Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Zvítězí v příštích volbách zrádci?

Koho volit? Tak už dnes otázka nestojí. Spíše koho nevolit. Existuje totiž reálná hrozba, že nepromyšleně zvolení zástupci nás zašantročí během několika let pod vliv Ruska. Z iracionálních důvodů nás totiž mnozí chtějí vytrhnout z Evropské unie, z NATO i z euroatlantické civilizace a postrčit nás na východ. Z rovněž iracionálních důvodů nacházejí tito potencionální zrádci národa nemalou podporu u frustrovaných voličů.

Není žádným tajemstvím, že v posledních letech a měsících u nás působí nebývalé množství ruských agentů. To není třeba dramatizovat, není to však ani zanedbatelná informace. Pokud si tito agenti získávají pozice u významných českých občanů, může to znamenat hrozbu pro budoucnost. Větší hrozbou je však neuvěřitelná naivita spojená se sobectvím některých běžných voličů. Úvaha: "Budeme-li pod Rusy, budeme mít aspoň lacinou naftu a benzín," je hrůzná.

 

Pro mnoho voličů je ekonomická zátěž obtížná, stoupá frustrace ze stoupajících cen a reforma je vnímána jako hrozba. Mnoho lidí je znechuceno čachrováním vysokých politiků, korupcí, nefunkčností práva. Kdo z mocných si dosud chtěl připustit, že zametání problémů pod koberec přinese roztrpčení miliónů lidí a následné politické karamboly? Zdá se, že pro mnoho představitelů jak pravice, tak levice zatím byly důležitější vlastní mocenské hrátky. Mnoho politiků je již dávno odtržených od problémů malých lidí. Skutečný kámen úrazu bude však po volbách ležet v zahraniční politice. Hrozí velké nebezpečí.

 

Situace u nás dnes připomíná situaci před velkými tragédiemi Československa ve dvacátém století. Již o tom bylo napsáno mnoho. Vnitřní problémy viděné nafouklou optikou sobeckých zájmů nám zastiňují nebezpečí zvenku. Zatímco se zde kočkují strany a straníci o hlouposti a voliči se zajímají více o nová prsa populární zpěvačky než o skutečné programy stran, v zahraničí získává pozice nebezpečný a bezskrupulózní diktátor vyzbrojený nejmodernější vojenskou technikou a podporovaný milióny oddaných příznivců. Svoji moc stejně jako bezmoc Evropy již otestoval. A svými úmysly se netají.

 

V takové chvíli je třeba velmi přemýšlet, zda chceme hlasem ve volbách jen protestovat proti  drahé elektřině, nebo naštvat švagra. Nebo zda si uvědomujeme, že nyní jde o budoucnost nejen nás, ale i našich dětí, ne-li vnuků. K volbám totiž půjdou také voliči s myšlením bolševiků, kteří mají velmi daleko k zájmu o budoucnost tohoto národa, půjdou disciplinovaně také estébáci, agenti KGB, různí paranoici, hlupáci, zbabělci, fašisti, nacisti, obdivovatelé silné ruky, Putinovi fanoušci, odpůrci Evropské unie, odpůrci USA a západní demokracie vůbec. K volbám půjde silná skvadra potenciálních zrádců tohoto národa. A bude chtít volit stejné zrádce.

 

Smutné je, že na této špinavé vlně si bude chtít zasurfovat nejeden populistický politik, ať ze zištnosti, touze po moci a čirého sobectví, nebo z důvodů jinak nečestných. Naivitu nevylučuji, u politika je však naivita jedním z největších zločinů. Je mi líto, že na této páchnoucí vlně se vezou i serióznější politikové a například takoví zdánliví vzájemní oponenti, jakými je Václav Klaus a Jiří Paroubek. Přijetí prezidentových proruských mouder stejně jako budoucí vítězství sociální demokracie by mohly vést k většímu přimknutí se k putinovské moci a ke ztrátě demokratických vymožeností, jichž si zřejmě jen málo vážíme.

 

Demokracie má mnoho závad, ale více než dříve se nyní ukazuje, že je zatím nejlepší variantou. Dává aspoň naději, že na poslední chvíli dostanou lidé rozum a přestanou si hrát na trucovité fracky házející do urny kandidátky zjevných šílenců. Že skousnou drahý benzín nebo poplatek u lékaře a neprodají svoji svobodu za levný bůček. Demokracie je slabá, neumí dost razantně a hlavně včas zastavit agresora. Je slabá i vůči vnitřnímu ohrožení, do poslední chvíle nechává řvát a sílit své nepřátele a dává jim prostor. Nicméně jen demokracie znamená, že můžeme u voleb volit podle zdravého rozumu.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Věra Tydlitátová | pátek 5.9.2008 8:00 | karma článku: 23,41 | přečteno: 1059x
  • Další články autora

Věra Tydlitátová

Válečná zranění

Na dohled od našich klidných domovů vybuchují rakety, umírají nevinní. Jsme svědky nepředstavitelných zvěrstev. Znala jsem pár lidí, kteří prošli válkou.

8.11.2022 v 10:21 | Karma: 8,60 | Přečteno: 121x | Diskuse| Miniblogy

Věra Tydlitátová

Alexandr Meň, světlo v temnotách smutné Rusi

Před třiceti dvěma lety 9. září 1990 byl zabit Otec Alexandr Vladimirovič Meň. Zatímco u nás je znám především v určitých kruzích duchovních a věřících, v Rusku je některými lidmi považován za svatého.

9.9.2022 v 9:50 | Karma: 11,96 | Přečteno: 286x | Diskuse| Ostatní

Věra Tydlitátová

Zklamaly elity národa?

Narazila jsem na zajímavou otázku, zda selhává elita národa, když se nechce postavit zlu ve společnosti. Že nechce jít do politiky...

16.8.2022 v 11:16 | Karma: 19,27 | Přečteno: 599x | Diskuse| Ostatní

Věra Tydlitátová

Putlere, blíží se březnové ídy

Když člověk trochu zná dějiny a myslím, že na vojenských akademiích se důležité bitvy také studují, vidí zajímavé příklady, ze kterých se asi Putler a jeho generálové zjevně nepoučili:

12.3.2022 v 17:03 | Karma: 29,86 | Přečteno: 930x | Diskuse| Ostatní

Věra Tydlitátová

Po volbách

Uvědomuji si, že vítězství demokratů ve volbách je dost vratké, ti voliči Ano, SPD a ani ti s tzv. propadlými hlasy nikam nezmizeli, naopak se mohou nebezpečně radikalizovat a sjednotit.

13.10.2021 v 11:33 | Karma: 19,54 | Přečteno: 997x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Fica stále operují. Padlo pět výstřelů, ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  21:31

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica, který byl terčem atentátu, je mimořádně vážný....

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“

14. května 2024  20:57

O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...

Všechny nás to zasáhlo. Situace je napjatá nejen na Slovensku, reagoval Fiala

15. května 2024  21:29,  aktualizováno  22:05

Premiér Petr Fiala ve středu večer na CNN Prima News ohledně atentátu na slovenského premiéra...

VIDEO: V Istanbulu vzplála Atatürkova oblíbená restaurace, oheň zasáhl i bazar

15. května 2024  21:43

Znamý Egyptský bazar v Istanbulu ve středu zasáhl požár. Plameny se začaly šířit z komína více než...

Fica stále operují. Padlo pět výstřelů, ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  21:31

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica, který byl terčem atentátu, je mimořádně vážný....

Na Děčínsku narazil vlak do spadlého stromu, trať do Německa stála

15. května 2024  18:10,  aktualizováno  20:44

Vlak jedoucí z Drážďan do Prahy narazil v Dolním Žlebu na Děčínsku do stromu. Cestující se museli...

Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA
Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA

Toužíte po dokonalé letní barvičce bez rizika spálení? Vyzkoušejte lehký přírodní samoopalovací krém na obličej i tělo od Manufaktury. Zapojte se...

  • Počet článků 427
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3415x
Jsem