Trošku Vietnamu neuškodí

Milí žáci posaďte se, dneska si budeme opakovat něco z vietnamské historie. Vy, kteří už máte povinnou docházku za sebou můžete odejít, ale Vy nezasvěcení se posaďte. Vezměte si do ruky tužky a sešítek. Mužeme tedy začít.

Vietnam pravděpodobně vznikl podle doložených faktů, který našli šikovní archeologové ve 3.století př. n.l. ( jmenoval se Au Lac, Nam Viet ). Asi v 10.století po svržení zlých čínských pánů vznikl na uzemí Vietnamu první stát Dai Viet. Ale spojení moc dlouho nevydrželo, protože se v 16.století rozdělil na dva útvary a to severní a jižní. Vietnam musel čekat dalších 300 let než se zase sjednodnotil a to díky vlády dynastie Nguyen (tak se také jmenuje moje mamka, ale bohužel to zůstavá jenom u jména, příbuznost však není ). Tentokrát už dostal konečný jméno, který znáte i Vy !!! Vietnam. Ale nezávislosti si přiliš neužil.

Díky návštěvě romanského francouzského národa vypukla francouzsko-vietnamská válka (1883-1884) a Vietnam se zase stál kolonií, tentokrát francouzskou, který Vietnam rozdělil do tří protektorátu Tonkin, Annan a Končinčína, které byli spolu s Laosem a Kambodžou součástí francouzské indočínské unie. Znamější pod pojmem Indočína ( právě díky francouzům píšeme latinským písmem a jíme bagety).

Ach joooo, aby těch mocichtivých národů nebylo dost, tak se v roce 1941-1945 Vietnam stál japonskou samosprávou, když vyhnali francouze bambusovíma klackama z jihovýchodní Asie. Japoncům ve druhé světové válce však nepomohl bambusoví klacík, božský vítr kamikaze ani výkřiky bansáááiiii k ovládnutí Asie a tak Japonsko musel přistoupit na bezpodmínečnou kapitulaci podepsanou 2. září 1945 na americké lodi Missouri.

A tak se k nám zase vrátili pánové z Francie, aby nás učili poslušnosti. Ale mezi pány z Francie se také vrátil drobouký, evropsky vzdělaný a odhodlaný Ho Chi Minh ( v překladu "Ten, kdo je osvícený nebo Ten, kdo osvětluje cestu"). Tento pán už měl pokrk jak vietnamskému národu pořád někdo rozkazoval a tak v rocích 1945-1954 převážně severní vietnamský lid popadl kalašníkovky půjčený od soudruhů ze Sovětského svazu a Číny, díky kterým vojáci Vietcongu donutili francouze u bitvy Dien- Bien-Phu ke kapitulaci a k okamžitému opuštění severního Vietnamu.

Francouzi opustili komunistický sever a Vietnam byl rozdělen podél 17.rovnoběžky na komunisty ovládaný sever a na jih, kde vznikla Vietnamská (demokratická) republika. Vzápětí hned vypukla občanská válka o sjednodnocení do jediného státu. Ale, protože se to stalo v době studené války a komunismus se šířil po světě jako mor, tak jižní Vietnam poprosil velkého ochránce demokracie Spojené Státy o pomoc. USA nouzové volání zachytila a rázem poslala námořní pěchotu, aby tento problém vyřešila. A tak tady máme další válku trvajicí dlouhých devět let (1964-1973). Do vietnamských džunglí se vyházelo mnoho bomb, zničilo se par vesnic a vietnamští kluci si s americkýma klukama v džunglích hráli na dospělé. Po nespokojenosti americké veřejnosti se prezident Nixon rozhodl stáhnout své vojáky. Mírová smlouva byla podepsaná 27.ledna 1973 v Paříži a tím ukončila válku. V roce 1976 byla po celém Vietnamu vyhlášená Vietnamská socialistiská republika.

Protože Vietnamu stoupla moc do hlavy po vítězství nad Američany, tak si řekli, že si ještě zaválčejí. A tak se i stalo. V roce 1976 vpadla do už tak dost zubožené Kambodže, aby zahnala do džunglí obdivovatele hitlero-stalinystických praktik diktátora Pol-Pota a jeho Rudé Khmery. Velký okupační vliv si Vietnam také zachoval v Laosu. Protože se Čína začala bát vietnamské hrozby, tak v roce 1979 shromáždila na čínsko-vietnamských hranicích své vojáky. Vietnam se čínskému vpádu ubránil a po krátké rotržce si podali ruce a podepsali mírové dokumenty. Potom dva roky před zbouráním Berlínské zdi zahájil Vietnam velké ekonomické reformy, které předznamenali i politicé změny. I přes hospodářskou liberalizaci vládne ve Vietnamu pořád jedna strana, která by si náááramně rozuměla s KSČM :)

Děkuji milý žáci, že jste dávali pozor a zas nikdy na hodině dějepisu. Zvoníííííí.

Autor: Tien Tran Tat | pondělí 19.5.2008 18:10 | karma článku: 24,19 | přečteno: 1982x
  • Další články autora

Tien Tran Tat

U nového zubaře

5.3.2024 v 9:52 | Karma: 22,44

Tien Tran Tat

Další zima mezi vámi

1.3.2024 v 10:23 | Karma: 27,38