Okamurova břitva

Zdá se, že ostrouhal, ale možná přijde ještě na řadu. Uvidíme. Tomio Okamura po jednání s prezidentem už rekonstruoval vládu, ale byl po několika hodinách navrácen do reality. Snad je to předzvěst navrácení do reality celé SPD.  

Vskutku není jisté, že se tato realita opět nezmění, a populistický tlučhuba nebude znovu řešit personální otázky eventuální vlády, která by vznikla s požehnáním SPD, ale tento scénář se poněkud vzdaluje, protože obecná nechuť ke spolupráci s ním a jeho stranou je evidentní.

Chování pana Okamury navrátivšího se z Hradu, respektive z lánského zámku, muselo znechutit snad i členy fanklubu skupiny Ortel. Bylo totiž velmi patrné, jak silná je touha předsedy SPD po moci, a jak nezřízenou chuť má tento politik moc využít a tahat za nitky.

Buď je ale Tomio špatný herec, nebo prostě po jednání s prezidentem nedokázal skrýt euforii a ovládnout emoce, a v tomto rozpoložení již počal „vládnout“. V té době jednalo vedení ANO, a nepřijde mi moc divné, že i ti, kteří by ho před těmito výroky nějak skousli, se asi poněkud zalekli takového bratrství.

Jiní již dříve avizovali, že by se to mohlo šeredně vymstít na všech frontách. Poškodilo by to prý renomé země v zahraničí (asi neměli na mysli Rusko a Čínu) a hlavně by to mohlo rozladit ty vlažnější voliče ANO, kteří si při vhazování volebního lístku nepředstavovali, že s ANO volí zároveň i komunisty a pravicové radikály. Navíc poslouchat čtyři roky na „koaličních jednáních“ pořád dokola pět frází, to asi taky není žádný med.

I eventuální vládu ANO a ČSSD bude muset ještě někdo podpořit, a že to budou komunisté, je velmi pravděpodobné, ale jeden hodně problematický koaliční partner je méně než dva, a není ani vyloučené, že vyjednané podmínky ČSSD mohou přesvědčit i jinou politickou stranu nově vzniklou vládu tiše podpořit. Co třeba „osvědčení“ lidovci? Pro mě osobně to je daleko od ideálu, ale jednoznačně platí: lépe lidovci než komunisté.

Tento stav by společně s určitým vyčpěním tématu migrace a se zrealističtěním idejí přímé demokracie mohl nastartovat budoucí odchod SPD z žírných pastvin parlamentu do rezervace, kde žijí exotické druhy z čeledí, jako jsou Sládkovi „republikáni“ či Vandasovi „dělníci“.

Princip Occamovy břitvy se mimo jiné prezentuje jako preference co nejúspornější teorie, v tomto smyslu by mohl být princip Okamurovy břitvy s ohledem na vznik nové vládu vykládán jako princip teorie nejšílenější.  

Autor: Jiří Turner | pátek 13.4.2018 21:47 | karma článku: 23,68 | přečteno: 738x
  • Další články autora

Jiří Turner

Je Země plochá nebo dutá?

15.5.2024 v 8:16 | Karma: 16,62

Jiří Turner

Respektujte můj názor!

7.5.2024 v 10:36 | Karma: 19,78

Jiří Turner

O mrtvých jen dobře?

26.4.2024 v 9:39 | Karma: 23,02