Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Proč jít zítra k volbám

"Pečené holuby nezajistí ani účast, ale ani neúčast ve volbách. Politici nám totiž nezajistí pohodlný život, politici ale mohou nastavit takové společenské podmínky, že iniciativa obyvatel povede ke zlepšení celé společnosti, nebo při špatně nastavených podmínkách naopak povede k úpadku. Takže je to zase na nás, a tak to má být!" říká kandidát Pirátů do Evropského parlamentu Václav Fořtík, popularizátor vzdělávání a rozvoje logiky, předseda Centra nadání, bývalý předseda Mensy ČR a číslo 20 na kandidátce Pirátů.

Protože lépe bych to určitě nepopsal, zveřejňuji zde argumenty Václava Fořtíka, proč bychom měli jít k zítřejším volbám:
1. Jednadvacet poslanců vyšle ČR do EP bez ohledu na to, zda k volbám půjdete či nikoli. Zatím se při žádných volbách neukázalo, že nízká volební účast (viz. volby do Senátu) bude znamenat, že se politická reprezentace zamyslí a cokoli změní. Naopak všichni zvolení i jejich strany považují vše za legitimní a mandát za silný (i když je volilo něco kolem 12% oprávněných voličů). Věřte mi, že s volbami do EP to bude stejné. Neúčastí tedy žádná změna nenastane.
2. Pokud jste nespokojení s fungováním EU, ale nechcete ji hned zničit, tak neúčastí jen posílíte strany, které jsou nejen spokojené s tím, jak to vypadá, ale nadále budou ve svém eurounijním byrokratickém konání pokračovat. Lidé, kteří EU přivedli do současných problémů, nejsou schopni ji z nich zase vyvést – neúčast ve volbách tyto lidi podporuje, neboť budou zvoleni jejich následovníci. Většina z vás je nespokojena s fungováním EU, byrokracií, demokratickým deficitem (o záležitostech nerozhodují občané, ale nevolení úředníci). Bojkotem voleb s tímto nepohnete ani o píď. Nepohnou s tím ani kandidáti stran, které nás do tohoto marasmu dostaly. Kolik znáte politiků, kteří ještě za svého politického působení pronesou věty: Já i strana, kterou zastupuji, jsme se mýlili. Co jsme navrhovali a realizovali, se nepovedlo. Občas k tomu dojde po ukončení aktivní politické kariéry, ale to už je pozdě. Platí to u nás, stejně jako v EP.
3. Bez vaší aktivní volební účasti budou s pravděpodobností blížící se jistotě do EP vyslány osoby svojí životní situací a názory úplně mimo pozici a názory vaše. Podíváte-li se na složení kandidátních listin stran, co mají šanci se do EP dostat, a především jejich „volitelná“ místa, odpovězte si sami, zda jsou to lidé s podobnými zájmy, jako máte vy. Pokud vstáváte v 6:40 a připravujete dětem svačinu do státní školy, kam je i osobně dopravujete, bude vašim problémům a životním situacím rozumět člověk, kterému jeho děti do soukromé školy vozí osobní řidič? Hezký příklad výše popsaného probíhá na naší politické scéně s Babišem a jeho snahou snížit paušály pro OSVČ, resp. odpočet daně za osobu. Nechci rozebírat ne/oprávněnost konstrukce jejich nových opatření, jen tím chci ukázat, že miliardář mající pod sebou stovky managerů s tisíci zaměstnanci, má naprosto jiné chápání problémů a následně i nalézání jejich řešení. Bez ohledu na to, jak upřímně to budou myslet a jak poctivě budou pracovat, řešení problémů budou vždy hledat z pozice svých životních zkušeností.
4. Myslíte, že nemáte koho volit, protože najdete něco, co se vám nelíbí, na každé zvažované straně? Do EP vysíláte zástupce hájící nějaké politické a filosofické principy. Nejde o volbu menšího zla, jde o volbu většího dobra. Pokud máte názory shodné s několika stranami, vyberte tu s nejvyšší shodou, popř. se shodou u nejvyšší priority.
5. Možná máte výhrady k leaderům/kandidátům jednotlivých stran. Můžete dát 2 kroužky, tedy pokud je někdo opravdu nepřijatelný, bude vykroužkován – když to uděláte :-) Strany ze všeho dělají souboj osobností, aby zakryly prázdnost programu. Médiím zase vyhovuje, že z toho mohou udělat osobní příběh a show. Jde ale právě o zásadní postoje kolem vztahu k nadnárodním monopolům, svobodě Internetu atd. Opravdu obrana takto zásadních věcí nestojí za váš hlas jen proto, že máte něco osobního proti nějakému přednímu kandidátovi?
6. Pečené holuby nezajistí ani účast, ale ani neúčast ve volbách. Politici vám totiž nezajistí pohodlný život, politici mohou nastavit takové společenské podmínky, že iniciativa obyvatel povede ke zlepšení celé společnosti, nebo při špatně nastavených podmínkách naopak povede k úpadku. Takže je to zase na nás, a tak to má být! Nemám jistotu a ani vám takovou jistotu nechci slibovat, že když Piráti uspějí, tak v počtu 1 až 3 europoslanců něco změní, zaručuji vám ale, že se o to ve spolupráci s podobně zaměřenými poslanci pokusí.

Autor: Václav Urban | čtvrtek 22.5.2014 14:55 | karma článku: 17,06 | přečteno: 527x
  • Další články autora

Václav Urban

Apologie pirátství

Poslanec Martin Komárek dnes v jednom komentáři na Facebooku napsal: S Piráty bych moc rád spolupracoval, pokud se zřeknou loupení duševního vlastnictví. Rozhodl jsem se mu odpovědět článkem, protože i vzdělaní lidé mají o pirátství nepřesné představy.

22.1.2014 v 11:41 | Karma: 25,25 | Přečteno: 1587x | Diskuse| Kultura

Václav Urban

Slova ve větru

Slova jsou jen plevy unášené větrem. Křesťanská láska se projevuje činy, ne slovy, není to žádná rozcitlivělost. Láska je buď altruistická a pohotová, vyhrnuje si rukávy a vidí ty, co jsou v nouzi, anebo nemá vůbec co do činění s křesťanstvím. V tomto duchu promluvil papež František ve čtvrtek 9. ledna 2014 v domě sv. Marty, kde bydlí od chvíle, kdy přicestoval do Vatikánu. Poselství promluvy by se dalo shrnout větou: Láska je buď konkrétní, anebo iluzorní a s ní i celé křesťanství.

12.1.2014 v 15:00 | Karma: 7,72 | Přečteno: 265x | Diskuse| Společnost

Václav Urban

Papež František: Radost evangelia (dokument EVANGELII GAUDIUM)

Přeložila Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Vycházelo na pokračování na www.radiovaticana.cz. Pirátská edice nabízí kompletní český překlad graficky zpracovaný ve formátu PDF. Soubor s vysázenou knihou můžete stáhnout ZDE. Sestra Andrea Hýblová Fsp (Paulínky - dcery sv. Pavla) upozorňuje, že překlad České sekce Vatikánského rozhlasu obsahuje nějaké teologické i slohové nepřesnosti a dokonce vynechané části, které při redakci dokumentu u nich vychytávají. Upravený text vyjde v jejich nakladatelství a později jako jiné vydané dokumenty dají také volně ke stažení. Edit: Oficiální české vydání je ke stažení zde.

19.12.2013 v 11:40 | Karma: 11,14 | Přečteno: 1161x | Diskuse| Společnost

Václav Urban

Pirátský výklad desatera

Na desatero se často odkazuje jako na „základ morálky“, druh „etického kodexu“, nebo dokonce „základ naší západní civilizace“. Pokud desateru připisujeme takovou váhu, je důležité čas od času prozkoumat, zda je text správně vykládán. Zda výklady desatera odrážejí skutečně to, co je esencí duchovního a mravního poselství Zákona. Cílem tohoto textu je přinést argumenty pro tvrzení, že přikázání „nepokradeš“ (Ex 20,15 a Dt 5,19) se ve skutečnosti netýká majetku, ale člověka – jeho únosu a nespravedlivého zotročení.

3.12.2013 v 19:18 | Karma: 15,62 | Přečteno: 1631x | Diskuse| Společnost

Václav Urban

Soud Pirátské straně nařídil odstranit předvolební spot

Městský soud v Praze Pirátské straně v rámci předběžného opatření nařídil odstranit předvolební spot. Důvod? Piráti animací figurek lega údajně zasahují do známkových práv dánské společnosti LEGO a do dobré pověsti právnické osoby.

11.10.2012 v 8:42 | Karma: 15,40 | Přečteno: 887x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Díky čínské pomoci výroba dramaticky roste

4. května 2024

Premium Přes citelné západní sankce ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Tamní produkce zbraní se dramaticky...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 42
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2620x
Autor webu www.neuhaus.cz

Osobní stránka


Osobní blog na aktualne.cz

---
MOTTO:

V našem světě rychle se měnících hodnot (vítaných změn, které přináší technický a vědecký pokrok) podléhají změnám také duchovní, morální a umělecké hodnoty, ovšem daleko pomaleji a ne vždy k lepšímu.


Těžko říct, co přinese budoucnost. Rád bych si dovolil vyjádřit názor, že nový horizont nám může otevřít pokorný zájem o vnitřní či duchovní hodnoty. Naše technologické pokroky by nám měly poskytnout více času – budeme totiž potřebovat kulturu, abychom si to všechno mohli dovolit.


— Kurt Adler, 1965