Architektonické perly a hrůznosti Dolních Počernic a okolí

Nejen v Počernicích, ale i v okolních částech historických předměstských vsí – Starých Kyjí, Hostavic a Jahodnice se projevuje úpadek architektury při dnešní developerské bezohlednosti ke kulturnímu odkazu minulosti.

   Shodou okolností jsem byl 26, prosince na procházce městskými částmi Prahy 14 - Hostavicemi,    Starými Kyji a Dolními Počernicemi a mimo krás přírody jsem sbíral dojmy z jejich architektury.

Ve Starých Kyjích je nejpozoruhodnější stavbou románský kostel sv. Bartoloměje, který je jednou z nejcennějších středověkých památek v Čechách, postavenou počátkem 13. století pražským biskupem Janem II. Tedy architektonickou perlou této části Prahy (viz obr. 1). V Dolních Počernicích mne potěšila funkcionalistická vila z I. ČSR na rohu ulic V Čeňku a K zámku, č.p. 361.  (viz obr. 2). Tím však pozitivní dojmy z procházky končí.

V Dolních Počernicích se intenzivně staví na severním okraji mezi ulicemi Derczenyiho a Za luhem, bohužel bez jakékoli urbanistické koncepce a stylem developerské svévole. Zvlášť otřesný je rozestavěný velký objekt nejasného účelu, asi restaurace, jehož tvar nelze popsat žádným prostorovým geometrickým tvarem. Architekt se snad snažil lacino napodobit Guggenheimovo muzeum v Bilabau (viz obr. 3a, 3b).  

Podobné ukázky ryze komerční bezkoncepční výstavby má i MČ Hostavice a její část Jahodnice. V Hostavicích, v nové části kolem Náměstí Zdenky Braunerové, vzniklo sídliště z řad unifikovaných nevzhledných rodinných domečků jednoho střihu, namačkaných vedle sebe (viz obr. 4a, 4b).  A na Jahodnici kolem ulice U Hostavického potoka vzniká ještě něco mnohem ohavnějšího (viz obr. 5a, 5b).    

Rád sleduji noční televizní pořady ČT2, ČT24 a ČTart, které přinášejí kvalitní kulturní témata, která postrádám v denních vysíláních, zejména ČT1. K ránu 26. prosince 2017 se náhodou sešlo několik výborných snímků s architektonickou tématikou, takže jsem mohl srovnávat dojmy ze včerejší vycházky s ukázkami české architektury historické.

Na ČT24, v Historii.cs, Objektivu a Retro, se sešly krásné pořady o českém baroku, zvláště o Santiniho barokní gotice, pořad o hotelu a vysílací věži na Ještědu, o architektuře Starých Bohnic a o vzpomínkách jejich obyvatelů, nebo o prvorepublikových vzpomínkách obyvatelů někdejší kolonie Na slatinách na Bohdalci, známé ze Svěrákova filmu Obecná škola. Všechny přinesly ukázky kultivované české architektury a urbanistiky, na které můžeme být hrdí.

K tomu je třeba podotknout, že historičtí architekti a stavitelé neměli vysoké školy tohoto zaměření, ale vypracovávali se „od piky“, měli talent, píli, obětavost a lásku ke svému povolání. Dnes máme „nadvýrobu“ průměrných ing. arch. a chamtivých developerů, kteří bez talentu a bez ohledů ničí a przní naše kulturní dědictví i naší soudobou architekturu a urbanistiku, křečovitou snahou o světovost a peněžní zisky. 

 

 

Obr. 1

 

 

Obr. 2

 

 

 

 

Obr. 3a

 

 

 

Obr. 3b

 

 

Obr. 4a

 

 

Obr. 4b

 

 

 

Obr. 5a

 

 

Obr. 5b

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Zdeněk Trinkewitz | středa 27.12.2017 15:10 | karma článku: 15,69 | přečteno: 590x