Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Demokracie podle Dienstbiera

Období renesance je z kulturního hlediska považováno za dobu překonání středověké strnulosti Evropy, renesancí antického filosofického myšlení a doslova explozi literárního a výtvarného umění. Evropa opustila ortodoxii raného křesťanství, reprezentovanou učením sv. Augustina a otevřela se dědictví řecké antiky. Zrodila Petrarcu, Danta, Boccacia i Michelangela nebo Boticelliho, ale i Savonarolu a Machivelliho.

Ne vše bylo na renesanci úchvatné. Renesanční osvobození člověka od strachu z božího trestu našlo úrodnou půdu i mezi jedinci se sobeckými a zločineckými sklony, kteří neváhali nejzavrženíhodnějším způsobem porušovat morální kodex Desatera božích přikázání.

Někteří z nich se dali cestou vstupu do struktury vševládnoucí Římské církve a vzestupu v její hierarchii. A v boji o vzestup neváhali odstraňovat své konkurenty zneužíváním moci, intrikami a vraždami. Nezastavovali se ani před krvesmilstvem a vraždami ve vlastní rodině a ani se příliš netajili svým zhýralým životním stylem.

Jiní se dali cestou zcela nepokrytého násilí a lupičství. Renesance dala vzniknout kastě kondotierů, válečnických podnikatelů. Tito podnikatelé, bez jakýchkoli morálních zábrana a studu, bez ohledu na náboženskou příslušnost, národnost nebo politické cíle svých zaměstnavatelů nebo jejich nepřátel či obětí, za smluvený plat a žold vraždili, ničili a plenili. Jejich podnikání vrcholilo ve třicetileté válce v 17. století, ve které u nás vynikl zejména Albrecht z Valdštejna a pozdější pobělohorská katolická šlechta, která Valdštejna zavraždila a  zbohatla z válečné kořisti a konfiskátů, z odměny, které se ji za to dostalo od Ferdinada II. Ta „šlechta“ (odvozeno od šlechetnosti!), která 200 let dřela kůži z poddaných a které, a s ní spojenému arcifeudálovi – katolické církvi, dnes naše demokratická (lidovládná!) republika naloupený majetek vrací podle pravidla - zloděj křičí: „chyťte zloděje!“. 

Ale ani v dnešní době neubylo bezohledných darebáků, kteří jsou rozhodnuti, bez morálních zábran si nakrást co nejvíce. Civilizační vývoj světa ale od renesance dále pokročil a jejich darebáctví si muselo osvojit rafinovanější metody. Tak, jak o tom zpívali V+W v písni Vy nevíte, co je středověk (úryvky):

K čemu u vesnice šibenice                    Že diplomacie jsou čáry máry

i bez šibenice jde to                             a že smlouvy jsou jen cáry

Když se zachce zmizíš bez justice          A že držet slovo - láry fáry

Dnes už přece není středověk               to bude asi tím že

                                                         Prostě tím že není středověk

  Proto dnes podnikání válečné nahradilo podnikání politické. Živly vychytralé (neztotožňuj s chytrými, či dokonce moudrými) a ziskuchtivé, štítící se poctivé práce, se organizují do kořistnických bratrstev, kterým říkají politické strany. A v nich předstírají, že jejich smyslem a cílem je služba společnosti – lidu. Tomu lidu, který, podle nich a nacistických ideologů, je ta část státu, která neví, co chce. A oni, vzdělaní a povolaní, se pro něj obětují a vedou jej nezištně a entuziasticky ke šťastnějším zítřkům.

To se nám pokoušel znovu vysvětlit v posledních Otázkách Václava Moravce, ozdoba ČSSD, ministr Sobotkovy vlády pro legislativu, pan Jiří Dienstbier jr. Moc přesvědčivý nebyl, dokázal jen, že není ani socialista, ani demokrat. Že by mu lépe slušelo místo v TOP 09, vedle „knížete“ Schwarzenberga, který kráčí ve šlépějích svých feudálních předků. Zejména Felixe Schwarzenberga, rakouského předsedy vlády a kancléře v létech 1848 až 1852, který se pro český národ proslavil tím, že 1849 rozehnal říšský ústavodárný sněm v Kroměříži a potom prosadil přijetí tzv. oktrojované březnové „ústavy“, která zakonzervovala císařský  absolutismus Franze Josefa I. na dalších  dvacet roků. Oběma pánům a „soudruhům“ z jejich vydařených partají, nejde o nic jiného, než o vyřazení lidu z rozhodování o jeho vlastním osudu. Jde jim jen o zachování jejich třídních a skupinových výhod a příležitostí žít si „na vysoké noze“ z daní lidu, jehož zbídačování je jim naprosto lhostejné.

Pan právník a legislativec Dienstbier jr. nám v neděli „vědecky“ zdůvodňoval „přednosti“ a jedinečnost partajní parlamentní demokracie a zastrašoval veřejnost údajnými nebezpečími pro demokracii, která prý představuje demokracie přímá. On a jemu podobní, se nejvíce obávají možnosti, že by o znění Ústavy a jejích změnách mohl rozhodovat lid v referendu, jehož vyhlášení by bylo povinné (obligatorní) a jehož rozhodnutí by bylo konečné.

Troch mne zklamal jeho oponent v diskusi pan Okamura, jehož strana Úsvit přímé demokracie má přijetí zákona o obecném referendu v základu svého politického programu. Proto, že argumentům Dienstbiera příliš ustupoval a projevoval ochotu ke kompromisům, které by váhu a účinnost zákona o referendu snižovaly a znehodnocovaly. Také že přistoupil na Dienstbierovu hru o „reformě“ zákona o financování stran ze státního rozpočtu. Parlamentní partaje a jejich poslanci si chtějí udržet výnosná křesílka ve Sněmovně a nestydí se, ani za dnešní krize, požadovat zvýšení svých, již tak tučných platů a „náhrad“. Proto „reformu“ pojímají jenom jako stanovení nějakých limitů a zvýšení kontroly financování stran. Ani je nenapadne, že financování partají, které jsou privátními zájmovými organizacemi, by ze státního rozpočtu mělo být zcela zrušeno. Úsvit by měl zcela nekompromisně prosazovat svůj návrh zákona o obecném referendu a požadovat zásadní změny dnešní Ústavy, v níž jsou založeny rozhodující příčiny neutěšeného fungování českého státu. Té Ústavy, kterou inspiroval a narychlo prosadil strůjce velezrádného rozbití Československa Klaus. Zejména prosazovat zrušení Senátu a způsob volby do 121 členné Sněmovny v jednomandátových volebních obvodech většinovou metodou. Požadovat zrušení zákona o politických stranách a postavit je na roveň občanským sdružením. Odebrat stranám monopol na nominování kandidátů do zastupitelských sborů a jiných volených orgánů státu a zcela zrušit jejich financování ze státního rozpočtu. Měly by se samofinancovat z členských příspěvků a dovolených ekonomických aktivit, jako tomu bylo za I. ČSR a jak je to obvyklé v evropských demokratických zemích. Vždyť dokonce i bývalá vládnoucí státostrana KSČ se vždy financovala z členských příspěvků a ještě stačila finančně podporovat komunistické režimy a levicová hnutí v zahraničí.

P.S.

Ač je dnes 1. dubna, nepovažujte tento text za aprílový žert!

Autor: Zdeněk Trinkewitz | úterý 1.4.2014 13:25 | karma článku: 26,91 | přečteno: 1295x
  • Další články autora

Zdeněk Trinkewitz

Koronavir, jsou opatření vlády dostatečná?

V nedělních pořadech V.Moravce účastníci diskutují o opatřeních vlády, která jsou podle jejich tvrzení dostatečná. O tom je možno úspěšně pochybovat. Jsem toho názoru, že nemluví pravdu.

25.3.2020 v 17:03 | Karma: 7,39 | Přečteno: 432x | Diskuse| Miniblogy

Zdeněk Trinkewitz

CBC News oznamuje televizní přenos z britské vlastenecké demonstrace.

Na adres uvedené v textu vysílala televize CBC News pořad v uvedeném datu a času. Byť jde již jen o historii, může být pro nás i dnes zajímavý.

2.1.2020 v 17:15 | Karma: 7,09 | Přečteno: 732x | Miniblogy

Zdeněk Trinkewitz

Je tato republika demokratická, nebo je oligarchií chamtivých psychopatů?

K napsání tohoto blogu mne vyprovokovaly oslavy výročí historického vzniku ČSR a z nich konkrétně udílení státních vyznamenání prezidentem Zemanem, doprovázeného jeho projevem, který byl pro mne prvním impulsem.

1.11.2019 v 18:19 | Karma: 24,26 | Přečteno: 1000x | Diskuse| Politika

Zdeněk Trinkewitz

28. říjen a 17. listopad – čas k oslavám, nebo k bilancování?

Nikoli k oslavám, ale k bilancování! Vládnoucí „sestava“, ovládaná parlamentními partajemi je v nekončící politické krizi a bude se snažit udržet si své postavení dalšími populistickými sliby a čelit kritice nespokojených občanů.

25.10.2019 v 23:24 | Karma: 10,41 | Přečteno: 342x | Diskuse| Politika

Zdeněk Trinkewitz

MÁTE SLOVO s Jílkovou o ekologické zkáze světa

Na ČT 1 ve čtvrtek 17. října 2019 se polemizovalo, zda se svět řítí do ekologické sebezkázy, nebo jde jen o panické záchvaty pomatených vědců, nebo lidových ekologických aktivistů.

18.10.2019 v 13:22 | Karma: 24,76 | Přečteno: 1311x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Zadržela podezřelého cizince

8. června 2024  23:01,  aktualizováno  9.6 12:41

Policie dopadla cizince podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém vyhlásila pátrání v...

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

Střelec na předměstí Detroitu zranil devět lidí, poté spáchal sebevraždu

16. června 2024  7:11,  aktualizováno  7:21

Devět lidí, včetně nejméně dvou dětí, utrpělo zranění při střelbě na předměstí Detroitu Rochester...

Velké požáry ve středních Čechách: vzplála výroba pyrotechniky a sklad

14. června 2024  15:28,  aktualizováno  16.6 5:41

Středočeští hasiči zasahují u dvou velkých požárů. V obci Praskolesy poblíž Hořovic na Berounsku...

Převrat v britské politice? Nacionalisté v průzkumech poráží vládní stranu

16. června 2024

Premium Do britských parlamentních voleb zbývají ani ne tři týdny a vypadá to na velký propadák vládních...

Past na mobil v ruce. Chorvatské radary řidiče vyfotí a rovnou mu pošlou pokutu

16. června 2024

Premium Řidiči cestující v létě na dovolenou do Chorvatska mohou být nemile překvapeni, když jim do Česka...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 493
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1082x
Ročník 1934. Důchodce od r. 2003. Ing. absolvent elektrotechnické fakulty ČVUT. Průmyslový manažer od r. 1970. Po převratu 1989 topmanažer velkých podniků. Jeden ze zakladatelů a čelných funkcionářů Svazu průmyslu ČR. Amatérský publicista. Autor knih z oborů elektrotechniky a managementu.

Autor knihy SVĚDECTVÍ SOUČASNÍKA - nakladatelství MAREK BELZA, 2016 - výběr mé publicistiky 1978 až 2015

webová stránka:  http://trinkewitz.cz

mail:   trinkewitz.zdenek@seznam.cz

Seznam rubrik