Potřebujeme stranu nového typu?

Nespokojenost občanů se stavem politického a ekonomického režimu ČR, 22 roků od převratu v listopadu 1989, narostla v intenzitě a rozsahu do stadia bezprostředně před novým výbuchem lidového hněvu.

Odpor občanské masy je většinou jen spontánní. Současně vzniká mnoho iniciativ organizovaných, ale jejich slabostí je roztříštěnost a neujasněnost reformních programů a politické taktiky jejich realizace. Bohužel, všechny dosavadní snahy o sjednocení většiny neparlamentní opozice z těchto důvodů selhávaly.

Snad jedinou výjimkou mezi těmito aktivitami, je česká odnož světového hnutí za přímou (participativní, deliberativní) demokracii – World Direct Democracy Movement, jejímž jsem aktivistou. Tato iniciativa má vypracovaný program postupných kroků k prosazování principů přímé demokracie. Zejména systému referend, vycházejícího z fungujícího švýcarského vzoru a vyúsťujícího nakonec do vypracování nové ústavy v nejširší odborné a všelidové diskusi a do jejího schválení povinným všelidovým referendem.

Naše činnost se až dosud soustřeďovala na studium světových zkušenosti a teoretických studií o moderní přímé demokracii, na mezinárodní spolupráci a na osvětovou činnost a aplikaci získaných znalostí pro návrh politického systému přímé demokracie v podmínkách ČR. (Základní principy moderní přímé demokracie najde čtenář ve Wikipedii, pod heslem - Přímá demokracie.) Ukazuje se však, že tato forma je pro dosažení požadovaných změn nedostatečná a také to, že růst nespokojenosti občanů ze všech vrstev české nabízí možnost vstoupit úspěšně do přímého politického boje za ukončení éry vlády arogantních a zlodějských dosavadních politických stran. Ty se sice občas střídají „u vesla a koryt“ v náhodných koalicích, ale rozdíl mezi nimi je jenom v rétorice, ale nikoli v bezzásadovosti, aroganci a vykrádání veřejného jmění.     

Přestože cílem přímé demokracie je rozbití bezprostřední vazby politických stran s ústavní mocí a realizace „vlády lidu“, proklamované v naší Ústavě, jsme si vědomi, že v dnešních podmínkách, legální cesta k tomu vede pouze přes vytvoření strany nového typu a k dosažení jejího rozhodujícího vlivu v parlamentu. Strany, odmítající praktiky a prolhanost dosavadních vládnoucích stran, odmítající jejich klientelismus a úplatnost jejich špiček. Strany, která chce získávat přízeň občanů a voličů pouze svojí prací ve prospěch jejich a jejich státu a která odmítá dryáčnické metody drahého politického marketingu. Strany, která chce založit své úsporné financování jen na příspěvcích svých členů a zcela nezištných sponzorů. Která chce realizovat spojení se svými členy a příznivci především prostřednictvím internetových  prostředků a sociálních sítí. Strany, která úspěch svojí činnosti bude zakládat na uvědomělé, každodenní a intenzivní politické práci svých členů, v každé době a v každém místě naší země. Pro založení takové strany jsme vykonali již přípravné kroky, spočívající ve vypracování výzvy k podepisování petice s 1000 hlasy, potřebnými k její registraci. Po „doladění“ textů bude výzva šířena bezplatnými internetovými kanály mezi všechny nám známé žadatele změn, jednotlivce i skupiny. Při tom budeme používat systém šíření známý jak „letadlo“.

Někteří naši přátelé a známí se domnívají, že nelze stranu založit a přivést ji k volebnímu úspěch bez finančně silných sponzorů, bez využití placené reklamy a pořádání nákladných náborových akcí, a zrazuji nás od našich plánů. Na druhé straně pochybovačů jsou „revoluční romantikové“, kteří vůbec neuznávají legitimní cestu přes volební vítězství reformní strany a chtějí dnešní vládu svrhnout jednorázovou celonárodní revoluční akcí. Konkrétně dnes vyhlašovanou na sobotu 3. března 2012.

To vše nás nemůže odradit od pokračování v naší akci. Chceme vsadit na nespokojenost a soudnost těch našich inteligentních a činorodých spoluobčanů, kteří se rozhodnout uvěřit upřímnosti našich slov (což bude odvážné po zkušenosti se lživými sliby Věcí veřejných) a v první fázi se budou podepisovat pod naší peticí. Po založení strany pak všechny petenty vyzveme ke vstupu do strany a k aktivní práci při plnění jejího programu.

Věříme, že nepropadnou pasivitě a beznaději, že se nedá nic dělat, a nenechají se sebou manipulovat politickými šíbry a zlodějskými podnikavci, kterým není nic dost špinavé, aby toho nevyužili ve svůj sobecký prospěch, škodící zdravému vývoji této země a jejího lidu.

Autor: Zdeněk Trinkewitz | pátek 3.2.2012 14:10 | karma článku: 15,97 | přečteno: 1026x