Babiš u Moravce aneb lekce demagogie

Metr je vzdálenost mezi mým ukazováčkem a palcem a kilometr má takových metrů sto. Říkáte, že je ta definice jiná? To mě ale nezajímá. Já mám  svoje definice a to je ta pravda. Tak by se dala popsat premiérova slova ohledně dálnic.

Myslel jsem, že mě v případě Andreje Babiše už jen tak něco nepřekvapí. Omyl. To co probíhalo při včerejších Otázkách Václava Moravce už hraničilo s fraškou. Kdyby se jednalo o jiný pořad s jiným hostem, moderátor by měl takový rozhovor po několika minutách ukončit, protože jeho další vedení ztratilo smysl, což se ukázalo i v tomto případě. I když to vypadalo, že je to špatně vážící, špatně měřící a špatně argumentující trhovec,  hostem pořadu byl předseda vlády České republiky. 

Pořady takového typu jsou založeny na tom, že se moderátor hosta na něco ptá a host odpovídá. Toleruje se, když odpovídající poněkud odbočí a je i pochopitelné, když někdo v odpovědích na nepříjemné otázky trochu mlží. Pokud někdo ovšem otázky zcela ignoruje a využije pozvání jako prezentaci své úspěšnosti, a to na základě pokroucené reality a polopravd, je to zcela absurdní.

Krom toho, že premiér neodpovídal na to, na co byl tázán, zpochybnil postupně veškeré veřejné zdroje informací: údaje Nejvyššího kontrolního úřadu i Ředitelství silnic a dálnic. Těžko si představit, kdo jiný by měl mít relevantnější data. V podstatě deklaroval, že jediná správná data má on a jen jeho interpretace je ta správná. Nešlo v tomto případě o nic zásadního, reálný stav našich dálnic je každému znám, ale představa, že druhý nejvyšší ústavní činitel se takto prezentuje, je docela šokující.

Nemohu si v této souvislosti nevzpomenout na jiné politiky tohoto ražení. Když si přimyslím blonďatou patku, mám tu amerického prezidenta odpovídajícího na otázku: kolik je hodin? Jsem nejúspěšnější americký prezident! I v našem hnutí ANO patrně procházejí jeho představitelé školením, jehož výsledkem je přesně to, co předvedl v neděli jejich šéf. Nedávno jsem poslouchal rozhovor s předsedkyní Asociace krajů Mráčkovou-Vildumetzovou. Během patnáctiminutového rozhovoru neodpověděla ani dílčím způsobem na žádnou z položených otázek, jen desetkrát prezentovala úspěchy hnutí ANO.

Jsem na rozpacích a také na pochybách, jak tyto výstupy Andreje Babiše a jiných populistických politiků vnímá veřejnost. Ze své pozice to vidím jako naprosté selhání politika a jeho fatální znedůvěryhodnění. Bohužel se asi najde hodně těch, kteří opět nabudou přesvědčení, že je Andrej Babiš opět napadán, že je mu ubližováno, že je to, jak sám s oblibou říká, "kampaň proti jeho osobě". Václava Moravce, potažmo celou Českou televizi pak tito lidé označí za "kalouskovce". Vám, kteří takto smýšlíte, bych doporučil si pořad znovu pustit a pokusit se ho zhodnotit ve fokusu, kterému se říká kritické myšlení.  

https://www.ceskatelevize.cz/porady/1126672097-otazky-vaclava-moravce/219411030500106/

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jiří Turner | pondělí 7.1.2019 10:23 | karma článku: 46,81 | přečteno: 14947x
  • Další články autora

Jiří Turner

Respektujte můj názor!

7.5.2024 v 10:36 | Karma: 17,57

Jiří Turner

O mrtvých jen dobře?

26.4.2024 v 9:39 | Karma: 22,69

Jiří Turner

Křtili Spiknutí

18.4.2024 v 11:58 | Karma: 28,27