Výdaj peněz do školství není v současnosti k smíchu

O důležitosti vzdělání nemusím dlouze psát. Je životně důležitý nejen pro náš život, ale i vývoj společnosti a civilizace vůbec.

Praxe: Vyučujicí nám řekla, že nějaká třída měla hodinu na chodbě poblíž toalet. Zdůrazňuji toalet. Prý máme štěstí, že máme aspoň tuto malou učebnu a s tabulí. Je neuvěřitelné, že na vysoké škole se něco takového děje. Prostě nejsou prostory.

Před Vánoci jsem četl na webové stránce naší školy upozornění, aby si studenti, kteří mají přednášky ve velké aule, ať se pořádně oblíknou, protože se tam netopí. Nechci napsat ani naznačit, která to je škola, protože nechci přitěžovat učitelskému sboru, kteří nám vždycky ochotně pomáhají, naslouchají nebo posílají učební materiály na email, když jsme se nemohli dostavit na vyučování. Trpějí stejně jako my. Nad takovými věcmi bych se v minulosti chytal za břicho a smál se s plnými hrdly. Ale čím jsem starší, tak si uvědomuju, že už to taková legrace není.

Od doby, kdy jsem vyšel ze základní školy, tak jsem neměl svou vlastní učebnici. Na střední škole nám vyučujicí přednášeli a my jsme si z toho dělaly útržkovité poznámky. Půl roku před maturitou jsme si dali naše poznámky dohromady a udělali z toho takovou vlastní učebnici. Pokud nám nebylo něco jasné, tak nám to učitelé objasnili. Prostě nejsou peníze na učebnice.

Před kantory smekám s jakými omezenými zdroji svou práci musejí vykonávat.

Nemám co skrývat pokud jde o mou sociální situaci, žiju z platu do úst a jsem rád, že zaplatím nájem ještě ten měsíc. Nosím pronošené oblečení a jen málokdy je na mě vidět, že si dopřeju něco dražšího. Prostě si to nemohu dovolit.

Jestli, ale bude zavedeno školné, tak jsem ochoten si najít další zaměstnání, platit se zpožděním nájem a nosit oblečení po příbuzných a přátel. Protože výdaj do vzdělání považuju za nejrozumnější investici do vlastní budoucnosti. 

Pokud placení školné nezmění současnou situaci ve školství, ve které jsem a semnou i tisíce studentů, tak chyba nebude jen v nedostatku přijmu. Nevýhoda je v tom, že student si může vydělat jen určitou částku a pokud bude školné nad 30tis, tak je jistý, že si budu muset půjčit. To radí ministerstvo. A to se mi zrovna nechce, nemám chuť začít život tím, že budu vracet dluhy a bát se, že ke mě přijdou exekutoři. A jen hlupák by poradil, abych se na to "vykašlal" a šel raději pracovat.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Tien Tran Tat | pondělí 30.3.2009 15:47 | karma článku: 11,05 | přečteno: 922x
  • Další články autora

Tien Tran Tat

U nového zubaře

5.3.2024 v 9:52 | Karma: 22,44

Tien Tran Tat

Další zima mezi vámi

1.3.2024 v 10:23 | Karma: 27,38