Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Imaginarium dr. Ledgera

Kdo by čekal nějakou košatou kritiku nového filmu Imaginarium dr. Parnasse, tak se zřejmě nedočká. Film jsem zatím neviděl, ale chystám se na něj, toto psaní má patřit skvělému herci Heathu Ledgerovi.

Píše se 21.1.2010 a do českých kin vchází nový film Imaginarium dr. Parnasse, v kterém se naposledy představí herec Heath Ledger. Ač světová premiéra tohoto filmu byla 16. října loňského roku, v České republice je datum premiéry až symbolické, jelikož bylo naplánováno na předvečer druhého smutného výročí, kdy zemřel jeho hlavní hrdina.

Heath Ledger se narodil 4. dubna 1979 v australském Perthu. Herectví se pro něj stalo pojmem už v dětství, kdy navštěvoval divadelní kroužek a později přišly drobné i větší role v australských seriálech a několika filmech. Heath usoudil, že chce-li se stát známým a úspěšným hercem musí odejít do Hollywoodu.

První film, který jsem s Heathem viděl, se jmenoval Deset důvodů, proč tě nenávidím. Jako seznámení s hercem dobrý film, ale z pohledu pozdějších rolí je tento film až někde velmi hluboko.

O mnoho lepší, charakternější a rozhodně úspěšnější rolí byl v roli Williama ve filmu Příběh rytíře. Středověké pohádky s troškou moderních prvků. Silný příběh neurozeného mladíka, který se díky smrti svého pána rozhodne podvádět svět a stane se rytířem. Objíždí turnaje, které vyhrává a na jednom z těchto turnajů pozná šlechtičnu Jocelyn a u obou propuká láska. Ale každý podvod je jednou odhalen a ani tento rytířský podvod není výjimkou, ale díky známosti Williama s následníkem trůnu, proti kterému se při jednom turnaji postavil, ač jiní odmítli, příběh šťastně končí a William se stane skutečným rytířem.

V roce 2005 natáčí film, který mnohé pobouří, mnohé nadchne a mnozí jej ani nezaregistrují. Tento film, Zkrocená hora, se však řadí mezi jeho nejlepší role. Spolu s Jakem Gyllenhaalem ztvárnil dvojci můžu, kteří se jako mladí kovbojové vypravují k hoře Brokeback, kde mají hlídat stádo. Dlouhá samota a alkohol udělají jednoho večera své a mezi dvěma muži vzplane milostný příběh, který je zprvu zatracován a později se stává poutem mezi muži. Po dlouhých měsících strávených hlídáním stáda se oba rozejdou svými cesty. Ennis i Jack se ožení a mají děti. Jack po letech napíše Ennisovi a po letech se znovu setkávají a zjišťují, že roky na jejich přátelství a citu nenechaly následky. Od nového setkání se pak každý rok Ennis s Jackem vypravují na společnou dovolenou, kde dávají průchod svým citům. Jack však jakoby z ničeho nic přestane za Ennisem jezdit. Ennis zjistí, že Jack zemřel a vypravuje se za jeho rodiči a zjišťuje, jak moc jej Jack miloval. Velmi silný příběh o síle přátelství, důvěry a lásky.

Zatím v poslední Batmanovce Temný rytíř se Heath představil jako šílený klaun Joker. Úžasný herecký výkon šílenosti, kterou Heath ve filmu představil, mu vynesl posmrtně ocenění americké filmové akademie. Heath svými posledními rolemi překopával tvrzení, že hraje vedle známějších herců, teď začali hrát herci vedle Heathe Ledgera.

Další film, v kterém hrál, nese název Imaginarium dr. Parnasse. Je to jeho poslední film, který však nestačil ani dokončit. Během natáčení se podle všeho nešťastnou náhodou otráví uklidňujícími léky a umírá. Velká herecká ztráta nadějného talentu chvíli znamenala i konec natáčení Imaginaria. Pak se chvíli spekulovalo, kdo za Heatha dohraje roli jestli Johnny Depp, Colin Farrell nebo Jude Law, až nakonec se na této roli podíleli všichni tři. A všichni tři se vzdali svého honoráře ve prospěch Heathovy dcery.

 

Ať už jste Heatha Ledgera znali jako namyšleného floutka, rytířského podvodníčka, jako vlasteneckého bojovníka, jako důvěrného přítele, jako pohádkového dobrodruha, jako milovníka žen nebo jako vypočítavého šílence, v mé paměti zůstane navždy jako ztracený talent, kterého čekala ještě větší sláva.

26.1.2010

Autor: Tomáš Vyskočil | úterý 26.1.2010 11:43 | karma článku: 7,54 | přečteno: 826x
  • Další články autora

Tomáš Vyskočil

Tomáš Klus vs. Tomáš Ortel aneb jak Ortel nad Klusem zvítězil

a ještě jedno Aneb, možná na druhou. Tedy: Aneb malá slavičí glosa k překvapivém výsledku Českého slavíka 2016, ale možná to nebylo až tak překvapující.

28.11.2016 v 21:58 | Karma: 15,77 | Přečteno: 673x | Diskuse| Hyde park

Tomáš Vyskočil

Ztracen ve vzpomínkách V.

Připadá mi někdy až hloupé, že pořád dokola používám tento nadpis a jen měním číslo, které jej zakončuje. Možná tentokrát někdo přečte ten samý nadpis a již sám si domyslí, o čem to budu psát. Nicméně ona pětka na konci nadpisu je více než symbolická, protože tento rok to bude pět svíček, které ponesu na Vánoce na hřbitov.

19.12.2011 v 23:50 | Karma: 5,87 | Přečteno: 200x | Diskuse| Osobní

Tomáš Vyskočil

Smyslologie se vrací I.

A je to zase tady. V posledních týdnech jsem na všechno tak myslel a vzpomínal, že jsem to možná snad i sám zase vyvolal. A ač mám v plánu o tom více psát, v tuto chvíli absolutně netuším, kde to skončí.

18.7.2011 v 1:00 | Karma: 4,71 | Přečteno: 327x | Diskuse| Hyde park

Tomáš Vyskočil

Tak přece státní maturita

Nikdy mě nenapadlo psát na Téma týdne. Většinou jsou to takový klišé témata, že ať by člověk napsal, co chtěl, bude to zase jen jedno klišé. Nicméně píšu si tak pravidlně svůj blog, který spíš už používám jako informační kanál o české, britské a anglické singlové hitparádě a najednou vidím téma týdne Maturita. Hm, zajímavé téma. Jsou zrovna maturity, poprvé i státní maturity a právě poprvé, což mi vhání úsměv do tváře, když vidím, jak jsou všichni proti státním maturitám a jaký je kolem toho humbuk.

28.5.2011 v 11:00 | Karma: 27,17 | Přečteno: 4998x | Diskuse| Společnost

Tomáš Vyskočil

Ztracen ve vzpomínkách IV.

Tento rok to začalo zvláštně. Ležím v posteli a jsem zcela pohlcen svou novou prací a vnímám kolem sebe jen to nejnutnější. Nechci promeškat žádný termín a chci prostě ze sebe vydat maximum. A při všem tom shonu zapomínám na ten důležitý termín, den kdy se mi změnil život.

29.3.2011 v 1:00 | Karma: 10,76 | Přečteno: 539x | Diskuse| Hyde park
  • Nejčtenější

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

Hasičská cisterna dostala smyk a havarovala, dva lidé se zranili

1. června 2024  12:13,  aktualizováno  13:55

V sobotu krátce po půl desáté dopoledne havarovala hasičská cisterna mezi obcemi Žulová a Vápenná...

Babiš se bavil na skákacím hradě. Rodiče trnuli, co na to jejich děti

1. června 2024  13:29

„Trnul jsem, že se syn pana Babiše zeptá: Co tu děláte?“ oddechl si pětatřicetiletý muž před...

Řidič pod vlivem alkoholu nezvládl řízení. Při nehodě zemřel spolujezdec

1. června 2024  13:23

U obce Bradlecká Lhota v okrese Semily v sobotu dopoledne havarovala dodávka. Při nehodě na místě...

Zasáhnout Rusko tam, kde ho to bolí. Ukrajina utahuje smyčku kolem Krymu

1. června 2024  13:14

Sledujeme online Ukrajina stále více komplikuje ruskou snahu udržet se zuby nehty na anektovaném Krymu. Pokračuje v...

  • Počet článků 45
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 914x
Jsem a nevím kdo,
přišel jsem a nevím odkud,
jdu a nevím kam,
divím se, že jsem tak veselý.