Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Den upálení Jana Husa je dnem katolické hanby

Jan Hus zemřel pro Pravdu a pro Krista, ale dodnes ho katolická církev nesvatořečila. Pochopitelně, kacíři nemůžou být svatí...

            Spravedlivý bůh už to tak na tomto světě zařídil (když řekl: „Buď vůle má, jak na nebi, tak na zemi!“), že v den výročí upálení Jana Husa dostanou dva největší, a proto i bohu nejmilejší katolíci v naši zemi, kardinál D. a Michal Semín, záchvat neovladatelného sebemrskačství.

            Hned ráno, jak procitnou, vyskočí z postele a zvolají: „K čertu s námi, katolíky! Vždyť neumíme nic jiného, než jen nenávidět, Kristus by z nás musel zvracet!“

            Ale toto, tak osvobodivé, protože pravdivé, přiznání jim vůbec nestačí. To je jen taková předehra hrůzného divadla, které pak následuje, protože oba se potřebují zmrskat mnohem víc, nejlépe až do naprosté němoty, aby ukojili chtíč pokání, jenž se náhle probudil v jejich katolických duších. Běží si proto vstříc, aby si ve svatovítské katedrále padli v slzách do náruče.

            „Jen si to představ, bratře v Kristu!“ slzí kardinál D., objímaje vroucně Michala Semína před oltářem, „my jsme Husa nejen upálili, ale upálili jsme ho tím nejbrutálnějším možným způsobem!

            Obložili jsme ho dřevem a slámou až ke krku, aby byla jeho muka co největší. Bůh ví, že ani Pán Náš, Ježíš Kristus, netrpěl tak za nás všechny, jako trpěl Jan Hus na hranici pro Pána Našeho, Ježíše Krista! Když si představím, že by mě taky tak Halík upálil, že bych taky tak trpěl, jako Jan Hus, mám z toho husinu!

            Bože, jaká jsme to my, katolíci, hovada!“

            A Michal Semín, ocitnuv se v nábožné extázi, k níž vede každé sebemrskačství, ještě přilévá benzín na hranici katolické hanby.

            „Kdybychom jej jen upálili! Ale my jej odsoudili i k věčnému zatracení, protože spása mimo církev není možná, a my Husa z církve vyloučili jako progresivistického levičáka, takže se bude smažit v pekle, kdežto my si budeme lebedit s čistým svědomím v božím království a na Husa si tam ani nevzpomeneme. Je mi z nás, katolíků, na zvracení!

            Jak jsme mohli, řekni, bratře v Kristu, odsoudit k věčnému zatracení někoho, kdo, stejně jako my, věří v Krista, v jeho zmrtvýchvstání?!

            Kdyby aspoň Hus v Krista nevěřil, kdyby jej popíral, jako ti bezbožní ariánci, to by byla jiná káva, to bychom se nemuseli hanbit, ale on v Něj věřil!

            Věřil, že Kristus vstal z mrtvých a my jej odsoudili k věčnému zatracení! Stydím se za to, že jsem katolík, i na Husově životě bohu záleží!“

            Michal Semín padne na kolena a začne bít hlavou do země, aby z ní vytloukl tu svoji proklatou katolickou pýchu a hrdost, kvůli které nevidí břevno ve svém oku.

            Kardinál D. na kolena nepadne, a tak aspoň běduje: „To všechno ta naše proklatá katolická dogmata! Ta jsou pro nás důležitější než bůh, než Kristus! Vždyť my bychom upálili i samotného Krista, kdyby si dovolil spasit někoho, kdo není katolík!

            Upálili bychom i Krista a ještě se prohlásili za svaté za to, že jsme upálili kacíře a Ďábla!

            Takoví jsme my, katolíci! Naplivat na nás! Nikdo se nemůže hnusit bohu víc než my!“

            Michal Semín, který už se dost namlátil hlavou o zem, se zvedne, chytne kardinála D. za jeho prsten a horečnatě začne ze sebe sypat: „Slibuji, při bohu všemohoucím, při všem utrpení Pána Našeho, který třetí den vstal z hrobu, že už nebudu nikoho odsuzovat a zatracovat, jen proto, že není katolík jako já! Slibuji, že už nebudu označovat ty luteránské svině bezbožné za sodomity, že už nebudu na nikoho ukazovat prstem a říkat o něm, že je Antikrist, protože já přece nejsem žádný Soudce.

               Amen!“

            Strhnut tím slibem, i kardinál D. slibuje: „A já slibuji, že přestanu snít o tom, že Česká republika bude jednou státem po vzoru Frankova Španělska či Pinochetova Chile, státem, kde katolická církev má pevně pod kontrolou veškerý veřejný život, a kde jsou její dogmata a její katechismus víc než zákonem, jehož musí být všichni poslušni, a kde jedině Kristus, v zastoupení katolické církve a jejich autorit rozhoduje o tom, co je správné a co ne!

Amen!“

            A v tom svatém duchu lamentují a naříkají oba kající se katolíci celý den, až konečně přijde noc a oni, unaveni tím sebemrskačstvím, konečně umlknou a bezbolestně usnou, jako když se dětem přečte pohádka s dobrým koncem, nebo jako opilci na lavičce.

            A ráno se ukáže v plné kráse boží milosrdnost, protože oba dva, kardinál D. i Michal Semín si na včerejší den vůbec nepamatují. Semín už zase všechny nemilosrdně odsuzuje, kardinál D. už zase sní o státě, kde veškerá moc náleží katolické církvi.

Milosrdný a milující Bůh to zase nevydržel a zbavil své věrné ovečky jha svědomí, učinil je opět hrdými a pyšnými katolíky, kteří mají zase na rok, do příštího výročí upálení Jana Husa, svatý pokoj od všeho, co by jen trochu připomínalo pokání a Kristovu skromnost, aby mohli spokojeně věřit, že právě pro tuto svoji katolickou pýchu a pro nic jiného, budou spaseni.

 

Autor: Karel Trčálek | pondělí 6.7.2020 17:47 | karma článku: 20,78 | přečteno: 580x
  • Další články autora

Karel Trčálek

Malá poznámka k malé ukázce z nového románu zdejší spisovatelky

Byli jsme nedávno poctěni názornou ukázkou z připravovaného románu spisovatelky, která zde rovněž publikuje. Kolem této ukázky se rozhořel určitý spor, který si ovšem netroufám nijak rozhodnout, jelikož k tomu nejsem kompetentní

27.4.2024 v 11:02 | Karma: 22,51 | Přečteno: 608x | Diskuse| Ostatní

Karel Trčálek

Nebezpečná hra s ohněm paní Kateřiny L.

Co myslíte, že je nebezpečnější? Kouřit na bedně s dynamitem, kontrolovat množství benzínu v nádrži s hořící sirkou v ruce, nebo se vojensky zapojit do války? Kdo tipoval poslední možnost, podle mne trefil

26.4.2024 v 15:32 | Karma: 21,14 | Přečteno: 448x | Diskuse| Společnost

Karel Trčálek

Mistr a Markétka

Budu si muset někdy tuto knihu opravdu přečíst, třeba bude skvělá. Zatím jsem ji jen spálil ve svém krbu...

25.4.2024 v 14:53 | Karma: 20,95 | Přečteno: 439x | Diskuse| Ostatní

Karel Trčálek

Minuty pro Hitlera z Institutu Václava Klause

Majitelé jediných pravd, např. ti z IVK, jsou-li přitlačeni ke zdi důkazy, že zadupávají svobodu slova, že destruují voltairovský princip a že umlčují a zastrašují své oponenty, vytáhnou obvykle svůj poslední zoufalý argument...

24.4.2024 v 15:09 | Karma: 22,35 | Přečteno: 476x | Diskuse| Ostatní

Karel Trčálek

Zrádce Beneš zachránil republiku, málo platné!

Západní spojenci měli naštěstí dost rozumu, na rozdíl od tehdejších našich domácích chciválků, aby zabránili v Mnichově masakru českého národa, takže Edvard Beneš mohl v klidu vyvěsit bílou fangli, abychom přežili

21.4.2024 v 16:51 | Karma: 22,07 | Přečteno: 663x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

  • Počet článků 2956
  • Celková karma 24,87
  • Průměrná čtenost 864x
Náhodný host v tichých čajovnách. Zatímco čekám na čaj, lidé venku někam spěchají. Já ne, nemám kam a proč

Seznam rubrik