Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

V utajení

V pátek 5. března se v Brně hrálo poslední 52. kolo naší nejvyšší hokejové ligy, O2 Extraligy ledního hokeje. Proti sobě nastoupily týmy HC Kometa Brno a HC Energie Karlovy Vary. No a taky tam nastoupilo neuvěřitelných 7200 fanoušků, mezi nimiž jsem byl já a má sestra.

Už někdy po Vánocích jsme se se sestrou domluvili, že na tento poslední zápas pojedeme. Tajně jsem doufal, že v té době budou mít Energetici, kterým fandím já, postup do play-off v kapse, ale osud tomu chtěl jinak a zápas s Kometou Brno, které fandí zase sestra, byl zápasem o první nepostupové místo.

Sestra k svátku dostala dres Komety, a tak bylo jasné, co si vezme na sebe, já nemám dres Energetiků, jen dvě trička a šálu zatím pořád úřadujících mistrů Extraligy z minulého roku. A tak když jsem měl tuto mistrovskou šálu, vzal jsem si i zelené tričko se zlatým nápisem, který odkazoval na triumf z loňské sezóny. Osobně jsem doufal, že celý zápas se sestrou pojmeme jako jednu velkou srandu, kde dva sobě blízcí lidé budou fandit každý společně jinému týmu. I když se to zdálo jako neuvěřitelné, přece jen se nám podařilo sehnat lístky a mohli jsme vyrazit.

Čím blíž jsme však byli stadionu, dělalo se mi ze záplavy těch bílo-modrých dresů špatně, tohle nedopadne dobře. Z auta jsem raději po zaparkování odstranil ze zadního skla malé dresy Energetiků, sestra oděla svůj bílo-modrý dres a vyrazili jsme do sebe zavěšení na stadion. A když už jsme stáli na našich místech, pro jistotu jsem si dopnul kabát až úplně ke krku, aby nebylo nic z mého ošacení vidět. Cítil jsem se opravdu jako tajný agent, který je nastrčen do nepřítelova táboru a jen počkej, kdyby někdo odhalil mou totožnost.

Kousek od nás byl hlouček fanoušků Energetiků, kteří si okamžitě získali moje sympatie. Jelikož i když jich bylo doslova co by na jedné ruce spočítal, ničehož se přesily v hledišti nebáli a fandili jako o život.

Pro mě to bylo krušné chvíle. Zvláště po tom, co Energie vstřelila svůj první gól, už už jsem chtěl začít řvát góóóól, když jsem si uvědomil, kde stojím, a tak jsem si přetáhl okraj kabátu přes ústa a smál se a sestra se mnou, jelikož tušila, jaké to musí být. Postupně jsem se naučil fandit společně s brněnskými. Když oni tleskali brankáři, že vychytal Energetika, já fandil s nimi, ale Energetikovi za krásnou akci. A když brněnští fandili svému hráči za svou akci, já fandil úžasnému brankáři Energii, že vydržel ten nápor.

Zápas byl velmi emotivní. Brněnští svým hráčů dokázali vykouzlit naprosto úžasnou a neopakovatelnou atmosféru. Nacvičeným obrazcem vytvořeným pomocí papíru při příjezdu brněnských počínaje, přes ukrutné fandění při každé akci až po mě naprosto ohromující pokřikování fandů z jedné tribuny na druhou ve smyslu, že jedna strana křičela: „Co to říkáte?“ a druhá strana tribuny odpovídala: „Brno dneska vyhraje!“

Ale každý líc má i svůj rub. Fandění je krásná věc, ale fandění jen když se daří, není fanděním. Fandění je podpora i za cenu neúspěchu. A brněnští fandové se mají ještě co učit, a to i úctě k protivníkovi. Nadávání vlastním hráčům, když se něco nepovede, nesmyslné urážení protihráčů a povzbuzování do boje ze strany fandů, když se schyluje k bitce na ledě, nadávání rozhodčím, když neuznají, že šlo o faul. To všechno se na hokeji také odehrává.

Ale i přes tu odvrácenou tvář fandění je zápas na domácím stadionu něčím naprosto okouzlujícím, co stojí za to zažít. A pokud jsem měl v plánu zajet na Energetiky na zápas, až budou někdy hrát blíže na Moravě, mám v plánu po tomto zápasu odjet do Karlových Varů na domácí zápas, abych zažil i zelené peklo domácího zápasu.

7.3.2010

Autor: Tomáš Vyskočil | neděle 7.3.2010 18:11 | karma článku: 8,61 | přečteno: 929x
  • Další články autora

Tomáš Vyskočil

Tomáš Klus vs. Tomáš Ortel aneb jak Ortel nad Klusem zvítězil

a ještě jedno Aneb, možná na druhou. Tedy: Aneb malá slavičí glosa k překvapivém výsledku Českého slavíka 2016, ale možná to nebylo až tak překvapující.

28.11.2016 v 21:58 | Karma: 15,77 | Přečteno: 673x | Diskuse| Hyde park

Tomáš Vyskočil

Ztracen ve vzpomínkách V.

Připadá mi někdy až hloupé, že pořád dokola používám tento nadpis a jen měním číslo, které jej zakončuje. Možná tentokrát někdo přečte ten samý nadpis a již sám si domyslí, o čem to budu psát. Nicméně ona pětka na konci nadpisu je více než symbolická, protože tento rok to bude pět svíček, které ponesu na Vánoce na hřbitov.

19.12.2011 v 23:50 | Karma: 5,87 | Přečteno: 200x | Diskuse| Osobní

Tomáš Vyskočil

Smyslologie se vrací I.

A je to zase tady. V posledních týdnech jsem na všechno tak myslel a vzpomínal, že jsem to možná snad i sám zase vyvolal. A ač mám v plánu o tom více psát, v tuto chvíli absolutně netuším, kde to skončí.

18.7.2011 v 1:00 | Karma: 4,71 | Přečteno: 327x | Diskuse| Hyde park

Tomáš Vyskočil

Tak přece státní maturita

Nikdy mě nenapadlo psát na Téma týdne. Většinou jsou to takový klišé témata, že ať by člověk napsal, co chtěl, bude to zase jen jedno klišé. Nicméně píšu si tak pravidlně svůj blog, který spíš už používám jako informační kanál o české, britské a anglické singlové hitparádě a najednou vidím téma týdne Maturita. Hm, zajímavé téma. Jsou zrovna maturity, poprvé i státní maturity a právě poprvé, což mi vhání úsměv do tváře, když vidím, jak jsou všichni proti státním maturitám a jaký je kolem toho humbuk.

28.5.2011 v 11:00 | Karma: 27,17 | Přečteno: 4998x | Diskuse| Společnost

Tomáš Vyskočil

Ztracen ve vzpomínkách IV.

Tento rok to začalo zvláštně. Ležím v posteli a jsem zcela pohlcen svou novou prací a vnímám kolem sebe jen to nejnutnější. Nechci promeškat žádný termín a chci prostě ze sebe vydat maximum. A při všem tom shonu zapomínám na ten důležitý termín, den kdy se mi změnil život.

29.3.2011 v 1:00 | Karma: 10,76 | Přečteno: 539x | Diskuse| Hyde park
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

O menopauze musíme mluvit, burácela herečka Halle Berry před Kapitolem

2. května 2024  21:41

Slavná herečka Halle Berry se zapojila do americké politiky, když podpořila senátorky snažící se o...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  20:58

Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 45
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1376x
Jsem a nevím kdo,
přišel jsem a nevím odkud,
jdu a nevím kam,
divím se, že jsem tak veselý.