Zavření obchodů v neděli je správné, mělo ale přijít mnohem dřív!

V neděli se nemá chodit do obchodů, ale do kostela, a když ne do kostela, tak aspoň před kostel, aby pan farář mohl vynést svátost oltářní hezky ven na vzduch těm, kterým záleží na spáse a vykoupení skrze boží milost a lásku

            Stojí psáno v knize knih, a proto je i dáno: „Šest dní budeš pracovat, sedmý den budeš odpočívat a to i v čas orby a setby.“

            Ptám se proto těch, kteří remcají, že budou v neděli zavřené obchody: „Vy nesvětíte den Páně?“

Ano, ptám se vás, protože bylo řečeno ústy nejpovolanějšími, jelikož neomylnými: „Neděle, den Páně, je nejlepší příležitostí k načerpání síly od Pána života. Svěcení neděle tedy není nějakou z vnějšku uloženou povinností ani břemenem na našich ramenou. Naopak: zúčastnit se on-line nedělní mše svaté, nasytit se eucharistickým chlebem a zakusit společenství bratří a sester v Kristu je pro křesťana potřebou i radostí; můžeme tak nalézt nezbytnou sílu k cestě, kterou musíme každý týden absolvovat.

Ostatně, není to jen ledasjaká cesta, ale cesta, kterou nám ukazuje bůh ve svém slově; vede směrem, který je vepsán v lidském bytí. Slovo boží a rozum patří k sobě. Následovat Boží slovo a putovat s Kristem znamená pro člověka uskutečňovat sebe samého; ztratit jej, znamená ztratit sebe!“

Reptáte proti zavření obchodů, abyste místo putování s Kristem trajdali po obchodech a hřešili, protože v neděli se má odpočívat, a ne pracovat, a v obchodech se v neděli pracuje!

Pracovat v neděli může, a ovšem musí, jen kněz, duchovní pastýř, jehož identita má, jako každá křesťanská identita, svůj původ v nejsvětější Trojici, to jest, její kořen spočívá prvotně v tom, že kněz je nejdříve křesťan, tedy vykoupený a spasený člověk skrze víru a křest povolaný ze tmy ke světlu.

Proto jedině kněz může v neděli pracovat, a vybírat od spasených a vykoupených lidí peníze, protože ho kněžská služba odlišuje uvnitř Božího lidu, poněvadž kněz má podíl na pomazání a poslání Kristově specifickým a působivým způsobem, totiž skrze svátost kněžství!

Kněz, ne prodavačky a prodavači, nebo rovnou kupci, které Pán vyhnal z chrámu!

Musíme proto všichni vítat krok vlády, kterým se v neděli zavírají obchody, protože tento zákaz je v souladu s tím, co učí církev, a je především v souladu s boží láskou, kterou nám bůh projevuje skrze Kristův osobní vztah k nám.

A co je důležitější a potřebnější?

Boží láska nebo otevřené obchody v den Páně, kdy s Kristem ukončujeme starý týden a kdy s Kristem začínáme týden nový, kdy odevzdáváme bohu do rukou, co bylo a co přijde?

Nevím, jak vy, ale já místo otevřených obchodů toužím po boží lásce, po Kristově náruči, v níž mne sevře a už nepustí, jako pastýř láskyplně svírá ve své náruči ztracenou ovečku, aby ji vrátil zpět do ovčince, tam je spása a naděje, a láska, ne v otevřených obchodech!

Autor: Karel Trčálek | čtvrtek 29.10.2020 17:42 | karma článku: 14,97 | přečteno: 634x