Tomu říkám integrace

Nevím komu vděčím za tak snadný přístup ke všemu dobrému co může Česká republika nabídnout, ale moc jim děkuji. Článek plné díků, pravdy a bez přetvářky.

Minulost (moje rodiče)

Začalo to nejspíš před 50 lety malou skupinou uprchlíků (kolonistů), kteří utíkali před vietnamskou válkou a od té doby nás tady máte. Začátky byli pro nás velmi těžké, ale Vy (hlavně přátele soudruzi) jste nám s radostí pomáhali s vědomím, že v těch továrnách budeme za Vás dřít od rána do večera a na poli sbírat jahody a brambory. Ale nepočítali jste s jednou vlastností, který je každému Vietnamci (rolníkovi) vlastní: UČENLIVOST A PRACOVITOST

Díky těmto dvou vlastnostem jsme předběhli všechny předchozí cizince a dostali jsme se na špici nejlepších, kteří se dokázali rychle adaptovat a ke všemu nenápadně.

Po roce 1991 však přisli těžké časy, čeští soudruzi byli vyhnáni a my jsme byli vydáni na milost a nemilost nově vzniklému kapitalistickému společenství. Vietnam byl příliš daleko na rychlý návrat a co teď? Nikdo neuměl pořádně jazyk a Ti, kteří uměli česky buď odešli dále na Západ nebo se plně zařadili do české společnosti, až se přestali hlásit k Vietnamcům. A co teď zbejvalo Vietnamcům (rolníkům)? Jazyk pořádně neovládali a nikdo ty malé „prcky“ bez kvalifikace nechtěl zaměstnat. Naštěstí tady byl jeden nejuniverzalnější jazyk na světě. „Jazyk pěněz“

Z továrních dělníků se přes noc stali vynalézaví obchodníčci vydělávající docela slušné penízky, aby si mohli dovolit panelákový byt 2+1 a semtam i lepší škodovku. S pěstováním marihuany, neplacením daní nebo prodejem padělaných textilů atd. mě prosím neobtěžujte, to jsou už staré otřepané hlášky, které mě ani nezajímají. Mluvím tady o poctivých a slušných Vietnamcích, kteří si vydělávájí "potem" a ty šašky co nám (poctivým Vietnamců) kazejí těžce vydobený pověst a házejí další generaci klacky pod nohy (omluvte tento lidově oblíbený výraz) posílám DO PRDELE!!!

A součastnost? (Tien)

Dostává se mi skvělého vzdělání, špičkové zdravotní péče a ke všemu hojnosti potravin, zábavy a také k přístupům svobodných myšlenek ( berte na vědomí, že to přirovnávám k Vietnamu). Žije se mi tady neskutečně dobře, počasí je tu příjemné, doprava na rozdíl od vietnamské na vysoké úrovni. Chválit bych tady mohl do alelúja, ale za to všechno vděčím právě Vaší pracovitostí. Díky ( hlavně neusínejte na vavřínech)

Ale největší díky posílám rasitům. Nechci tady obhajovat jejich názory a myšlenky, ale právě díky nim jsem si uvědomil, že jsem jiný. Bohužel jsem si tento rozdíl uvědomil v příliš brzkém věku a tak trošku primitivním způsobem (nadávkami a hrozbami). Jistě bych si uvědomil tento rozdíl s přibývajicím věkem, ale dokázál bych se dívat na Vietnam tak objektivně bez dávky kritiky jako dnes? Po dlouhém dumání jsem si našel hypotetickou odpověď: Byl by ze mě nejspíš zaslepený vlastenec, který by znal svou zemi jen z knížek a znál by jen její klady? Vyzdvyhoval bych ji do nebes a přitom jsem tam nikdy pořádně nežil. Lhál bych sám sobě. Příliš bych si sliboval z návratu.

Žije se mi tady dobře, mám tady kamarády, přátele a také příbuzné. Lidi jsou z většiny velmi liberální a přátelští. Víc k životu snad, tak skromný človíček jako Já už nepotřebuje. Nejsem smutný, že jsem opustil Vietnam a byl nakažen evropským myšlením. Naopak. Dokázal jsem plně využít její liberálnosti a smýcháním s konfuciánskou výchovou vznikla docela zajímavá ukázka proudových myšlenek v mé hlavě.

A jediný co se po mě chce je odevzdávát daně z výplaty a dodržování zákonů. Tohle moc rád obětuji za hojnost, který se mi tady dostává. Peněz už mám tak akorát a zákony ani nemusím znát, protože mě od malička šlechtila činnost jménem práce (díky mami za tvou přísnost).

Malé ťamanské tajemství

A v čem tkví naše pracovistost? Věci, které berete jako samozřejmost je pro Nás něco báječného, luxusního proto makáme jak šrouby. Ve Vietnamu byste se museli jedině stát vlivným a zkorumpovaným politikem, abyste toho dosáhly. Tady stačí otevřít ráno stánek, přes den prodat aspoň krabici ponožek (teď už dvě krabice) a večer všechno uklidit (ironicky myšleno samozřejmě, zkuste v zimě prodávat 10h venku) A kdo šetří, ten se vrátí zpátky jako milionář nebo při nejmenším je finančně zajištěn.

Co nám přinese budouctnost ? (Týn)

A teď to nejlepší na závěr (doporučuji rasitům vzít do ruky tužku). Už mám svůj vlastní pozemek!!! (teď ji zlomte) Takže teď už je otázkou několika desítek let, kdy budou Vietnamci považováni a zákonem potvrzen za nadnárostní skupinu a doba kdy bude nějaký Vietnamec reprezentovat ČR na mezinárodní úrovni je velmi blízko (nebo se to už stalo?)  Konzervativci hlavy vzhůru, žádné katastrofální scénáře jako ve Francii rozhodně nehrozí.

Článek bych chtěl věnovat „otcům zakladatelům“, kteří před 50 lety zasadily do české půdy první rýžovou sazeničku a právě díky nim můžeme sklízet její plody.

Díky Evropo!!!

Autor: Tien Tran Tat | neděle 29.6.2008 19:25 | karma článku: 41,15 | přečteno: 7991x
  • Další články autora

Tien Tran Tat

U nového zubaře

5.3.2024 v 9:52 | Karma: 22,44

Tien Tran Tat

Další zima mezi vámi

1.3.2024 v 10:23 | Karma: 27,38