Rozdýchá pan Nožička vyloučení Ruska z olympijských her?

Na ruské sportovce jsou mezinárodní organizace podezřele přísné. Ale na turecké a arabské nikoliv, nemluvě o tom, že Martina Sáblíková nebyla loni zvolená sportovkyní roku!

„To pan Nožička asi nerozdýchá!“ spráskl jsem ruce, když mainstremová média vychrchlala ze sebe s neskrývanou radostí, že je Rusko vyloučeno na následující dva roky ze všech olympiád, a že jich bude!

Tomu, kdo sleduje aspoň okrajově politické a sportovní dění, je nejspíš jasné, proč tento verdikt Sportovního arbitrážního soudu CAS přichází právě teď, když volby v USA vyhrál Biden, pražský primátor Hřib byl zařazen mezi 28 nejvlivnějších evropských politiků a v Řeporyjích stojí, na náklady státu, vybudovaný pomník Vlasovcům.

Jistě se najdou lidé, kteří budou verdikt sportovní arbitráže CAS nadšeně schvalovat a budou argumentovat tím, že sportovci nemají dopovat. S tím nepochybně souhlasím, otázkou ovšem je, zda je na místě trestat i ty sportovce, kteří se provinili jen tím, že se narodili v Rusku a proto jim primátor Hřib nemůže přijít na jméno.

Já osobně jsem pro tvrdý trest pro všechny ruské sportovní funkcionáře, souhlasím například i s tím, ať je kvůli této aféře Rusku na řadu let odebráno pořádání mezinárodních sportovních soutěží. Souhlasím i s tím, ať jsou tvrdě potrestáni, třeba Sibiří, i provinilí ruští sportovci, ovšem pouze ti, kterým bylo užití dopingu konkrétně prokázáno.

Ale verdikt, který dnes vynesl CAS, instruován k tomu primátorem Hřibem a českými sportovními novináři, mi přijde jako vyložená podpásovka všem slušným ruským sportovcům, kteří se připravují v zahraničí a nemají s ruským státním sportovním dopingovým systémem nic společného.

Politika prostě do sportu nepatří. Mělo by platit, že olympijské hry jsou svátkem sportovců, a to i ruských a nikoliv těch, kteří je berou jako příležitost k politickým rozbrojům, jako třeba primátor Hřib.

Proto čestně prohlašuji, že předem souhlasím se vším, co pan Nožička na toto téma napíše a zveřejní, protože pevně věřím, že jak olympijské hry v japonské metropoli, tak i olympiády v následujících letech nebudou jakousi prezentací státní příslušnosti sportovců, ale především prezentací jejich skvělých sportovních výkonů!

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Karel Trčálek | čtvrtek 17.12.2020 18:41 | karma článku: 28,09 | přečteno: 946x