Když politikům dojdou argumenty, argumentují hrubostí

Pro politiky dneška je - bez rozdílu jejich stranické příslušnosti - příznačný jeden jev: když jim dojdou racionální odpovědi a argumenty ke kritickým hlasům, nastoupí falešná rétorika, brnkající na nejnižší strunu.

Přímo ukázkovým případem rétoricky trapných populistů „kazatelů“ je Miroslav Kalousek, známý to přeběhlík ze strany do strany. Nyní plamenně obhajuje pod novou vlajkou účelového slepence TOP 09 jakýsi program sociálně-ekonomického inženýrství tzv. daňově uznatelného paušálu, jehož prostřednictvím by si každý mohl „spravedlivě“ zdaňovat své zaměstnanecké benefity. Tento nový singl – tentokrát na adresu dopraváků a jejich zaměstnaneckých výhod - Kalousek ovšem zpívá na staré zaprášené desce svého asociální cítění. Stále v intencích svých dřívějších provokací, kupříkladu na adresu tzv. „černých pasažérů sociálního systému“. Samozřejmě tím měl na mysli všechny významy, nuance, odstíny a podtexty tohoto výroku. A ještě na ně byl jako hrdý!

     V jiných konstelacích společenského klimatu by byl za tyto urážlivé věty vůči sociálně slabším či vyloučeným lidem potrestán ve smyslu antidiskriminačního zákona. Bohužel, v té době, kdy tuto sociální oplzlost Kalousek autorsky vyslovil, ještě antidiskriminační zákon nefungoval. A tak by bylo možné v analýze Kalouskových perel pokračovat.

      Jenže, lze vůbec takový asociální primitivismus brát vážně?

Soudný člověk si řekne, že v zemi, kde daně řádně platí pouze zaměstnanci a ti, co nemají možnost si zaplatit „daňové poradce“, kteří by jim odkryli všechny ty tzv. „legální“ možnosti, jak podle zákona uniknout do daňových rájů, je jakákoliv obrana proti dravcům parazitujícím svými benefity, čerpanými přímo ze státního rozpočtu například z titulů funkcí ministrů financí či jiných prominentních spekulantů, marná.

A navíc, to pak všichni ekonomicky unikli za státní hranice a nakonec by ani neměl kdo platit daně na benefity politiků.

 Ale jedna obrana přece jen existuje: lépe si uvědomovat koho volit a který obličej je už dvacet „profláknutý“ svými nejhrubějšími výrazy na adresu chudších voličů.

 

Autor: Zdenka Ulmannová | čtvrtek 11.3.2010 18:06 | karma článku: 10,78 | přečteno: 1058x
  • Další články autora

Zdenka Ulmannová

Ach, ta pohlavnost!

24.1.2019 v 13:26 | Karma: 16,81

Zdenka Ulmannová

Konečně komunismus!?

19.11.2018 v 10:22 | Karma: 23,75

Zdenka Ulmannová

Otevřený dopis fotbalistovi

24.10.2018 v 10:13 | Karma: 34,05