Malá poznámka k malé ukázce z nového románu zdejší spisovatelky

Byli jsme nedávno poctěni názornou ukázkou z připravovaného románu spisovatelky, která zde rovněž publikuje. Kolem této ukázky se rozhořel určitý spor, který si ovšem netroufám nijak rozhodnout, jelikož k tomu nejsem kompetentní

Lhal bych, kdybych říkal, že literatura je můj domov.

Není a nikdy nebyla a nikdy ani být, vzhledem k tomu, že jsem blb a opisovač cizích textů, nemůže.

Nelze se mne tedy podezírat, že bych literární postavy, samozřejmě jen ty kladné a sympatické, považoval za svoje bratry a sestry.

Přesto mne zaujala nepřehlédnutelná diskuze, jež se zde rozpoutala kolem ukázky z nového románu spisovatelky, která, shodou okolností, rovněž působí na tomto blogu.

Jak jsem pochopil, předmětem této diskuze je spor, zda osoby, jež v této ukázce nového románu vystupují, mají své reálné předlohy v konkrétních lidech, respektive mužích, kteří, disponují, podle toho, co vykřikuje hlavní ženská postava chystaného románu, poněkud malým pohlavní údem.

Jde-li o meritum tohoto sporu, tedy o to, zda tyto osoby, zjevně nesympatické, mají skutečně svůj předobraz ve skutečných lidech (navíc působících na tomto blogu), pak jej nedokážu objektivně posoudit už jen z toho důvodu, že jsem předmětnou ukázku z nového spisovatelčina románu (podle autorky se má jednat o poslední kapitolu) nečetl a číst ani nebudu.

Možná ano, možná ne, Bůh suď!

Přesto mne na této diskuzi, nebo chce-li někdo, sporu zaujal jistá věc, řekněme maličkost.

Kdesi, v jakémsi svém diskusním příspěvku přibližuje autorka v letmém nástinu děj svého nového románu.

Jak ze slov autorky samotné vyplývá, má se děj odehrávat někdy v polovině minulých let osmdesátého století a jeho hlavní hrdinkou má být žena, která se snad do určité míry ztotožňuje s jinou literární postavou a touto postavou je samotná Markétka z Bulgakovova románu „Mistr a Markétka“.

Vypadá to jistě zajímavě, a proto mě na tom zaráží jedna věc, na kterou se teď zeptám přímo: „Jestliže se děj odehrává v osmdesátých letech minulého století, proč potom v ukázce z románu, přičemž tato ukázka, jak jsem vyrozuměl, má být jeho poslední kapitolou, (tedy aspoň v perexu článku, v němž je tato ukázka zveřejněna a který jsem měl tu nesmírnou čest si přečíst), drží Markétka v ruce mobil, když v polovině osmdesátých let, kdy se má děj odehrávat, žádné mobily nebyly?“

Moje otázka je samozřejmě otázkou nezasvěceného člověka. Snad se děj nějakým tzv. dějovým obloukem přenese během čtyřiceti let z poloviny osmdesátých let přenese do dnešních časů a Markétka opravdu bude moci v poslední kapitole držet v ruce mobil, aniž by to vypadalo nepatřičně.

Ale po pravdě řečeno, představit si Markétku z Mistra a Markétky na plesu u Satana s mobilem v ruce, do kterého pořád hledi, nedokážu a ani si ji tak vlastně představovat nechci…

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Karel Trčálek | sobota 27.4.2024 11:02 | karma článku: 22,69 | přečteno: 627x