Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Fedor Gál hájí Romana Jocha

V neděli 22. srpna zveřejněný článek "Proč mám rozpaky nad antijochovskou peticí" publikovaný nejprve na Deníku Referendum a později také zde vyvolal bouřlivou diskusi. Podstatou mého článku byly zhruba tři myšlenky:

1. Není dobré spojovat se účelově s kýmkoliv, protože z dluhodobého hlediska to znemožňuje spolupráci a vede to k budoucím sporům. Vyjádřila jsem tuto obecnou zkušenost na vlastním osobním příkladu. Nechci-li být s někým spojována, nemohu s ním táhnout proti politickému oponentovi.

2. Petice a demonstrace nejsou příliš efektivním politickým nástrojem, byť jsou legitimní. Sama jsem onu petici šířila mezi přáteli. Je ovšem lépe tvrdě a systematicky pracovat každý den. Je to sice méně vidět, ale má to naději na výsledky.

3. Není správné používat neférové prostředky, vytrhávat citáty z fejetonů a lehkých komentářů a vydávat je za politická prohlášení protivníka. Pokud máme proti politickému protivníkovi námitky, je třeba je seriózně analyzovat a zabývat se jimi na úrovni.

-----

Výsledkem mého článku byl jednak podivný protičlánek Ivana Štampacha, který ze mne málem dělá zrádkyni (koho ale, vždyť nepatřím do žádného stáda a píšu jen sama za sebe) a volá po pevném semknutí: "Nové úkoly v nastalé situaci vyžadují jednotu." Tento slovník ve mne vyvolává nepříjemné asociace na mluvu jistých dávno zmizelých propagandistů. Nikdy jsem nemávala ani pravou, ani levou fanglí a nebudu s tím začinat na stará kolena. Téměř fanaticky pak působí tento výrok zřejmě vztažený na mne: "Ušlechtilá intelektuálka pomluvená a napadená fašisty naplive do očí svým obhájcům a pokládá za ukřivděného téměř fašistu stojícího na prahu Strakovy akademie."

Jestliže je můj střízlivý požadavek po pořádné politické práci "napliváním do očí" … ale komu? Kdo z těchto lidí se mne zastal, kdo mne kdy "obhajoval?" Vždyť když se o mne začaly šířit vylhané pomluvy o jakýchsi proskripcích, se kterými začal Adam Bartoš, pak pokračovali Jakl, Bátora a Haslingerová, mlčeli redaktoři Deníku Referendum jako ryby. Nebo to "naplivání do očí" znamená to, že se mi hnusí lidé, kteří blahopřejí teroristům k vítězství nad Izraelem? A ano, nesouhlasím s Romanem Jochem, ale chci, aby se s ním diskutovalo seriózně a ne demagogicky. A za "téměřfašistu" ho opravdu nepokládám.

Další útoky mnohem méně kultivované přišly od radikálních levicových aktivistů, kteří vystupují proti Státu Izrael a jejichž představitelé podepsali onu protijochovskou petici. Právě s nimi nechci být spojována. Začalo vyhrožování soudem, uražené e-maily, vyžadování omluvy nejen na Deníku Referndum, kde jsou oni aktivisté jmenovitě zmínění až po naléhání oponetů v diskusi pod článkem, ale i na iDNES, kde o nich není řeč vůbec. Agresivita a drzý frackovský tón těchto mailů je ještě doprovázen posměšným pubertálním hecováním na facebooku.

Naproti tomu mi Roman Joch napsal dva velmi slušné e-maily, kde vysvětluje a obhajuje své názory. Nepřesvědčil mne, jeho politické postoje jsou opravdu naprosto protichůdné mým, ale vysoce oceňuji jeho kultivovanost a respekt, s nímž k mé kritice přistupuje. Jeho názory nemohu přijmout, ale jeho zápal je přesvědčivý. A ve srovnání s levicovými kritiky vychází lépe. Je to důstojný protivník. Je možné s ním prudce nesouhlasit, ale není to hlupák, ani sprosťák, jakými jsou jisté figurky okolo Hradu, ani fašista, ani blouznivý předvatikánský apologeta inkvizice, ale sice nedemokratický, nicméně slušné diskuse schopný staromilec, bytostný aristokrat 18. nebo 19. století.

Již jsem kdesi napsala, že celá ta aféra s Jochem je jen kouřovou clonou, která účinně zaměstnala různé aktivisty, zatímco se ve vedení státu děly podivné věci, které pro samé jochovštiny zatím unikly pozornosti, ale mohou nás brzy nepříjemně překvapit.

Po všech peripetiích s levicovými kritiky Romana Jocha, kteří prokázali mnohem méně kultivovanosti i věcnosti než sám Joch a upírají svobodu názoru i slova svým oponentům ještě razantněji, přičemž si ve svých metodách nezadají s neonacisty, souhlasím s  Fedorem Gálem.
Rozumný člověk umí korigovat svůj názor.

——————————————————

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Věra Tydlitátová | pátek 27.8.2010 20:40 | karma článku: 23,82 | přečteno: 2828x
  • Další články autora

Věra Tydlitátová

Válečná zranění

Na dohled od našich klidných domovů vybuchují rakety, umírají nevinní. Jsme svědky nepředstavitelných zvěrstev. Znala jsem pár lidí, kteří prošli válkou.

8.11.2022 v 10:21 | Karma: 8,60 | Přečteno: 121x | Diskuse| Miniblogy

Věra Tydlitátová

Alexandr Meň, světlo v temnotách smutné Rusi

Před třiceti dvěma lety 9. září 1990 byl zabit Otec Alexandr Vladimirovič Meň. Zatímco u nás je znám především v určitých kruzích duchovních a věřících, v Rusku je některými lidmi považován za svatého.

9.9.2022 v 9:50 | Karma: 11,96 | Přečteno: 286x | Diskuse| Ostatní

Věra Tydlitátová

Zklamaly elity národa?

Narazila jsem na zajímavou otázku, zda selhává elita národa, když se nechce postavit zlu ve společnosti. Že nechce jít do politiky...

16.8.2022 v 11:16 | Karma: 19,27 | Přečteno: 599x | Diskuse| Ostatní

Věra Tydlitátová

Putlere, blíží se březnové ídy

Když člověk trochu zná dějiny a myslím, že na vojenských akademiích se důležité bitvy také studují, vidí zajímavé příklady, ze kterých se asi Putler a jeho generálové zjevně nepoučili:

12.3.2022 v 17:03 | Karma: 29,86 | Přečteno: 930x | Diskuse| Ostatní

Věra Tydlitátová

Po volbách

Uvědomuji si, že vítězství demokratů ve volbách je dost vratké, ti voliči Ano, SPD a ani ti s tzv. propadlými hlasy nikam nezmizeli, naopak se mohou nebezpečně radikalizovat a sjednotit.

13.10.2021 v 11:33 | Karma: 19,54 | Přečteno: 997x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Volební spoty hrozí zelenými pomatenci i populisty. Ufoni slibují nadhled

22. května 2024  15:04

Česká televize začala vysílat volební spoty stran a hnutí, které kandidují v červnových...

Norsko, Španělsko a Irsko uznají Palestinu. Terorismus se vyplácí, reaguje Izrael

22. května 2024  9:47,  aktualizováno  14:36

Norsko, Irsko a Španělsko formálně uznají Palestinu jako stát. Bez uznání palestinského státu...

Vlaky čím dál častěji narážejí do kamení na kolejích. Na vině je výzva na TikToku

22. května 2024  14:30

Premium Jen o vlásek unikli neštěstí v dubnu cestující na trati mezi Hradcem Králové a Pardubicemi. Na...

Vychytávka jako z Jamese Bonda. Řidič za jízdy měnil na autě poznávací značky

22. května 2024  14:23

Pražští policisté si na začátku května všimli vozu, které nemělo odpovídající poznávací značku a...

Vyhrajte super-prémiové pokračovací mléko BEBA SUPREMEpro 2
Vyhrajte super-prémiové pokračovací mléko BEBA SUPREMEpro 2

Rádi byste vyzkoušeli nejdokonalejší recepturu pokračovacího kojeneckého mléka BEBA? Zapojte se do soutěže a vyhrajte hned 2 balení mléčné výživy...

  • Počet článků 427
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3208x
Jsem