Plačící Eva pod rajským stromem

Mám kamaráda, který nedávno dokončil práci na cyklu Křížové cesty pro kostel ve svém rodném městě. Jednotlivé výjevy nejsou na rozměry příliš velké, ale o to víc je v nich soustředěn osobní prožitek. 

...
Když jsem obrazy uviděl, užasl jsem. Ne, že bych předtím nic netušil, při návštěvách vždy nakouknu do ateliéru, viděl jsem ty věci rozpracované v několika stádiích. Ale dokončený soubor představuje kvalitou a uceleným obsahem úplně jinou úroveň. 
...

Za skupinou žen se tyčí strom z ráje. Strom poznání dobra a zla. Jakoby se pramáti Eva, zalitá slzami, znovu ocitla pod ním. Kmen je dutý, rozpadá se na dvě části. Znamení zmaru a rozdělení Jsou to to silné symboly, které naznačují, že velikonoční příběh má své velmi dávné, hluboké návaznosti.
...
Vím, že práce na podobných dílech je občas provázena "záhadnými obtížemi". Co nic nestojí, to za nic nestojí. Člověk si musí něco prožít, aby byl obroušený k citlivějším vrstvám... Může se třeba objevit řada nepříznivých okolností, které zdánlivě nemají co dělat přímo s procesem tvorby, ale přesto mají vliv na jeho zkomplikování. Tím vším je třeba nějak se prodřít. Nejlépe v mlčení. A to je moment, který také souvisí s obsahem Velikonoc.
 

...

...

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Marek Trizuljak | čtvrtek 18.4.2019 23:35 | karma článku: 14,23 | přečteno: 278x