Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

OC Corso aneb kde je levice a pravice?

Kauza OC Corso ukázala kromě jiného i to, kdo je v Plzni chová spíše pravicově a kdo spíše levicově. Výsledek je naprosto fascinující, ale odpovídá prapodivnému celorepublikovému trendu.

Ale nejprve o co v kauze OC Corso jde? Jde o jeden soukromý pozemek v centru Plzně, patřící investorovi, v hodnotě přes 200 milionů korun. Uvolil se po demolici kulturního domu. Soukromník mohl podle územního plánu začít se stavbou, problém ale byl, že územní plán byl v ostrém rozporu s předvolebními sliby zvolených politiků. Aktivistům i městu se podařilo několikrát změnit podobu projektu, ale ani tak nebyli aktivisté spokojeni s faktem, že na místě vznikne obchodní dům. Proto sehnali řadu podpisů, včetně podpisu hejtmana, a vyvolali hlasování v místním referendu.

Protože jde o soukromý pozemek, jehož využití nebylo v rozporu s platným územním plánem dalo by se odvodit, že se na stranu investora postaví pravicový politici. Jde přeci o pravicí milované povolání, o podnikání. Kdo je spíše pravicový se posléze ukázalo.

Jak jsem již uvedl hejtman Plzeňského kraje Milan Chovanec (ČSSD) petici pro konání referenda podepsal. Jistě nic překvapivého. Ono ale samotná podpora konání referenda nemusí být podporou pro jakoukoliv stranu sporu. Pan hejtman si totiž po oznámení výsledku referenda postěžoval, že lidé nevěděli, že hlasují o soukromém pozemku a že město podcenilo svou informační kampaň. A v referendu také hlasoval pro stavbu obchodního domu. Zastal se tak soukromého vlastnictví a do jisté míry ho povýšil nad zájem lidu. Čili ČSSD spíše pravicí? Co Vás na tom překvapuje? ČSSD například vyzvala ke snížení spotřební daně a nezvyšování DPH.

A aby toho nebylo málo Jiří Pospíšil (ODS) podpořil aktivisty nejen svým hlasem v referendu, ale i proklamací své hlasování na svém facebookovém účtu. ODS se tedy chová levicově? Překvapuje Vás to? Současná vlády pravděpodobně nejvíce zvýšila daně od roku 1990. Kam se hrabe ČSSD. A výsledkem je schodkový rozpočet, růst nezaměstnanosti, zvyšující se daňové zatížení a množství regulací a nařízení pro podnikatele a stále rostoucí státní dluh.

Protože ve stejné vládě je i TOP09, jistě nepřekvapí, že tato „pravicová“ strana uvítala zamítnutí stavby obchodního domu soukromníkovi.

Jedinou levicovou stranou tak zůstala Strana zelených, která referendum iniciovala a jedinou pravicovou Strana svobodných občanů (, které jsem členem), protože jako první, již před panem hejtmanem, poukázala na fakt, že jde o soukromý pozemek a že soukromník má právo bránit se soudní cestou.

Celá kauza tak ukazuje na nezakořeněnost velkých stran a na jejich soustavné zrazování voličů svými činy. Zejména ale ukázala, že pravice a levice jsou pro velké strany jen slova dobrá pro dosáhnutí mandátů, než myšlenky k prosazování.

Takže rozdělení politického spektra podle mého názoru je následující. Vlevo extrémní KSČM a Dělnická strana SOCIÁLNÍ spravedlnosti a dále Strana zelených. Ta ze své filosofie musí být levice, protože se snaží prosadit „zelené dobro“ pro všechny nad zájmy jednotlivců. Poté něco mezi v pořadí ČSSD, ODS a TOP09. A pravicí zůstala pouze Strana svobodných občanů a extrémem pravice jsou anarchisté, kteří chtějí absolutní svobodu pro jednotlivce. Škoda, že se takové rozdělení média asi nikdy nenaučí.

Autor si dal za cíl poukázat na nejasné chování velkých „pravicových“ a „levicových“ stran. Důvody uvedené v článku jsou samozřejmě k diskuzi, nicméně jedná se o soukromý názor autora. Dalším cílem bylo čtenáře donutit k zamyšlení, jak to u nás vlastně s tou levicí a pravicí je. A doufá, že se mu to povedlo.

S pozdravem
autor Lukáš Týnovský

Autor: Lukáš Týnovský | úterý 15.1.2013 12:59 | karma článku: 17,50 | přečteno: 1311x
  • Další články autora

Lukáš Týnovský

Lézt EU do zadku se vyplácí?

Když šéf v práci oceňuje své podřízené pouze podle toho, jak moc jsou k němu loajální a jak mu lezou do zadku, pomyslíme si obvykle, že to o jeho inteligenci něco vypovídá. Zvláště pokud nemáme zálibu v podlézání.

4.4.2013 v 13:41 | Karma: 27,94 | Přečteno: 1080x | Diskuse| Politika

Lukáš Týnovský

Revoluční přímá volba

O první přímé volbě prezidenta se hovoří s nadšením a je všude probírána, ale co je na ní tak převratného? No přeci si zvolíme sami prezidenta. Ale budeme z výsledku stejně nadšeni jako ze zavedení přímé volby?

21.1.2013 v 12:40 | Karma: 14,81 | Přečteno: 496x | Diskuse| Politika

Lukáš Týnovský

Prezidentská zamilovanost

Je jen jedno téma které se řeší více a déle než prezidentská amnestie, tím jsou volby nového prezidenta. Osobně mě velmi překvapilo kolik lidí se do diskuzí na téma voleb připojilo. Nutno dodat, že jsem byl překvapen mile.

7.1.2013 v 22:40 | Karma: 19,52 | Přečteno: 1704x | Diskuse| Politika

Lukáš Týnovský

Ministerstvo běhu

Vláda se rozhodla sloučit všechna ministerstva do jednoho „superministerstva“ běhu, aby tak ušetřila daňovým poplatníků nemalé peníze. Zda bude dosáhnuta opravdu úspora jsem zjišťoval.

5.12.2012 v 11:24 | Karma: 9,82 | Přečteno: 611x | Diskuse| Politika

Lukáš Týnovský

Dopis pro Vyměňte politiky.cz

Poté, co jsem si přečetl na stránkách Vymentepolitiky.cz, že naše strana podle této iniciativy patří do kategorie „Strany odpovědné za současný stav včetně Klausovy páté kolony“ jsem se rozhodl napsat jim tento e-mail. Nejde mi totiž do hlavy, jak naše strana vzniklá v roce 2009 může za současný stav? Když jsme ani chviličku nepůsobili v parlamentu? A proč Klausova pátá kolona, když pan prezident nikdy nebyl naším členem, ani nijak jinak ve straně nefiguroval?

10.10.2012 v 11:34 | Karma: 28,46 | Přečteno: 1486x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Na Chebsku vjel vlak do spadlého stromu a vykolejil, provoz na trati stojí

2. května 2024  18:56

Ve čtvrtek odpoledne najel osobní vlak u Skalné na Chebsku do spadlého stromu a částečně vykolejil....

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  18:55

Přímý přenos Poslanci se přeli o vládou navrženou změnu zákoníku práce. Stínový ministr práce a sociálních věcí...

Auto vjelo na chodník a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  18:53

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Omyl i zneužití. Poznat predátorské časopisy není vždy lehké, říká akademik

2. května 2024  18:48

Publikování v časopisech, které se tváří jako vědecké, může být jen omyl nebo i dlouhodobá snaha...

  • Počet článků 18
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1338x
Autor je místopředsedou plzeňského krajského sdružení Strany svobodných občanů (Svobodní).