Koupil bych si průvodce po Vietnamu? Spíš nekoupil

Nedávno jsem v ruce držel průvodce po Vietnamu. Publikováno v roce 2018. Není to jediný průvodce, který jsem prolistoval. Vždycky mě zaujme filmové doporučení. Většinou nabídka amerických válečných filmů. Rozčiluje mě to.

Jsem poválečná generace.

V mé rodině mnozí museli narukovat a plnit vojenskou službu. Obvykle to byl nejstarší syn. V mém případě to byl můj otec a předtím někteří dědové. Nikdo se jich neptal.

O válce a válečných obětech se u nás nemluví. Nejspíš existuje nepsané pravidlo, že nebudou zatěžovat své potomky. Děti se musí hlavně soustředit na vzdělání a živobytí. Jsem tomu tak rád.

Necítím se jejich názory a emocemi z války vůbec zatížen.

O válce jsem se dozvídával až ze západních knih a filmů. Bohužel mi to zkreslilo pohled na moji mateřskou zemi.

Vrátil jsem se tam až v dospělém věku. Poznání byl takový: obyčejného člověka válečná minulost nezajímá. Již tak se musí vysilovat při péči o rodinu.

Jsem vděčný za dnešní sociální sítě a online videa.

Najdu tam informace i zábavu. Mám nejraději osobní vlogy, pouliční jídla a rybaření.

Zároveň tím sleduji dění v současném Vietnamu. Samozřejmě tam jsou i negativní věci - chudoba, sociální problémy nebo nedostatek bydlení. Ale který národ na planetě ji nemá. 

Soustředím se především na dnešek.

Zprostředkování obrazu Vietnamu skrze americké filmy mi už přijde jako účelové. Anebo jednoduše jenom lenost autorů průvodců - opisují mezi sebou. Tahle lenost má však vliv i na mě.

Okolí se mě ptá na Ho Či Mina, ofenzívu Tet nebo bitvu u Dien Bien Phu. Pořád Vietcong a bitvy. Mě to nevadí. Orientuji se v tom.

Byl bych radši kdyby se mě ptali i na jiné věci. Hezký dotaz by byl například "K čemu všemu se dá použít banánový list?".

Pro filmový průmysl není "Vietnam" vyčerpaným tématem.

Nový film se natočí jednou za pár let. Musím tedy přijmout fakt, že obyvatelé západní kultury prvně poznají Vietnam skrze masakry, krycí palbu z vrtulníku a partyzánské přepady z džungle.

Turista poté zjistí, že tam žijí chlapci a děvčata stejní jako kdekoliv na světě. Zajímají se o mezilidské vztahy, módu, motorky a kde stáhnout nejnovější marvelovku.

Ti starší zase usilují o to, aby po sobě zanechali něco hodnotného a užitečného. 

No nic. Neovlivním to.

Vnímejte mě jako předmluvu k jakémukoliv průvodci po Vietnamu. 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Tien Tran Tat | středa 6.3.2024 8:24 | karma článku: 24,76 | přečteno: 448x
  • Další články autora

Tien Tran Tat

U nového zubaře

5.3.2024 v 9:52 | Karma: 22,27

Tien Tran Tat

Další zima mezi vámi

1.3.2024 v 10:23 | Karma: 27,25

Tien Tran Tat

Krátce o příjmení Tran

5.12.2023 v 9:50 | Karma: 30,16