Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Lisboa 3 – Rasistova noční můra

Jak už bylo řečeno, Lisabon působí trochu jako pohádková zmenšenina jiných hlavních měst světa. Také Portugalci jsou drobní lidé. Na rozdíl od českého naříkání si na to, že jsme malý národ, však zdejší lidé podobnými komplexy asi netrpí, proč také?

 

Nad někdejšími mořeplaveckými výkony statečných i krutých Portugalců dodnes zůstává rozum stát a celá veliká Brazílie mluví portugalsky. Když jsme letěli nad La Manche, viděla jsem kdesi v hlubině moderní trajekt, vím, že tyto trajekty jsou velké lodě, které převážejí celé autobusy, a přece se ta loď na ohromné ploše šedomodré vodní hladiny zdála jako ztracené smítko. A Portugalci vyplouvali s mnohem menšími dřevěnými loděmi na mnohem větší oceán.

 Znám Italy i Řeky a domnívala jsem se, že na jihu Evropy žijí temperamentní a trochu hluční lidé, jejichž středomořská otevřenost, pohostinnost a spontaneita nás okouzluje i trochu zaráží. V Portugalsku jsme si museli stále znovu uvědomovat, že zde nejsme ve Středomoří, že zdejší lidé jsou jiní. Především jsou Portugalci mnohem uzavřenější, jsou tiší, důstojní a nesmírně trpěliví a zdvořilí. Ve frontě stojí bez mrknutí oka a tiše čekají, až na ně dojde řada, i kdyby před nimi někdo zbytečně a hloupě zdržoval. Na ulici řidiči netroubí, v metru se lidé nestrkají, nikdo nezvýší hlas, v obchodech vám nikdo zboží nevnucuje.

 Portugalci jsou tmaví, mnozí vypadají jako dávní aristokraté nebo Indiáni a chovají se tak, jak se podle našich romantických představ chová indiánský náčelník. Tichá důstojnost je jim vrozená, nepromluví na vás sami od sebe, neptají se, odkud jste, jako to činí například Arabové, ale pokud se jich na něco zeptáte, jsou vlídnost a ochota sama. A kromě indiánských typů zde uvidíte skutečné Indy i Afričany, ti jsou mezi ostatními Lisabonci nejvyšší a nejurostlejší. A samozřejmě je zde velmi mnoho lidí smíšeného původu, u nichž tři kontinenty namíchaly podmanivě krásnou podobu, která vynikne zvlášť u mladých lidí. Málokde jsou lidé tak hezcí jako zde, a málokde tak o sebe dbají. Děvčata působí křehce a něžně, velmi hezky se oblékají a nikdy se nechovají vulgárně. Mladíci nosí za všech okolností bílé košile, jsou galantní a nikde nepotkáte někoho arogantního, hlučného či opilého.

Za několik dní jsme viděli jen několik výrazně chudých lidí, možná bezdomovců, z toho jeden byl opravdu zvláštní typ, starý černý muž zahalený v jakémsi dlouhém režném hábitu, snad pytli, jehož cípy tahal za sebou jako vlečku, těžko říci, zda to byl žebrák, jurodivý asketa či nějaký vyšinutý desperát. Další muž spal za bílého dne před kostelem ve starém městě. Vagónem metra několikrát prošel nevidomý pán s kasičkou a nevtíravě tichým hlasem prosil o almužnu, hodně lidí mu do krabičky dávalo peníze. Jinak jsem ale na ulicích neviděla ani žebráky, ani spící bezdomovce, ani výtržníky či opilce, neviděli jsme je ani na nádražích a v parcích. Takže pokud v Lisabonu nějací jsou (a to vůbec nelze vyloučit), jsou stejně nenápadní, tiší a zdrženliví jako ostatní Lisabonci.

Večer v Lisabonu je vůbec zvláštní, před sedmou hodinou jsou restaurace zavřené a znudění majitelé vás odkazují na později. Ani po sedmé ale nejsou hospody nijak naplněné, obsazené jsou tak dva tři stoly. Ulice jsou téměř prázdné, nebýt několika turistů (a těch zde bylo opravdu velmi málo, zato účastníky naší konference jsme opakovaně potkávali) byl by večerní Lisabon mrtvým městem. Největším překvapením byl sobotní večer, kdy jsme si chtěli dát nějakou slušnou večeři. Po osmé hodině jsme nenašli ani jednu restauraci otevřenou, obchody také byly zavřené vyjma jakési indické večerky. Výstavné a široké avenidy zely prázdnotou, na mozaikových chodnících nekorzovali žádní chodci, jak je to obvyklé ve Středomoří, jen několik aut projelo a díky zataženým žaluziím nesvítila ani okna. Po dlouhém hledání a procházení prázdnou metropolí jsme konečně našli snad jediné místo, kde bylo možné něco sníst – místní nenápadný McDonald s několika pomalými a lhostejnými slečnami za pultem a několika málo hosty.

Nemohu to soudit moc hluboce, neznám statistiky, ani policejní zprávy, ale pokud se dalo pozorovat, je Lisabon městem neobyčejně bezpečným, čistým  a spořádaným. Naši rasisté neustále strašící hordami barevných přistěhovalců, kteří nemají na práci nic jiného než fetovat, převracet a zapalovat auta a znásilňovat bílé ženy, by dostali ze zdejšího poklidného soužití ras kopřivku. Nehledě na to, že bandy opilých hooligans či hajlující "Čeští lvi" by zde nejen působili jako špinaví barbaři, ale nejspíš by velmi rychle skončili v policejních celách jako jediní nepřizpůsobiví výtržníci ve městě.

———– 

Foto autorka:

1. Typická ulice ve starší části Lisabonu  

2. Liduprázdná ulička v historickém jádru města

3. Cukrárna s Hadem pokušitelem

4. Malebné vlající prádlo

—————————————————

Autor: Věra Tydlitátová | čtvrtek 26.9.2013 10:36 | karma článku: 12,27 | přečteno: 823x
  • Další články autora

Věra Tydlitátová

Válečná zranění

Na dohled od našich klidných domovů vybuchují rakety, umírají nevinní. Jsme svědky nepředstavitelných zvěrstev. Znala jsem pár lidí, kteří prošli válkou.

8.11.2022 v 10:21 | Karma: 8,60 | Přečteno: 121x | Diskuse| Miniblogy

Věra Tydlitátová

Alexandr Meň, světlo v temnotách smutné Rusi

Před třiceti dvěma lety 9. září 1990 byl zabit Otec Alexandr Vladimirovič Meň. Zatímco u nás je znám především v určitých kruzích duchovních a věřících, v Rusku je některými lidmi považován za svatého.

9.9.2022 v 9:50 | Karma: 11,96 | Přečteno: 286x | Diskuse| Ostatní

Věra Tydlitátová

Zklamaly elity národa?

Narazila jsem na zajímavou otázku, zda selhává elita národa, když se nechce postavit zlu ve společnosti. Že nechce jít do politiky...

16.8.2022 v 11:16 | Karma: 19,27 | Přečteno: 599x | Diskuse| Ostatní

Věra Tydlitátová

Putlere, blíží se březnové ídy

Když člověk trochu zná dějiny a myslím, že na vojenských akademiích se důležité bitvy také studují, vidí zajímavé příklady, ze kterých se asi Putler a jeho generálové zjevně nepoučili:

12.3.2022 v 17:03 | Karma: 29,86 | Přečteno: 930x | Diskuse| Ostatní

Věra Tydlitátová

Po volbách

Uvědomuji si, že vítězství demokratů ve volbách je dost vratké, ti voliči Ano, SPD a ani ti s tzv. propadlými hlasy nikam nezmizeli, naopak se mohou nebezpečně radikalizovat a sjednotit.

13.10.2021 v 11:33 | Karma: 19,54 | Přečteno: 996x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Sadiq Khan: první muslim jako starosta Londýna a první, kdo jím je už potřetí

4. května 2024  17:46,  aktualizováno  20:43

Starostou Londýna byl znovuzvolen labourista Sadiq Khan. Mandát obhájil potřetí v řadě, což se...

U nás cyklostezky, v Polsku dálnice. Využít dotace EU jsme vždy nezvládli, říká expert

4. května 2024

Premium Od vstupu Česka do Evropské unie uplynulo 1. května 20 let. Jak tu dobu zhodnotit? Podle politologa...

Alijev má majetek i u vás, EU zavírá oči, říká novinářka o korupci v Ázerbájdžánu

4. května 2024

Premium Leyla Mustafajeva je prozatímní šéfredaktorkou ázerbájdžánského protikorupčního serveru Abzas...

  • Počet článků 427
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3415x
Jsem