Fialova ODS by se měla přejmenovat na Českou stranu maloměšťanskou

V pondělí 28.1.2016 – 19:51 vyšel můj blog Politický turista Petr Fiala a dnes považuji za potřebné komentovat jeho politické krédo, které přednesl na právě konaném kongresu ODS.

Kongres jej znovu zvolil 93% hlasů předsedou strany a jeho ozvěnu paní Udženija první místopředsedkyní.

Co je politickým programem a ideologií pana profesora politologie? Podle jeho řečí je to boj jeho strany za blaho malo- a středo-buržoazní vrstvy. Boj proti sociálnímu státu, který prý ji okrádá daněmi o, jejím poctivým podnikáním a pracovitostí, vydělané peníze a rozdává je chudé bezstarostné luze, která se od zaměstnavatelů nechává živit. Tvrdí, že dnešní vláda koalice kapitálového oligarchy Babiše a reformistických socialistů vede stát do „sociálního pekla“. Co tím má konkrétně na myslí, blíže neobjasnil.

„Obhajuje“ občany takovými politologickými moudry jako, že: „Lidé (za něž ovšem považuje jen maloměšťanskou vrstvu) tu nejsou pro stát, ale stát je tu pro lidi“. Zdá se, že univerzitnímu profesorovi politologie nejsou jasné pojmy. Stát, to není prezident, vláda, parlament a celá státní správa, ale stát jsou občané a jejich soukromý a společný majetek, včetně výsostného území státu! Ti první jsou jen lidem dočasně pověřenými a placenými jednotlivci, kteří se mají snaživě a poctivě starat o zájmy suveréna, kterým je lid. Pokud to neumí nebo stát=lid vědomě poškozují a okrádají, musí být odvoláni, případně po zásluze potrestáni.   

Panu Fialovi a jeho povedenému spolku prospěchářů, dosud zvanému ODS, jde o něco jiného! Smyslem a nepřiznaným cílem jeho populistických výlevů je přilákání co největšího počtu  voličů ODS v blížících se krajských a parlamentních volbách. Podle průzkumů by jí dnes dalo hlas asi 8,5% voličů, což by stačilo právě jen na udržení v poslanecké sněmovně. Ale p. Fiala míří výše a drží se úsloví: „Když ptáčka lapají, pěkně mu zpívají“! Hraje na mentalitu většiny tzv. „podnikavých“, na jejich ziskuchtivost a chabé morální zábrany. Proto jim slibuje zvyšování DPH, zrušení daňových přirážek pro lidi s vyššími příjmy a snížení sociálních odvodů. A současně uvolnění státního dohledu nad jejich podnikáním. Což v důsledku znamená zvýšení příjmů těch bohatších a snížení příjmů těch chudších. Tedy další „rozevírání nůžek“ mezi nimi, které je již dnes makroekonomicky škodlivé a sociálně nepřijatelné.

Jeho potenciální voliči, početná a pestrá „středostavovská“ vrstva, která zahrnuje  úspěšné OSVČ i menší a střední podnikatele, svobodná povolání, jako advokáty, notáře,  soudní odhadce a znalce, exekutory, literáty a herce „na volné noze“, tlumočníky, lékaře, vyšší státní a veřejné zaměstnance a nadprůměrně kvalifikované a placené zaměstnance.

Kteří ne všichni a ne vždy jsou ochotni plnit poctivě své daňové a odvodové povinnosti ke státu. Ti představují významnou část voličů, jejichž zájmům by demagogie pana Fialy vyhovovala a mohli by zvýšit šance ODS v příštích volbách, a snad ji zajistit i účast v nesocialistických koaličních zastupitelstvech a vládě po příštích volbách.

Netvrdím, že dnešní vládní koalice slouží svému lidu moudře, kvalifikovaně a nezištně. Ale jsem přesvědčen, že případná vláda dnešní opozice, reprezentovaná takovými státníky a poctivci jako jsou pánové Fiala a Kalousek, by rychle zapomněla na předvolební sliby a sloužila jen úzkým zájmům straníků a klientů svých stran a doslova škodila zájmům státu = většině jeho lidu.

Zůstávám optimistou a spoléhám na soudnost většiny voličů, že se nedají opět oklamat a už nepřipustí návrat „starých časů“, pánů Klause, Topolánka, Nečase a Kalouska, Schwarzenberga, Paekové ap.,.   

Autor: Zdeněk Trinkewitz | pondělí 18.1.2016 16:32 | karma článku: 31,11 | přečteno: 462x