Zpoplatnění vstupu do lesa a jiné perly dezinformační sféry

Víte také, že budou zrušeny důchody, čeká nás mobilizace, že jsme krušnohorské zásoby lithia a india už dávno za pakatel prodali Německu, že ceny potravin rostou, že lidská činnost nemá na klima žádný vliv a že Brdech řádí vlci?

Drby jsou asi staré jako lidstvo samo. Stejné to bude s různými senzačními zprávami, se záhadami a paranormálními jevy. Realita a tomu odpovídající informace nemají tu šťávu, a tak nevyvolávají patřičné emoce. Cílené dezinformace jsou pak odedávna prostředkem boje, a to jak politického, tak i toho válečného.

Jelikož nechci tlumočit mediálně prezentované dezinformace, použiju pouze to, co jsem se na blíže nespecifikovaném místě dozvěděl od blíže nespecifikovaných lidí:

Bude zpoplatněn vstup do lesa a tomu bude připočtena cena lesních plodů i klestí. Prý už je o tom rozhodnuto.

*

Do pěti let budou úplně zrušeny důchody. Prostředky na ně totiž budou použity na nákup zbraní pro Ukrajinu a na podporu ukrajinských emigrantů.

*

V Brdech řádí vlci. Mají na svědomí už mnoho domácích zvířat a napadli už i lidi. Tutlá se to, protože se to nehodí do krámu zeleným progresivistům, které aktuální vláda podporuje.

*

Do konce roku proběhne částečná mobilizace a odvedenci půjdou bojovat na Ukrajinu či do Pobaltí.

*

Ceny potravin pohonných hmot a energií se stále zvyšují. To, že jsou aktuálně nižší než před časem, je způsobeno záměrným a vládou řízeným drastickým navýšením, ze kterého se dočasně zanedbatelně slevuje.

*

Globální oteplení a klimatické změny jsou nesmysl. Jsou to jen nahodilé či periodické úkazy, lidská činnost na to nemá vůbec žádný vliv.

*

Unikátní naleziště lithia a india v Krušných horách jsou už prodané (logicky za pakatel) Německu.

***

Nutno podotknout, že výše zmíněné informace mi podal člověk, který se jinak chová úplně normálně, je gramotný, průměrně vzdělaný a nebyl opilý. Poslouchalo to společně se mnou několik dalších lidí, taktéž zdánlivě normálních a duševně zdravých. Všichni tito lidé souhlasně kývali a průběžně přidávali další a další perly, případně již vyřčené dále rozvíjeli.

Když jsem se toho proroka a ostatních přísedících zeptal, kde k tomu všemu přišel, podíval se na mě jako na toho prosťáčka a pro nesl něco v tom smyslu, že informace musím hledat na těch správných místech. Vůbec jsem necítil potřebu s tím člověkem diskutovat, nicméně jsem namítl, že ač byl výskyt vlka v Brdech potvrzen, o masovém výskytu, napadeních a škodách bychom, když tady žijeme, asi měli něco vědět. Ani s tím jsem však nepochodil.

Zanedlouho potom jsem v místní hospodě bezděčně poslouchal diskusi, ve které se probíralo totéž, a to v podstatě ve stejném pořadí a se stejnými argumenty, což mě utvrdilo v tom, že asi velká část obyvatelstva tomu opravdu věří a takovéto informace v „dobré víře“ šíří. Přiznám se, že mě to uvedlo a stále uvádí do stavu určité deprese, neboť vůbec netuším, jak a jestli vůbec se s tímto dá nějak bojovat.

Jsem přesvědčen, že určitá (možná značně velká) část společnosti se zcela odřízla od standardních informačních zdrojů a používá pouze zdroje alternativní, a to všemožného druhu, záměru a relevance. Přemýšlím, čím vším se seriózní informační a názorové zdroje u těchto lidí zdiskreditovaly. Registruji mnohé „taktické“ chyby, kterých se dopouštějí třeba veřejnoprávní média, ale to nezbavuje viny autory a šiřitele informací, a to zvláště ty, kteří tak činí s určitým záměrem a v zájmu těch, od kterých by se měl každý slušný člověk zcela distancovat.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jiří Turner | pátek 9.2.2024 10:24 | karma článku: 20,88 | přečteno: 533x
  • Další články autora

Jiří Turner

Respektujte můj názor!

7.5.2024 v 10:36 | Karma: 18,96

Jiří Turner

O mrtvých jen dobře?

26.4.2024 v 9:39 | Karma: 23,02

Jiří Turner

Křtili Spiknutí

18.4.2024 v 11:58 | Karma: 28,48