Pražští průmyslováci ušikanovali učitelku k smrti!

V prosinci 2005, jsem v článku Vyřešila sněmovna trestání dětí? komentoval tehdejší novelu trestního zákona, kterou snížila trestní odpovědnost dětí jen na 14 let věku.

Nyní, v návaznosti na případ úmrtí učitelky jedné pražské střední školy v důsledku její soustavné šikany ze strany žáků, se k tomuto tématu vracím a opakuji své tehdejší návrhy.

Totiž, aby byli poháněni k trestní odpovědnosti jejich rodiče nebo pěstouni, kteří jsou za jejich trestné činy odpovědni podle Trestního zákona, § 217 – Ohrožování mravní výchovy mládeže, který ukládá trestní odpovědnost za trestnou činnost dětí (až do 18 let věku) jejich rodičům (pěstounům) jestliže jim (byť i z nedbalosti):

a) umožní vést zahálčivý nebo nemravný život,  

b) svádí je k tomu.

Trestní sazba je až dvě léta odnětí svobody.

Doporučoval bych proto vedení školy, aby podalo trestní oznámení na rodiče provinilců – iniciátorů a horlivých účastníků šikany, a požadovalo aplikaci uvedeného zákona.

Je potřeba skoncovat s neodpovědnými postoji rodičů k chování jejich dětí (zřejmě hlavně drzých výrostků), kteří ze vznikajících incidentů zpravidla obviňují učitele a svojí odpovědnost si nepřipouštějí.

Chápu, že žádnému z orgánů činných v trestním řízení se do řešení této problematiky příliš nechce, ale obávám se chvíle, kdy se i u nás stane střelba z automatických zbraní do spolužáků a učitelů běžnou událostí jako v USA.   

Autor: Zdeněk Trinkewitz | neděle 21.2.2016 21:52 | karma článku: 26,16 | přečteno: 856x