Nechoď šašku s pány na led. Ani na tiskovou konferenci

Trochu jsem první verš Havlíčkova epigramu popletl, ale když ho muže komolit prezident, mohu také. A mohl bych také ze stejného důvodu fantazírovat na základě chybných údajů a nesmyslů o našem vlivu na americkou politiku.

Prezident Zeman cítil opět potřebu se vyjádřit ke kauze vydání hackera Nikulina do USA. Proč ne? Vyjádřil při tom nesouhlas s tímto krokem. Nepřipadá mi právě šťastné, když prezident kritizuje rozhodnutí toho, kdo je odpovědný takové rozhodnutí učinit, a učiní to zákonným způsobem a vysvětlí politické i logické důvody, ale budiž.

Že se prezident rozhodne v tomto vyjádření použít epigram Havlíčka Borovského, které poplete, vzbuzuje trochu lítost nad tím, že bývalá dobrá paměť hlavu státu poněkud opouští, ale nic se neděje. Interpretovat na základě této kauzy vztah předsedy Sněmovny reprezentantů amerického Kongresu Paula Ryana, který byl na návštěvě České republiky (a se Zemanem se nesešel, což může být významné) s Donaldem Trumpem za použití opět mylných informací (například o barvě jeho kravaty při vyhlášení výsledků voleb), a naprosto nesmyslných spekulací souvisejících s fungováním americké justice a se vztahy uvnitř republikánské strany, je minimálně faux pas.

To všechno dohromady během několika málo minut tiskové konference však vytváří dojem šaškárny, a ne vystoupení hlavy státu. K aktuální hlavě státu se pak přidala, jak už to tak poslední dobou bývá, i hlava minulá, ke které by se dal použít onen epigram se správným jménem, a těmi „pány na ledě“ by mohla být aktuální hradní skvadra, ke které když se nějaký „Vašek“ přidá, nezláme mu to jistě nohy, ale dozajista pochroumá mínění o jeho zdravém úsudku.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jiří Turner | čtvrtek 5.4.2018 18:39 | karma článku: 36,38 | přečteno: 3280x
  • Další články autora

Jiří Turner

Respektujte můj názor!

7.5.2024 v 10:36 | Karma: 16,58

Jiří Turner

O mrtvých jen dobře?

26.4.2024 v 9:39 | Karma: 22,52

Jiří Turner

Křtili Spiknutí

18.4.2024 v 11:58 | Karma: 28,27