Slováci nejsou tak hloupí jako Čehúni!

Alespoň to tak po prvním kole prezidentských voleb vypadá. Slováci neposlali dál ani nacionalistického křiklouna Kotlebu, ani „slovenského Zemana“ Harabina. V konzervativním Slovensku jasně zvítězila liberální kandidátka Čaputová.

Pro název tohoto blogu jsem použil svůj komentář na blog slovenského autora, který byl přesvědčen, že právě Kotleba postoupí a vysvětloval, proč to tak bude. Nestalo se tak. Naopak, daleko více konzervativní a nábožensky založení Slováci dali přednost kandidátce, která nemá politickou zkušenost, je občanskou aktivistkou a má velmi liberální názory třeba na registrované partnerství a osvojování dětí osobami stejného pohlaví.

Jak je možné, že si liberální a ateističtí našinci onehdy zvolili politického dinosaura s výčtem obsesí a morálních poklesků, který by mohly zaplnit několik stran textu, a Slováci zatím upřednostnili kandidátku, jejíž zvolení se zdálo být předem zcela nepravděpodobné. Ani z druhého místa nepostupuje žádný euroskeptik a nacionalista, ale proevropsky smýšlející kariérní diplomat, který dlouhá léta zastupoval Slovensko v Evropské komisi.

Řeklo by se: úplný blázinec! Ono to však má své důvody, které je možné hledat už v události, která Slovenskem otřásla: ve vraždě Mariana Kuciaka a jeho partnerky. Slováci si takto drasticky konečně uvědomili prohnilost své politické reprezentace a jejich současná volba je výrazem touhy po změně. Nepřeji nikomu nic zlého, ale říkám si, co by se u nás muselo stát, abychom se i my konečně chytli za nos. Skandály a skandální chování nejvyšších českých ústavních činitelů jsou zatím asi málo. Musíme si počkat na to, až i u nás nechá politicko-podnikatelská mafie někoho zastřelit?

Pevně věřím, že Zuzana Čaputová uspěje i v druhém kole a doufám, že by se Slováci mohli stát pro nás vzorem. Snad i my můžeme mít slušnou politickou reprezentaci, a to i bez nájemné vraždy.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jiří Turner | neděle 17.3.2019 7:59 | karma článku: 25,79 | přečteno: 1199x
  • Další články autora

Jiří Turner

Respektujte můj názor!

7.5.2024 v 10:36 | Karma: 16,58

Jiří Turner

O mrtvých jen dobře?

26.4.2024 v 9:39 | Karma: 22,52

Jiří Turner

Křtili Spiknutí

18.4.2024 v 11:58 | Karma: 28,27