Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
A

agent_A54

3. 2. 2012 16:19
Mě fascinuje, jak se lidé pokouší vymyslet něco nového

pro Českou republiku... Přitom je zde spousta vzorů z minulosti i současnosti, které by stáli za prostudování, odborné vyhodnocení a následné zavedení do praxe. Stačí se podívat nejen na Švýcarsko, ale také na Island, Singapur nebo do historie. Nápad se stranou nového typu beru, ale co když zase zapadne? Nebylo by lépe založit třeba nějaké odborné fórum, které by prvně stanovilo jakýsi "Ideální scénář" demokratické vlády a zákonů v Česku spojené s principy přímé demokracie, a pak kroky jak tohoto ideálního scénáře dosáhnout? Dokonce si myslím, že tlak z opozice a organizování demonstrací, referend, peticí atd. by mohly být skvělým nástrojem jak i bez dosažení vlády leccos zlepšit.

0 0
možnosti
G

Gašpo_3

3. 2. 2012 16:30
Re: Mě fascinuje, jak se lidé pokouší vymyslet něco nového

Vždy budete jednať len so stranami. A každý systém, ktorý do seba zahrnie existujúce partaje je dopredu odsúdený k zániku. Nemožete ignorovať chobotnicu, ktorá sa za roky "vybudovala". Funguje tu silný klientelizmus, ktorý je viazaný na stranícke záujmy a záujmy spriatelených podnikateľských kruhov.. V stranách sedia a ovládajú ich ľudia, ktorích existencia je silne previazaná so stávajúcim systémom, ich jediná kvalifikácia je stranícka knižka. Máte tu zabehnutú legislatívu, ktorú si chobotnica prisposobila. Na tomto funguje celé politické spektrum. Neviem ako chcete vyvinúť tlak, aby títo ľudia utiekli z funkcií, pretrhali všetky vazby. Alebo myslíte, že ich tlakom zmeníte? Soráč, ale to je silná Havlovina.:-P

0 0
možnosti
G

Gašpo_3

3. 2. 2012 15:37
Obávam sa, že strana takého typu

proste existovať nemože. Už samotný pojem "strana" je zárukou návratu do starých koľají. Priama demokracia je tiež nezmysel, je veľmi naivné dúfať že vačšina sa rozhodne správne. Vačšina trpí nedostatkom informácií a značná časť z nej aj nedostatkom rozumu a tudiž je to kvalitný materiál pre manipuláciu.

Pokiaľ má dojsť k zlepšeniu pokojnou cestou ( dosť nepravdepodobné ), jediná možnosť je vznik dočasnej strany, ktorá si postaví za cieľ zrušenie politických strán a nastolenie vlády volených osobností s trestnou i majetkovou zodpovednosťou a odvolateľnosťou. Lenže tu je zase zádrhel. Neviem či nájdete ľudí, ktorí po pričuchnutí k teplým dobre plateným kreslám budú ochotní ich hneď opustiť. Vidíme to na príklade VV, posledne na konkrétnom prípade ministra Dobeše. Bude sa kresla držať zubami nechtami. Nájsť ľudí, ktorí dokážu využiť volebné víťazstvo čiste k prospechu spoločnosti je takmer nemožné.

2 0
možnosti
JK

Josef Kobylka

3. 2. 2012 15:19
Každý se mesí nějak zviditelnit

Jednou z možností je založení nové politické pidistrany. :-/

0 0
možnosti
C

certik_bertik

3. 2. 2012 15:14
přímá

demokracie je zajímavá myšlenka, ale kdyby byla uvedená do praxe, prakticky žádná politika by neexistovala

0 0
možnosti
PK

pavel kula

3. 2. 2012 15:17
Re: přímá

soudruh autor doufa, ze bychom se pres primou demokracii dostali k jeho vysnenemu a milovanemu komunismu

0 0
možnosti
PK

pavel kula

3. 2. 2012 15:11
Hlavne nepotrebujeme

komunisticke manazery vaseho typu

1 0
možnosti
C

certik_bertik

3. 2. 2012 15:15
Re: Hlavne nepotrebujeme

To bych řekl, potřebujeme komunistické manažery typu starého bolševika pavla kulyR^

1 0
možnosti
JA

pefben2

3. 2. 2012 14:49
Strana nového typu

Vedená lidmi "zvláštního ražení". Třeba bývalými komunisty. Děkuji. Již jsem zvracel.Rv

0 0
možnosti
DZNF

dluhousek z narodni fronty

3. 2. 2012 14:33
stranu noveho typu nepotrebujeme

potrebujeme masivni clenske zakladny ve vsech stranach.

dokud tam bude jen par strejcu tak to stale bude fungovat stejne. kdyz velka clenska zakladna se rozhodne udelat bordel jako byl napriklad v minulych volbach, tak koupit si ji ci ovlivnit bude vyrazne narocnejsi

0 0
možnosti
MK

sisemen

3. 2. 2012 14:37
Re: stranu noveho typu nepotrebujeme

systém politických stran je přežitý a v budoucnu bych stranám nepřikládal větší význam, než jiným zájmovým sdružení, jako jsou např. zahrádkáři.

Do čela státu je potřeba nejen nominovat nové, charakterní lidí, ale je potřeba je tam delegovat jiným způsobem a to tak, že volební systém bude průběžný (tzv. "klouzavý mandát") a voliči budou moci kdykoliv "svého" poslance odvolat a nahradit ho jiným.

1 0
možnosti
MK

sisemen

3. 2. 2012 14:30
každý iniciativu tohoto typu je dobrá

a každá se počítá ... každý může být tím pověstným kaménkem, který s sebou strhne lavinu.

Ovšem, co dál? I kdyby tato vaše nová strana uspěla, máte nějaký program, jak pokračovat? Nebo pojedete v zajetých kolejích dnešní stranokracie pod taktovkou globálních banksterů? Pokud ano, co nevidět budete tam, kde jsme dnes.

Ja pravil Rockeffeler: "Dejte mi možnost ovládat národní měnu a bude mi jedno, kdo v té zemi vládne". Od tohoto je potřeba začít!

0 0
možnosti
MK

sisemen

3. 2. 2012 14:34
Re: každý iniciativu tohoto typu je dobrá

oprava a omluva:

- KAŽDÁ INICIATIVA TOHOTO ...

- JAK pravil ...

0 0
možnosti
RH

Kruton

3. 2. 2012 14:30
Fetiš přímé demokracie

Přímá demokracie funguje jen ve společnosti vzdělaných a zodpovědných lidí, kterých je v naší zemi menšina. Demokratický fundamentalismus, který předpokládá, že vox populi je vox dei, nevychází z racionální úvahy. Kdyby se před deseti lety ptali Řeků v referendu, zda se drasticky uskromnit, nebo zda pokračovat v zadlužování, tak by vox populi hovořil jasně pro nezodpovědné zadlužování. Demokracie by měla být prostředkem ke kvalitní správě věcí veřejných a nikoli cílem sama o sobě. Pokud o některých otázkách nemá hlas šedé masy nejmenší šajn, tak není důvod, proč je zahrnout do rozhodování.

0 0
možnosti
OK

iacobau

3. 2. 2012 14:26
Nemám rád přímou demokracii,

kdy lidé bez potřeby vidět meritus věci a bez patřičného informačního servisu dostupného voleným zástupcům rozhodují o závažných věcech.

Namísto strany nového typu bych volal po morálce starého typu, která se nám nějak vytratila. Bez ní je jakékoli čachrování s politickým systémem planou ztrátou času, peněz a iluzí.

0 0
možnosti
DZNF

dluhousek z narodni fronty

3. 2. 2012 14:36
Re: Nemám rád přímou demokracii,

poslanci hlasuji na zaklade rozkazu svych sefu. to je ten cely informacni servis ;-D

0 0
možnosti
  • Počet článků 493
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1082x
Ročník 1934. Důchodce od r. 2003. Ing. absolvent elektrotechnické fakulty ČVUT. Průmyslový manažer od r. 1970. Po převratu 1989 topmanažer velkých podniků. Jeden ze zakladatelů a čelných funkcionářů Svazu průmyslu ČR. Amatérský publicista. Autor knih z oborů elektrotechniky a managementu.

Autor knihy SVĚDECTVÍ SOUČASNÍKA - nakladatelství MAREK BELZA, 2016 - výběr mé publicistiky 1978 až 2015

webová stránka:  http://trinkewitz.cz

mail:   trinkewitz.zdenek@seznam.cz

Seznam rubrik