Stánkařův deník: 14. celorepublikový kongres trhovců v Prostějově

Dne 27. ledna 2009 se sešla o pět měsíců dříve kongres Svazu trhovců a podnikatelů vzhledem k vážným důsledkům ekonomické recese, která se nevyhnula ani této početné menšiny.

Mimořádné a nečekané okolnosti si vyžádalo zrychlení organizace a shromáždění členů Svazu trhovců a podnikatelů, kteří potřebovali nutně vyřešit aktuální problémy, které tvrdě dopadají na její podnikatelskou činnost. Mnoho podnikatelů znepokojuje fakt, že se lidé poslední dobou snaží udržovat své peníze ve svých peněženkách a šetřejí či utrácejí jen za nejnutnější potřeby, protože se bojí propuštění z pracovního místa. Asijští podnikatelé v posledních měsících hlasitě volali o okamžitou schůzku, která se měla oficiálně konat až na konci května.

Hlavními programovými body bylo:

- konkurenceschopnost na českém trhu

- zlepšení pověsti v českých médiích

- stoupající preference Lopatové strany

Stále klesající počet zákazníků způsobuje asijským podnikatelům větší starosti než stoupající preference Lopatové strany a složité daňové zákony ČR, 96% asijských občanů jsou podnikatelé a v praxi na vlastní kůži pociťují stále menší navštěvnost a poptávku po jejich zboží. Nadále ceny zboží tlačí dolu také hypermarkety a supermarkety a prodávat za ještě nižší cenu je v z dlouhodobého pohledu nevýdělečné. "Je to fénomen, proti kterému musíme bojovat všemi možnými zákonnými prostředky" říká člen svazu podnikatel Ninh Phu Tam.

V médiích se stále více začalo objevovat z většiny případů negativní zprávy nejen o asijské komunitě, ale o cizincích obecně. Bojíme se klišé a předsudků, který může dopadnout na jakéhokoliv občana cizího původu. Nepožadujeme od zpravodajských agentur „mazání medu“ svých čtenářů, ale žádáme především odborné a neobjektivní sdělování informací, z kterých může čtenář osobně vytvořit svůj vlastní názor k tématu.

Velké znepokojení také přinesly stále stoupající preference Lopatové strany, která svými veřejnými vystoupeními získává stále další a další příznivce a tím i potencionální voliče v blížících se parlamentních volbách. Svaz se obavá, že kandidáti této strany získají ve volbách poslanecké křeslo tzv. předmostí, který se může v budoucnu proměnit v menšinovou politickou stranu v parlamentu. Svaz také slíbil, že nebude na volebních mítincích jakýkoliv způsobem bojkotovat její shromáždění, ale hodlá upozorňovat veřejnost tuto stranu „bez obalu“

Svaz podnikatelů se společně poté dohodlo na tomto závěrečném ustanovení: Všichni trhovci a podnikatelé musejí vydat takové úsilí, který musí patřičným způsobem pozvednout upadající vlnu nesympatií vůči naší komunitě. Proto žádáme všechny, aby všechen „hnůj“ v naší komunitě byl okamžitě odklízen na vhodnější místo k jejímu dalšímu užití tj. do chlíva mezi špínu. "Slibujeme si od toho zlepšení naší pověsti a návrat zákazníků" říká její předseda Tuan Ly Hung.

Mimo jiné se jednalo také o ocenění aktivity mladých asijských studentů, kteří se nebáli upozornit na neprávní chování při policejní razii ve velkoobchodním centru SAVA. Zástupci, kteří byli pozváni jako čestní hosté a jejíž stůl se nacházel poblíž WC byli poté vyzvání, aby jeden ze zástupců pronesl řeč. Nakonec k řečnickému pultu přistoupil Mgr. Nguyen Linh Bich, který kongresu poděkoval za pozvání a ocenění Zlatého selete a slíbil Svazu plnou podporu. Svaz poté jednoznačně odhlasovalo finančně podpořit mladé asijské studenty formou placení stipendií či nákupy učebnic.

Hlavními sponzory kongresu byla dobročinná organizace Mafietcong a vždyspolehlivé zprostředkovatelské agentury.

Tien fiction journal

Autor: Tien Tran Tat | neděle 1.2.2009 20:53 | karma článku: 9,70 | přečteno: 959x
  • Další články autora

Tien Tran Tat

U nového zubaře

5.3.2024 v 9:52 | Karma: 22,44

Tien Tran Tat

Další zima mezi vámi

1.3.2024 v 10:23 | Karma: 27,38