Krátce o příjmení Tran

Vietnamskou historii můžeme zkrátit do jedné věty: Buď bojovali proti svému okolí nebo mezi sebou. Zbytek jsou už jenom takové detaily. Ale jeden zajímavý detail bych tady měl. Odkaď pochází příjmení Tran.

Kdysi se mě někdo ptal proč tolik Vietnamců má příjmení Nguyen nebo Tran.

Ve své slabé znalosti vietnamských dějin jsem říkával, že tam kdysi vládla dynastie Tran. Všechny své poddané pojmenovali svým jménem, aby každý věděl kdo je jejich pán a komu mají sloužit. S touto odpovědí jsem se plně spokojil. 

Když půjdeme hlouběji do historie, tak zjistíme, že Vietnamci pocházejí z oblasti dnešní Číny. Tam můžeme také najít původ příjmení Tran. To vzniklo od čínského příjmení Chen. V současnosti je to stále populární příjmení a sami jednoho Chena znáte. Je to Jackie Chan (v kantonštině se Chen píše Chan).

Je to podle mě nudnější historka než moje původní zdůvodnění. Ale je to reálnější a pravdivější.

Ke všemu Francouzi v 17. století latinizovali vietnamštinu. Od té doby se to píše Tran. To Vás určitě láká číst jak to vidíte, ale ve skutečnosti se to píše takto: Tr?n. Správně se to pak čte: "Čan".

A teď se vážení čtenáři držte, protože jsme se dnešním dnem zapsali do dějin.

Oslovujeme, voláme pane “Čane", paní "Čanová". Tuto vědomost šiřte dál a za pár století to třeba zdomácní. To bude jedna z mála pozůstatků o přítomnosti Vietnamců v ČR.

Co jiného by po nás také zůstalo?

Geny se promíchají a asijské rysy zmizí. Možná pár buddhistických chrámů, ale to zchátrá a spadne. Snad nějak málo ovlivníme českou kuchyni. Jen mě teď nic nenapadá, jen ty populární závitky.

Ťuk ťuk, pane Trane jste doma? - ticho po pěšině.

"Haló haló, pane Čane jste doma?" Ano, je odemčeno. "Dobrý den, jsem pan Novák, soudní exekutor. Wáááu máte pěknou televizi, jaké má rozlišení? Kolik stála?"

Vidíte, jak je tahle znalost praktická? 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Tien Tran Tat | úterý 5.12.2023 9:50 | karma článku: 30,16 | přečteno: 875x
  • Další články autora

Tien Tran Tat

U nového zubaře

5.3.2024 v 9:52 | Karma: 22,44

Tien Tran Tat

Další zima mezi vámi

1.3.2024 v 10:23 | Karma: 27,38