Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

I bezdomovectví je pěkná dřina

Za budovou vlády ČR jsem si čistil zuby, když se ze tmy vynořili dva kouřící policisté, ale asi mě ani neviděli nebo prostě nevyčichali teroristické úmysly, tak si kráčeli dál řešící dilematy svých nepoddajných žen.

Měl jsem v plánu se vyspat na zahrádce poblíž Pražského hradu, kde je nádherný výhled na celé město, ale brány se zavíraly v 23h a otevíraly až v 9h ráno. Tak jsem sestoupil k Mánesovu mostu, kde se nachází dětské hřiště s lavicemi, přeskočil jsem ohrazení a lehl.

Ani jsem netušil jak je těžké se jako bezdomovec vůbec vyspat, okolo parku se pořád toulal nějaký hobo, který se hrabal v popelnicích. Toho jsem musel neustále sledovat, a když byl až moc blízko, tak jsem zvedl hlavu aby viděl že nespím. Potom kolem půlnoci začalo automatické zavlažování, voda všude stříkala, tak jsem to tam vzdal.

Zkusil jsem najít lavičku poblíž Karlova mostu, tam jsem nic nenašel, tak jsem hledal Masarykovo nádraží. Cestou jsem se ptál nočních uklízečů i podivných lidí toulající se ve stínu, ale nakonec to dopadlo tak, že jsem se zatoulal až k Praze 8. Ale to jsem zjistil až následující ráno, prospal jsem se na autobusovém nádraží, kde už od 3h ráno čekali lidé na autobus.

I přes mrazivý vítr jsem vydržel až do svítání. Jel jsem do centra, vykonal potřebu v jedné veřejné státní budově a chystal se do Kutné Hory. Ve vlaku jsem konečně mohl na pár hodin zavřít oči a v klidu vychrápnout. Krom páru vedle mě, tak chlapy v kupé sdíleli stejnou potřebu jako já.

V Kutné Hoře mají vlakové nádraží strašně daleko od centra a to, co jsem cestou viděl, mě dostávalo do depresí. Všude samé paneláky a hypermarkety, byl jsem z toho dost rozčílený, že se tahám takovou dálku pro tyhle ohavné stavby. Ale v centru u kostela jsem si odpočinul a dál se do sebe. Vyšlápl jsem až nahoru k chrámu svaté Barbory. Tam jsem se rozhodl, že přečkám noc.

Spal jsem na lavici u základní školy, který byl hned přes silnici. Kvůli větru jsem tam vydržel asi do 1h, tak jsem se až do 4h ráno schovával v telefonní budce. Sedl jsem do meditační pozice a celé tři hodiny sledoval jestli někdo nejde okolo.

Další den jsem jel do Sázavy, přestupoval jsem asi dvakrát, ale stálo to za to. Všude samá příroda a město pěkně splývalo s okolní přírodou, což mě celkem zahřálo u srdíčka. Zatoulal jsem na kopec a cestou natrefil na třešeň. Po dvou dnech, kdy jsem jedl jen rohlíky a pil vodu, tak jsem se pod větvičkami málem štěstím rozbrečel.

Pak jsem šel s bolavýma nohama, způsobený nočním touláním po Praze, našel tak nádherné a klidné místo k odpočinku jaké existuje snad jen v pohádkách. Přímo pod několika třešněma místní lidé postavili lavičky. Tam jsem si osušil ponožky a namasíroval pukající nohy. S plným bříškem třešní jsem pozoroval mráčky a záviděl tamním lidem, že řeší takové kouzelné věci jako zahradničení a sekání trávy.

Z místního rozhlasu se pak objevilo toto hlášení, který jsem si honem honem poznamenával:

Před obchodem se prodávají broskve, proběhne měření vodoměrů, zavření knihovny, gynekolog je na dovolené, pozvání na grilování a farnost zve na mši arcibiskupa Dominika Duky.

 

Jsem asi hodně pošahaný turista, ale tohle mám prostě na cestování rád. Nevím co mě čeká a ani nevím jestli přežiju do zítřejšího dne, ale na tom je prostě stavěn celý můj život.

 

Autor: Tien Tran Tat | sobota 2.7.2011 21:49 | karma článku: 19,36 | přečteno: 2068x
  • Další články autora

Tien Tran Tat

Koupil bych si průvodce po Vietnamu? Spíš nekoupil

Nedávno jsem v ruce držel průvodce po Vietnamu. Publikováno v roce 2018. Není to jediný průvodce, který jsem prolistoval. Vždycky mě zaujme filmové doporučení. Většinou nabídka amerických válečných filmů. Rozčiluje mě to.

6.3.2024 v 8:24 | Karma: 24,63 | Přečteno: 447x | Diskuse| Osobní

Tien Tran Tat

U nového zubaře

Sedím právě u nového zubaře a v hlavě si představuju velkou bolest. Abych se na chvíli rozptýlil, tak píšu tento blog. Ještě je šance utéct, ale v posledních týdnech mi začalo bolet v ústech. Musím si připomenout pár faktů.

5.3.2024 v 9:52 | Karma: 22,27 | Přečteno: 718x | Diskuse| Osobní

Tien Tran Tat

Co jíst ve Vietnamu abyste neměli zažívací potíže

Někde jsem četl, že čeští diplomaté dostávají zvláštní příplatek za působení v tropických zemích. Není divu. V těch vedrech a vlhku je jakákoliv aktivita opravdu vyčerpávajícím úkonem. Fyzická činnost i přemýšlení ubírá mnoho sil.

3.3.2024 v 11:22 | Karma: 39,82 | Přečteno: 5411x | Diskuse| Osobní

Tien Tran Tat

Jak si vybírám vietnamskou restauraci

Moje návštěva neznámé vietnamské restaurace probíhá takhle. Chvilku koukám na menu. Poté zaváhám jestli mám dát tolik peněz pro trochu jídla. Odejdu. Projdu si vedlejší bistra. Nakonec rozhodne, že je podpořím. Vracím se.

2.3.2024 v 15:16 | Karma: 43,02 | Přečteno: 6022x | Diskuse| Osobní

Tien Tran Tat

Další zima mezi vámi

Když jsem si včera počítal, tak toto je moje 29tá zima strávená v ČR. Nechci dál říkat ČR, zní to moc státně. Budu místo toho říkat "mezi námi'. Mimo nás jsem strávil 2 zimy. A to v severním a jižním Vietnamu. Jinak nikdy jinde.

1.3.2024 v 10:23 | Karma: 27,25 | Přečteno: 544x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Strach z migrace i rebelie proti levici. Mladí Němci se přiklánějí k AfD

5. května 2024  20:15

Čekali byste, že mladí Němci volí hlavně Zelené nebo jiné levicové strany? Omyl Roste podíl těch,...

Méně teorie a faktů, více praktických znalostí. Blíží se reforma školních osnov

5. května 2024

Premium Ministerstvo školství chystá změnu toho, co a hlavně jak by se měli žáci na základních a středních...

Usnul za volantem a srazil lidi na chodníku. Pro ženu a dítě letěl vrtulník

5. května 2024  19:10,  aktualizováno  19:48

V Kostelní Lhotě na Nymbursku vjel v neděli odpoledne řidič osobního auta na chodník, kde srazil...

Čínský prezident přiletěl na návštěvu Francie. „Vítali“ ho naštvaní Tibeťané

5. května 2024  16:57,  aktualizováno  19:44

Do Paříže přiletěl čínský prezident Si Ťin-pching, který v pondělí zahájí dvoudenní státní návštěvu...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 219
  • Celková karma 31,40
  • Průměrná čtenost 2933x
Červen 2022: Teď mi došlo, že jsem se nikdy pořádně nepředstavil. Jmenuji se Tien, potřebuji spát alespoň 10h denně, mám rád večerní procházky a jím převážně mezi 22-23h. Na deprese: čokoláda, úklid bytu a toulání se. Proč píšu blog? Je to jediná věc, kterou nedělám z povinnosti.

 

2021: Už jsem tu s Vámi přátele skoro 30 let, dokopu si to tady až do důchodu a potom zmizím do Hanoje. Ok?

 

2020: "Nic bych na sobě neměnil. Absolutní spokojenost. Mindrák na nule."

 

2015: Už pár let nečtu žádné západní "vědecké, akademické, publicistické" (a vlastně všechny cizí) práce o Vietnamu a Vietnamcích, protože nakonec zjistíte že to jsou jenom pytle plné nesmyslů. Musíte si to zjistit sami i když je to pracnější, ale aspoň těm objeveným výsledkům můžete věřit. Člověk by měl, pokud má tu možnost, na několik měsíců odejít do zahraničí, pak pochopí skutečné potřeby, emoce, samotu a izolaci cizinců v jeho vlastní zemi, protože to sám pocítí.