Když se ti líbí více slovenská zahraniční politika, tak se na to Slovensko vrať!

Když se bratr bratří s nepřítelem, tak to rodinným vztahům moc neprospívá. V ruské státní televizi se seriózně diskutuje o bombardování evropských měst a slovenští politikové utužují přátelské vztahy s Putinem a Fico žvaní o míru 

Tak po stoprvé a ještě jednou: Současná mírová jednání s Ruskem by neznamenala nic jiného než obdobu mnichovského diktátu. My Hitlerovi obětujeme československé pohraničí a on na nás bude hodný, respektive necháme Putinovi pětinu Ukrajiny a on už nás nebude zlobit dalšími územními požadavky. To je ten mír podle Orbána, Fica a všech mírotvorců. Nebo si snad nějaký blázen myslí, že mírová jednání z Ruskem mohou vyústit v to, že se Rusko stáhne z okupovaného území, omluví se, zaplatí válečné reparace a upustí od svých imperiálních ambicí včetně znovuobnovení Sovětského svazu?

Je velmi pravděpodobné, že v této fázi války Ukrajina separatistické republiky a Krym zpět vojenskou cestou nezíská, ale tato území právně zůstanou ukrajinským územím, které je okupováno jiným státem. Putin není nesmrtelný a nikdo asi v této chvíli neví, jak by mohlo vypadat Rusko bez Putina. Válka nevyčerpává jen Ukrajinu, ale i Rusko a loajalita Rusů k režimu vůbec nemusí být taková, jak se na základě strachu jeví. V ruské společnosti se musí projevit i frustrace z velkého množství padlých a zmrzačených vojáků a z obrovských materiálních ztrát, přičemž jistě ne každý Rus věří tomu, že jeho země vede další Velkou vlasteneckou válku proti fašismu, protože Rusko nikdo nenapadl a na jeho území se prakticky žádné boje nevedou.

Prioritou by tak mělo být zabránění dalším územním ziskům ruské armády, a to lze aktuálně zabezpečit asi jen moderními zbraněmi, tedy dokonalou protivzdušnou obranou, která ochrání vojenské, a hlavně civilní cíle na Ukrajině a mimořádně účinnými prostředky pro likvidaci vojenské techniky, zbraní i živé síly nepřítele. V tomto ohledu je tak namístě se ptát, co fakticky dělá Slovensko a Maďarsko, když vojenskou pomoc odmítá? Odpověď je nasnadě: Nepřispívá k mírovému řešení konfliktu, ale k porážce Ukrajiny.  Donekonečna mohou Orbán a Fico a jejich spolupracovníci a příznivci vysvětlovat své postoje, ale výše uvedenou faktickou podstatu nelze vyvrátit.

Ani se mi moc nechce se vyjadřovat k historickým paralelám, které se mi dost neodbytně derou na mysl. Už jednou Slovensko a Maďarsko zradilo demokratický svět a spolčilo se se zločinným režimem, třeba že si to jistě mnoho Slováků ani Maďarů nepřálo. Jsou okamžiky, kdy je potřeba učinit zásadní volbu a na chvíli zapomenout na pofiderní výhodnost a pragmatické kalkuly. Slovensko je na scestí a Česká republika musí Slovensku jasně deklarovat, jaká cesta je z našeho pohledu ta správná. A pokud se to někomu nelíbí, čímž mám na mysli třeba politiky se slovenskými kořeny, mohou se zcela svobodně na Slovensko vrátit a plivat Ficovi na brus z bezprostřední blízkosti.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jiří Turner | čtvrtek 7.3.2024 10:13 | karma článku: 43,68 | přečteno: 5313x
  • Další články autora

Jiří Turner

Respektujte můj názor!

7.5.2024 v 10:36 | Karma: 19,17

Jiří Turner

O mrtvých jen dobře?

26.4.2024 v 9:39 | Karma: 23,02

Jiří Turner

Křtili Spiknutí

18.4.2024 v 11:58 | Karma: 28,48