Že prý památku 17. listopadu ''nejvíce pošpinil Václav Havel''

Objevilo se to v diskusi. Nevěděl jsem, jestli mám při tak infantilní "dezinformaci" plakat nebo se smát. Autora celé řady podobných lží jmenovat nebudu, nejde mi o osobní střet. Polemizuji s fenoménem tohoto druhu lhaní.

.......

Stačí položit si otázku, kým byl Václav Havel nejvíce nenáviděn před rokem 1989. A zda se nenávist týchž lidí nepřenesla i do útoků na Havla po roce 1989.

1/ Smutné řemeslo, jak špinit lidi, se prakticky vůbec nezměnilo. Ti, kdo, v něm byli neobyčejně dobře vyškolení za totalitního režimu, v něm evidentně pokračovali i později.
Vnímal jsem pozorně dění v naší zemi (útoky proti signatářům a mluvčím Charty 77 a různým představitelům disentu). Ten jazyk a jeho duch se snadno pozná. Stále stejná nenávist, stále stejné lži a pomluvy. Nepatrně se proměňují detaily podle doby a okolností, ale podstata zůstává stejná.
2/ Václav Havel má "dávný vroubek" už například kvůli tomu, že v srpnu 1968 působil společně s Janem Třískou ve svobodném vysílání libereckého rozhlasu. (Něco z možných odkazů  zde  anebo  zde ). Mimochodem právě Liberec byl městem, kde se ruští okupanti chovali zvláště bezohledně, stříleli do bezbranných civilistů, zavinili smrt devíti lidí a velký počet vážně zraněných. (viz např.  video  anebo  článek)
 

3/  (Bachaři Havlovi nic neodpouštěli)  Velmi "oblíbenou" lží, kterou stále titíž rádi používají a infantilně jeden od druhého opisují, je tvrzení, že Václav Havel prý měl "fešácký kriminál". Pravý opak odhaluje známý příběh o cynizmu věznitelů. Poté, co byl Václav Havel v roce 1979 odsouzen na 4,5 roku v procesu se členy VONSu, onemocněl v lednu 1983 ve vězení na těžký zápal plic (23. 1. 1983, těžký zápal plic, zánět pohrudnice a absces na plicích zdrojhttps://zpravy.idnes.cz/prilohy.aspx?y=zpravodaj%2Fhavel_nemoc.htm) A vypadá to, že režim chtěl nechat Havla potichu zemřít. Po alarmujících zprávách našeho disentu byl propuštěn 7. února 1983 díky důrazné intervenci ze zahraničí.
Potom už světová veřejnost sledovala jeho osudy mnohem intenzivněji. Připomněl bych tragikomické nářky soudruha Jakeše ve stylu, že "My už ani takového Havla nemůžeme zavřít, protože nám okamžitě začnou psát všelijací králové ze zemí, které tady nikdo ani nezná!".

 

4/ Hloupou, zlomyslnou lež o tom, že prý Václav Havel údajně "nejvíce pošpinil památku 17. listopadu 1989", ani nemá smysl vyvracet. Žádný jiný z našich polistopadových politiků nedosáhl takový věhlas a autoritu v očích světové veřejnosti.  Možná by stačilo najít si aspoň projev kardinála Duky z prosince 2016, pronesený u příležitosti pátého výročí Havlova úmrtí. Anebo přečíst si výpovědi 80 osobností o něm. Odkazy např. zde: 
https://www.lidovky.cz/domov/havel-zasvetil-zivot-zachrane-nasi-svobody-rekl-duka-pri-msi.A161218_123507_ln_domov_ele

anebo zde: 
https://www.lidovky.cz/havel80.aspx

 

5/ O tom, zda Havel po listopadu 1989 něco někomu "pokazil" (a proto i mohou být další drobné přidané důvody k vzteku vůči němu), možná napoví historka, jak rychle na Hradě objevil po svém nástupu do prezidentské funkce tajnou místnost s přímými linkami do Moskvy, u nichž seděli záhadní chlapíci, kteří se vůbec neměli k odchodu. Dle všeho si přáli zůstat co nejdéle utajeni a držet se tam zuby-nehty i po pádu komunistického režimu. Jakýsi vysoký hlavoun měl tehdy říct o Havlovi, že je moloděc, když tu místnost objevil tak brzy. Že prý něco takového od něj nečekali! :-D

 

__________________________________________________________________

Pod čarou už jenom zmínka o nesmírně zajímavém rozhovoru, natočeném nedlouho před úmrtím Václava Havla pro Českou televizi. Společný výslech

.......

.......

Autor: Marek Trizuljak | pátek 23.11.2018 16:08 | karma článku: 32,71 | přečteno: 1970x