Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

O impotenci evropské levice

Bruselská parlamentní levice, sdružená v alianci S&D –Socialists & Democrats, „hauzírovala“ po Evropě v kampani před volbami do evropského parlamentu. Poslední zastavení se odehrálo v pátek 11. listopadu v Praze. V Národním domě na Smíchově, za účasti potentátů parlamentu EU, včetně jeho předsedy Martina Schulze a našeho premiéra Sobotky.

Po zahájení konference poslancem Richardem Falberem, se ujal hlavního projevu předseda S&D Hannes Swoboda a seznámil účastníky s programem Relaunching Europe – Znovunastartování aktivit EU. Upozornil na existující názory na její další vývoj. Na otázky rychlosti rozšiřování celé EU a eurozóny, vyšší centrální regulace, zejména v oblasti společných a národních financí, nebo na směřování k federalizaci. Poukázal na vznik a dopady zadluženosti států eurozóny a nutnost sanací jejich bank a státních rozpočtů. Konstatoval i krizovou stagnaci ekonomické výkonnosti EU a s ní spojený vysoký stupeň nezaměstnanosti. Náladu posluchačů se pokusil zlepšit názorem (myslím příliš optimistickým), že krize je již na ústupu. Podrobně s představami a plánovanými aktivitami S&D seznámila účastníky v panelové diskusi Edit Herczog, poslankyně parlamentu EU za Maďarsko.

V jejím projevu se opět naplno projevila teoretická i praktická bezradnost celé evropské levice. Její záměry jsou sice žádoucí a chvályhodné, ale mají spíše charakter zbožných přání a spočívají jen v apelu na uvědomělé a odpovědné chování celoevropských, národních, veřejných i soukromých institucí a všech jednotlivých občanů.

Teoretický deficit evropské levice se v oblasti ekonomické projevuje v tom, že celá institucionální evropská levice rezignovala na vlastní ekonomickou teorii a zcela se podřizuje neoliberální ideologii washingtonského konsensu. Mlčky souhlasí s neomezenou emisí peněz soukromými bankami, s „tržním“ určováním úrokových sazeb, s neregulovaným spekulativním obchodováním  s úvěrovými deriváty, s pokračující privatizací dalších oblastí veřejných služeb, s postupující koncentracím kapitálu a s ní překotně nad všechny meze rostoucí koncentrací soukromých majetků, doprovázenou růstem pauperizace rozhodující masy populace. Podporuje mantru nekonečného zvyšování spotřeby a produkce, které prý je jedinou cestou k  předcházení ekonomickým krizím a s nimi spojenou masovou nezaměstnaností (tzv. růst růstu). To bez ohledu na bezohledné rabování přírodních zdrojů,  ničení životního prostředí a udržitelnost rozvoje.               

Podobný teoretický deficit má levice i v oblasti politické. Levicoví „teoretici“ i politici papouškují politologickou mantru o jedinečnosti a nenahraditelnosti buržoasní zastupitelské demokracie, která uznává suverenitu lidu jen verbálně, ale v praxi předává vrcholnou moc natrvalo parlamentu, který je nominován kartelem prospěchářských a korupčnických politických partají. Součástí tohoto kartelu jsou i strany parlamentní levice, jejichž poslancům a funkcionářům vládní moci tento stav pochopitelně vyhovuje. Proto stejně horlivě zatracují možnost přechodu na systém demokracie přímé, která by dávala rozhodující slovo v určování, řízení a kontrole společných zájmů lidu - demokratické většině občanů.  

Z těchto teoretických deficitů parlamentní levice a z individuálních zájmů jejích funkcionářů  vyplývá praktická „levicová“ politika, která nesměřuje k potřebným zásadním změnám politického a ekonomického systému, ale spokojuje se jen s reformistickou politikou dílčích ekonomických cílů.       

Za popsané situace nemají občané reálnou možnost svobodné formulace společenské smlouvy s vládní mocí, která by měla být svobodně v celonárodním referendu uzavřena formou nové ÚSTAVY. Takové, která by lidu – suverénu demokratické republiky – garantovala všechna jeho demokratická a lidská práva.

Jednou z cest k prosazení skutečné demokratické vlády lidu je volba nové nebo nových politických stran, které budou mít ve svém nejbližším programu uzákonění obecného referenda bez nesplnitelných podmínek a s plnou závaznosti jeho výsledku. A v dalším kroku přijetí nové Ústavy přímé demokracie, rovněž celonárodním referendem.

Druhou cestou mohou být masové akce lidového odporu s uvedenými požadavky. Bude-li je vládnoucí moc ignorovat nebo potlačovat násilím, potom má lid plné právo se také uchýlit k násilí. Jak praví Deklarace nezávislosti USA:   

Avšak když dlouhá řada případů zneužití moci a skutků bezpráví, sledujících neustále tentýž cíl, svědčí o úmyslu podrobit je (občany) naprostou krutovládou, pak je jejich právem, a přímou povinností, takovou vládu svrhnout a postarat se o nové strážce své příští bezpečnosti.  

Autor: Zdeněk Trinkewitz | sobota 12.4.2014 17:30 | karma článku: 19,16 | přečteno: 682x
  • Další články autora

Zdeněk Trinkewitz

Koronavir, jsou opatření vlády dostatečná?

V nedělních pořadech V.Moravce účastníci diskutují o opatřeních vlády, která jsou podle jejich tvrzení dostatečná. O tom je možno úspěšně pochybovat. Jsem toho názoru, že nemluví pravdu.

25.3.2020 v 17:03 | Karma: 7,39 | Přečteno: 432x | Diskuse| Miniblogy

Zdeněk Trinkewitz

CBC News oznamuje televizní přenos z britské vlastenecké demonstrace.

Na adres uvedené v textu vysílala televize CBC News pořad v uvedeném datu a času. Byť jde již jen o historii, může být pro nás i dnes zajímavý.

2.1.2020 v 17:15 | Karma: 7,09 | Přečteno: 732x | Miniblogy

Zdeněk Trinkewitz

Je tato republika demokratická, nebo je oligarchií chamtivých psychopatů?

K napsání tohoto blogu mne vyprovokovaly oslavy výročí historického vzniku ČSR a z nich konkrétně udílení státních vyznamenání prezidentem Zemanem, doprovázeného jeho projevem, který byl pro mne prvním impulsem.

1.11.2019 v 18:19 | Karma: 24,26 | Přečteno: 1000x | Diskuse| Politika

Zdeněk Trinkewitz

28. říjen a 17. listopad – čas k oslavám, nebo k bilancování?

Nikoli k oslavám, ale k bilancování! Vládnoucí „sestava“, ovládaná parlamentními partajemi je v nekončící politické krizi a bude se snažit udržet si své postavení dalšími populistickými sliby a čelit kritice nespokojených občanů.

25.10.2019 v 23:24 | Karma: 10,41 | Přečteno: 342x | Diskuse| Politika

Zdeněk Trinkewitz

MÁTE SLOVO s Jílkovou o ekologické zkáze světa

Na ČT 1 ve čtvrtek 17. října 2019 se polemizovalo, zda se svět řítí do ekologické sebezkázy, nebo jde jen o panické záchvaty pomatených vědců, nebo lidových ekologických aktivistů.

18.10.2019 v 13:22 | Karma: 24,76 | Přečteno: 1311x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Zadržela podezřelého cizince

8. června 2024  23:01,  aktualizováno  9.6 12:41

Policie dopadla cizince podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém vyhlásila pátrání v...

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

Převrat v britské politice? Nacionalisté v průzkumech poráží vládní stranu

16. června 2024

Premium Do britských parlamentních voleb zbývají ani ne tři týdny a vypadá to na velký propadák vládních...

Past na mobil v ruce. Chorvatské radary řidiče vyfotí a rovnou mu pošlou pokutu

16. června 2024

Premium Řidiči cestující v létě na dovolenou do Chorvatska mohou být nemile překvapeni, když jim do Česka...

Čokoládová holčička osladila život v SSSR. Boj o svou tvář ale prohrála

16. června 2024

Seriál Kdo by neznal Aljonku. Nejslavnější ruská čokoláda je na trhu už téměř šedesát let a její věhlas...

Do konce měsíce výrazně zúžíme tým, slíbil Bartoš po volebním debaklu Pirátů

15. června 2024  14:30,  aktualizováno  22:39

Reformy vnitřního fungování a kampaní Pirátské strany je třeba provést do konce příštího měsíce....

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 493
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1082x
Ročník 1934. Důchodce od r. 2003. Ing. absolvent elektrotechnické fakulty ČVUT. Průmyslový manažer od r. 1970. Po převratu 1989 topmanažer velkých podniků. Jeden ze zakladatelů a čelných funkcionářů Svazu průmyslu ČR. Amatérský publicista. Autor knih z oborů elektrotechniky a managementu.

Autor knihy SVĚDECTVÍ SOUČASNÍKA - nakladatelství MAREK BELZA, 2016 - výběr mé publicistiky 1978 až 2015

webová stránka:  http://trinkewitz.cz

mail:   trinkewitz.zdenek@seznam.cz

Seznam rubrik