Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jen idiot nemění názory, a to i na islám nebo migraci

Nedávno mi kdosi napsal, že jsem za tři roky změnil názor na migrační krizi. Bylo to míněno jako výsměch. Odepsal jsem, že jsem některé názory opravdu změnil a nepřijde mi na tom nic nenormálního. Nenormální by bylo na nich lpět.

V té době jsem zlehčoval dopady migrační krize (což do jisté míry činím stále), ale nedomyslel jsem a tudíž ani nepředvídal, jak tento fenomén ovlivní nálady ve společnosti a tím i politiku. Mám hlavně na mysli nálady u nás a také naši politiku, protože totéž mnohde jinde docela normálně kopíruje vývoj této problematiky. U nás prakticky k žádnému reálnému vývoji nedošlo, přesto je tento fenomén všudypřítomný a všeovlivňující, což mi přijde skutečně pozoruhodné, a za to, že mě něco takového nenapadlo, se vskutku nestydím.

Jestli jsem změnil názor na islám, je těžké soudit. S těmi obecnými hodnotami, týkajícími se základních principů náboženské tolerance, odporu ke xenofobii a rasismu, se u mě nastalo vůbec nic, ale nelze to jistě říci o negativním vývoji v islámském světě. Na něj hledím se stále většími obavami, protože onen kvas náboženství, ideologií, křivd, nároků, konfliktů, válek a morálního úpadku má charakter celosvětového problému.

Nedokázal jsem si před několika lety představit jak politik (třeba i prezident) začne zničehonic používat argumenty týkající se migrace a islámu v tématech, která s problematikou nesouvisí. Jak budou hledány spojitosti se vším, co se komu hodí do krámu, jak přijde patrně celé politické reprezentaci vhod nalezení nepřítele a imaginární boj s ním bude nejen záminkou pro vytvoření nových politických subjektů, ale i pro boj politických stran, zásadní ovlivňování státního rozpočtu, slevování z občanských svobod, posilování vlivu sátu a konečně i ke skrytí poklesků a nemravností politiků.

To vše se stalo realitou pod hlavičkou boje proti u nás prakticky neexistujícímu (a jinde v Evropě stále spíše ojedinělému) terorismu, zamezení migrace, která nás míjí, a pro vymezování se proti náboženství, které je u nás velmi minoritní a jeho excesy jsou dílem několika pomatenců, jejichž působení se dá přirovnat k působení představitelů některých kontroverzních křesťanských sekt a chování ortodoxních muslimů se v mnohém podobá chování ortodoxních židů, které naše společnost většinou bez problémů akceptuje.  

Vztah k migraci a muslimům se stal fenoménem, kterým se již nedeterminují jen politici, ale i běžní občané včetně těch, kteří nikdy žádného migranta (kromě Vietnamce v jejich prodejně) neviděli, což je poněkud obskurní.  A nejen to, vede se polemika, jak se mají tyto skutečnosti prezentovat dětem ve škole, jak se smí a nesmí oblékat hrstku jedinců muslimského vyznání nebo ještě menší hrstka těch, kteří se rozhodli z nějakého důvodu přijmout islám a začali se pak určitými atributy odlišovat od majoritní společnosti. Toto intenzívně a na „všech úrovních“ řešíme, aniž bychom si uvědomovali, kolik zcela zásadních problémů v naší společnosti téměř ignorujeme nebo je prostě necháváme nějakým úzce specializovaným sdružením nebo v horším případě jen státní správě a bezpečnostním složkám.

Realizoval se vlastně sen prezidenta Havla o občanské společnosti, která není netečná k tomu, co se ve státě děje, ten však dostal podobu noční můry. Občané nezačali projevovat občanskou aktivitu pro něco dobrého a užitečného, nebo proti něčemu špatnému a zavrženíhodnému, ale našli si stejně jako politici nepřítele, v boji s kterým se chtějí zbavit svých vlastních mindráků, chtějí zapomenout na své problémy řešením problémů cizích a hýčkají si svoji nesnášenlivost a agresivitu.

Vůbec nechci tvrdit, že se toto týká všech a doufám, že ne ani většiny z nás, ale není to zcela jistě něco okrajového a nedůležitého. Mnoho lidí překotně změnilo názor nebo si ho vytvořilo k problematice, kterou se donedávna vůbec nezabývali a teď, možná pod vlivem představy, že změnit nebo si poopravit názor na základě nových skutečností a znalostí je něco nepatřičného, ho měnit nechtějí. Myslím si, že měnit názor na základě výše uvedeného, a také přemýšlením o příslušných problémech, je nejen správné, ale i nutné.

Autor: Jiří Turner | neděle 2.4.2017 18:41 | karma článku: 18,83 | přečteno: 1363x
  • Další články autora

Jiří Turner

Pavel se prý nemůže rovnat s Klausem či Zemanem a skončí jako chromá kachna

Na rozdíl od šéfredaktora MF Dnes Jaroslava Plesla jsem rád, že máme po mnoha letech důstojného prezidenta a také prezidenta, který vykonává úřad v souladu s ústavní rolí prezidenta v parlamentní demokracii.

13.12.2023 v 11:31 | Karma: 32,69 | Přečteno: 1183x | Diskuse| Politika

Jiří Turner

Petr Fiala tvrdí, že až tolik důvodů pro naštvanost nemáme a má pravdu předseda!

Jsme jednou z nejbezpečnějších zemí světa, nemáme nezaměstnanost, kvalitou a rozsahem veřejných služeb převyšujeme řadu bohatších států, máme kvalitní zdravotnictví i sociální systém, který nenechá nikoho zcela padnout.

11.12.2023 v 14:16 | Karma: 24,98 | Přečteno: 1053x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Škrtněte ekonomy a bude po ekonomických problémech

Jak je to prosté! Ptáte se, jak se škrtají ekonomové? Inu, tak jako ideologie, zakáže se o ekonomice mluvit a psát. Je to stejně snadné, jako se zbavit světonázoru, náboženského přesvědčení, politických preferencí, práva i morálky

4.12.2023 v 16:53 | Karma: 37,22 | Přečteno: 6866x | Diskuse| Ostatní

Jiří Turner

Teď už si o prachy může říct fakt úplně každý aneb Hippokrates v hrobě se otáčející

Hasiči mohou vyhrožovat, že nebudou hasit, policisté chránit, řidiči řídit, učitelé učit, prodavači prodávat, vědci bádat, vojáci válčit, herci hrát, kominíci vymetat komíny, soudci soudit, hospodští čepovat a šlapky šlapat.

1.12.2023 v 8:30 | Karma: 43,90 | Přečteno: 7801x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Kdo je to dezolát?

Zaregistroval jsem, že ani erudované češtinářky nemají jasno v tom, kdo má být takto označován. Jelikož tento relativně nový pojem užívám, cítím i povinnost jeho význam osvětlit. Snažím se tím také předejít možným nedorozuměním.

30.11.2023 v 12:01 | Karma: 27,75 | Přečteno: 1607x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...