Osvobozující průlom po depresivní době

K třicátému výročí Festivalu nezávislé československé kultury ve Wroclawi. Pouhý týden předtím, 28. října 1989 trčeli představitelé našeho disentu v cele a režimní mlátiči rozehnali občany, kteří se sešli na Václavském náměstí.

...

Wroclawský festival (3.-4.11.1989) byl jako zjevení. Stala se do té doby nevídaná věc, svobodné setkávání lidí už nešlo dál mařit. Na jednom pódiu se objevili písničkáři, kteří do té doby žili na dvou rozdílných stranách železné opony: Karel Kryl, Jaroslav Hutka, Vlasta Třešňák, Jaromír Nohavica, Pepa Nos, Pavel Dobeš... Vladimíra Mertu a Ivana Hoffmana pohraničníci do Polska nepustili. Pozvaným výtvarným umělcům byly obrazy na hranicích zabaveny na základě neuvěřitelně idiotského lživého obvinění. Proto se ve Wroclawi konala pod názvem "Zarekwirowano" symbolická výstava prázdných rámů jako obžaloba posledních, zcela nesmyslných režimních tupostí. 
Do Wroclawi také přijeli významní představitelé našeho exilu, promítaly se trezorové filmy (např. od Miloše Formana a Věry Chytilové) Diváci mohli zhlédnout filmovou adaptaci Kunderova románu Nesnesitelná lehkost bytí. 
Je paradoxem, že ze Západu mohli lidé do Polska přijet svobodně, zatímco "bratrské" socialistické Československo svým občanům v návštěvě Polska bránilo. Od čtvrtku 2. listopadu byl průjezd přes hranice prakticky nemožný. Pohraničníci se k cestujícím chovali hrubě, vyhnali je z vlaků a autobusů, autům neotevřeli závory. V sobotu už prý byla situace o něco lepší a dalo se projet. Naštěstí byla možná cesta přes NDR, a tak se festivalu nakonec zúčastnilo kolem dvou tisíc lidí od nás. Pamětníci uvádějí, že tam byla i spousta estébáků. Ale to už režimu nepomohlo, byl v koncích. Václav Havel později nazval wroclawský festival "předehrou sametové revoluce". 
...
Osobní vzpomínky jednoho z účastníků zde: https://www.vons.cz/wroclaw-1989-penas...

...

... 

Atmosféru a význam festivalu i svědectví účastníků přibližuje následující článek. Za zhlédnutí určitě stojí za zhlédnutí také video v něm vložené:
https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/vratislav-wroclaw-festival-sametova-revoluce-1989-karel-kryl/r~bcb21890fa4811e988f50cc47ab5f122/

...

Festival ve Wroclawi zapůsobil opravdu jako zjevení. Osvobozující průlom po depresivní době, kdy byly naše země ve fyzickém i duchovním smyslu sevřené ostnatými dráty.
Polsko, jehož občané byli po léta vystaveni surovému tlaku komunistické moci, se ani po mnoha desetiletích nedalo zlomit. A Poláci po svém vítězství nad útiskem a nesvobodou nezůstali uzavřeni do sebe. Otevřeli se pro pomoc naší zemi a její kultuře. Zločinný režim ještě stále kopal, ale už ztrácel dech. Ve stejný den (čtvrtého listopadu) probíhala ve východním Berlíně obrovská protikomunistická demonstrace s účasti milionu lidí. Osmého listopadu se zhroutila berlínská zeď. Následovala naše pouť do Říma na svatořečení přemyslovské princezny Anežky. A pak přišel 17. listopad...

...
Člověk byl stvořen k svobodnému bytí. Svoboda vyrůstající z lidského nitra, svoboda svědomí i svoboda projevit se navenek dle vlastního přesvědčení, patří k těm nejkrásnějším a nejvzácnějším skutečnostem našeho života. 

...

...

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Marek Trizuljak | neděle 3.11.2019 13:06 | karma článku: 16,97 | přečteno: 357x