Informovaná smrt

Nebývá sice zvykem, hovořit o míru v přezbrojeném konzumním světě, ve kterém jde víc než o lidské, humánní, hodnoty o ty komerční. Přesto aspoň nyní, na prahu „třetí světové“ cítím víc než cokoli jiné bytostnou potřebu a povinnost několik vět o míru a humanitě ztratit.  

Jak jsme všichni, celý svět, za poslední roky zvyklí, nejvýznamnější světové agentury přinášejí takové zprávy a titulky jako např.:

: „zdroj Reuters 10:50 | 16.8.2007 | aktuálně.cz : Cheney:                                                               Írán musíme bombardovat už teď; Chystejme se na válku s Íránem, říká Francie; Zdroj: Reuters 13:24 | 17.9.2007 | Aktualizováno | Reuters, pat :Bush varoval před 3. světovou válkou.          Kvůli Íránu... Zdroj: Reuters 12:44 | 18.10.2007 | Aktualizováno | gaz: Washington -                Podle amerického prezidenta George W. Bushe by mohl Írán vyvolat třetí světovou válku. Ta hrozí podle něj v případě, že se Teheránu dostanou do rukou nukleární zbraně... O třetí světové válce mluvil Bush na včerejší tiskové konferenci v Bílém domě. Reagoval tak na cestu ruského prezidenta Vladimira Putina, který Írán navštívil tento týden.                                       Putin: Vyrábí Írán jadernou bombu? Říkám, že ne.                                                                  Jedna z nejdůležitějších odzbrojovacích smluv současnosti tak byla Moskvou ratifikována teprve v roce 2004. Její platnost stvrdil podpisem právě Vladimir Putin.                                                                                                                                                           V dubnu vyhlásil Putin moratorium na plnění smlouvy v souvislosti s plány USA vybudovat v Česku a v Polsku části protiraketového systému...“  

 

        Pokud člověk jen trochu sleduje mezinárodní situaci a seskládá si dohromady tyto titulky, jaká mu vlastně nutně musí vyjít mozaika?  A má jen pak dvě možnosti: buď všechny znepokojivé zprávy typu „třetí světová“ ignorovat a odmrštit ze svého mozku s tím, že stejně není úniku, a veškeré chmury vytěsnit z vědomí i podvědomí s jednoduchým argumentem strčením hlavy pod peřinu, a zapomenout na známé sdělení, které již polovině dvacátého století vyslovil              Albert Einstein, (mimo jiné nositel Nobelovy cena za mír), když na jedné tiskovce padla otázka: 

„Co by se mohlo dít ve třetí světové válce?“ A on odpověděl: „Je mi líto, o třetí světové válce vám nic říct nemohu, ale povím vám něco o té čtvrté“. Tazatel nechtěl věřit vlastním uším: „Vy nám nemůžete říct nic o třetí – která bude tak složitá - , přesto jste schopen mluvit o té čtvrté, která bude ještě komplikovanější?“ Albert Einstein odpověděl: „Vy mi nerozumíte. O té čtvrté vám mohu říct něco definitivního, kategorického. A to je, že k ní nikdy nedojde, protože ta třetí zničí veškerý život – nejen lidi, ale třeba i růže. Všechno živé z povrchu zemského.“

Tolik citace jaderného fyzika, exaktního vědce a mírotvůrce.  

      Uvážíme-li, že tím jablkem sváru a záminkou pro potenciální zahájení třetí světové války může být kromě Iránu opět i naše miniatruní bezvýznamná zemička, a to jen kvůli takové nesmyslnosti a zhůvěřilosti, jako je ten stupidní radar, tak se člověka zhostí podivná úzkost kolem srdce, že by jeho nadechnutí mohlo být opravdu už to poslední. Fakt, že s tím průměrný Čech vůbec nic nemůže udělat je o to smutnější, uvědomíme-li si, že ty hlavní figury a hráči pohybující se po světové šachovnici, jsou vlastně patologiční šílenci typu Bush, Putin, Mahmúd Ahmadínežád a další militantní megalomani  v čele nukleárních vlád a zbrojních lobby, kteří by jinak měli být podle zdravého rozumu už dávno ve svěrací kazajce, a ne si chodit volně po světě a ještě k tomu zneužívat dokonce daňové poplatníky.  Je k užasnutí jakou mají drzost. Dokonce takovou, že svými „airforce one“ a jinými prostředky, jimiž se včas dopraví do zajištěných protiatomových krytů kdesi v horách, odkud budou v pohodě a klidu mačkat knoflíky a skrze dálkové ovládání a monitory řídit na povrchu onu nukleární válku, a sledovat, zda už je vše živé srovnáno se zemí. V takovém případě však nemůžeme nedojít touto jednoduchou představou k závěru, že to nejsme my, obyčejní lidé, kdo je blázen, ale že jsou to „oni“, naši vládcové. Záměrně neříkám výraz představitelé, neboť jsem si jista, že drtivá většina nás, obyčejných pěšáků, žádnou válku nechce, a že tudíž oni nepředstavují názor (až na pár fanatiků) nikoho z nás. Bohužel však tu válku chtějí ti vládnoucí magoři-generálové a prezidenti a na ně kšeftem navázaní zbrojíři. A to není žádná sci-fi – to jsou jen regulérní titulky ze světových zpráv.  

Zlaté dobré časy, kdy se svět  topil „jen“ ve studené válce. I ty jsou ty tam.       A člověk dnes si bezradně říká: Dnes stojíme na prahu totálního a definitivního konfliktu. Kam se hrabe Zátoka sviní. Vždyť doufat byť jen na okamžik, že by to nukleární šílenství nakonec rozetnul někdo mírovým aktem, jako tehdy Kennedy a Chruščov, je vskutku naivní.  Protože nikdo takový není. Bush prostě není Kennedy. A bylo by velkým sebechlácholem si to nepřiznat.

            Máte-li tedy taky pocit jehněte těsně před porážkou, jistě nejste sami.            Je to sice velmi slabá útěcha a na titulky typu, že Bush varoval před třetí světovou válkou, a jako flastr to nestačí. Nicméně je úlevné to moci ze sebe aspoň na letmou chvilku dostat ven, a aspoň si na to téma zablogovat bez cenzury. Zatím...

Díky, milý blogu. Díky za možnost vyjádření.

Máte snad někdo jiné řešení iránsko-české krize?

Autor: Zdenka Ulmannová | čtvrtek 8.11.2007 9:26 | karma článku: 9,55 | přečteno: 695x
  • Další články autora

Zdenka Ulmannová

Ach, ta pohlavnost!

24.1.2019 v 13:26 | Karma: 16,81

Zdenka Ulmannová

Konečně komunismus!?

19.11.2018 v 10:22 | Karma: 23,75

Zdenka Ulmannová

Otevřený dopis fotbalistovi

24.10.2018 v 10:13 | Karma: 34,05