteno: 632x | Diskuse| Ekonomika

Milan Urban

Těžit se má, „strategické“ zásoby nemají smysl

Ta otázka se znovu objevila v souvislosti s těžbou lithia v Krušných horách. Zase máme lidi, kteří říkají: Těžba je krádež, nechme nerostné bohatství dětem. Ekonomicky je to absurdní nápad. A připomíná Státní plánovací komisi.

25.4.2017 v 10:44 | Karma: 17,13 | Přečteno: 589x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Překvapivé oznámení. Volby budou už 4. července, oznámil britský premiér

22. května 2024  19:05

Britský premiér Rishi Sunak oznámil, že parlamentní volby v ostrovní zemi se uskuteční už 4....

Vláda schválila návrh na vznik nových sousedských dětských skupin

22. května 2024  6:06,  aktualizováno  18:36

Vláda schválila návrh ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky z KDU-ČSL, který počítá se...

V pankrácké věznici je kritický nedostatek dozorců. Chybí i jídlo pro vězně

22. května 2024  18:28

Ministerstvo spravedlnosti žádá vládu zhruba o 1,2 miliardy korun navíc pro Vězeňskou službu. V...

V kancelářích farmaceutické firmy Novo Nordisk u Kodaně vypukl rozsáhlý požár

22. května 2024  13:52,  aktualizováno  18:06

Rozsáhlý požár zachvátil kanceláře dánské farmaceutické firmy Novo Nordisk nedaleko Kodaně....

Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění
Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění

Spousta důchodců si dnes přivydělává, aby zvládli zaplatit stále rostoucí výdaje a nemuseli se spoléhat na pomoc svých blízkých. Podobně tomu bylo...

  • Počet článků 99
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 935x
Poslanec ČSSD, předseda Podvýboru pro energetiku a místopředseda Hospodářského výboru Poslanecké sněmovny, v letech 2003 až 2006 ministr průmyslu a obchodu.

Seznam rubrik