Imaginarium dr. Ledgera

Kdo by čekal nějakou košatou kritiku nového filmu Imaginarium dr. Parnasse, tak se zřejmě nedočká. Film jsem zatím neviděl, ale chystám se na něj, toto psaní má patřit skvělému herci Heathu Ledgerovi.

Píše se 21.1.2010 a do českých kin vchází nový film Imaginarium dr. Parnasse, v kterém se naposledy představí herec Heath Ledger. Ač světová premiéra tohoto filmu byla 16. října loňského roku, v České republice je datum premiéry až symbolické, jelikož bylo naplánováno na předvečer druhého smutného výročí, kdy zemřel jeho hlavní hrdina.

Heath Ledger se narodil 4. dubna 1979 v australském Perthu. Herectví se pro něj stalo pojmem už v dětství, kdy navštěvoval divadelní kroužek a později přišly drobné i větší role v australských seriálech a několika filmech. Heath usoudil, že chce-li se stát známým a úspěšným hercem musí odejít do Hollywoodu.

První film, který jsem s Heathem viděl, se jmenoval Deset důvodů, proč tě nenávidím. Jako seznámení s hercem dobrý film, ale z pohledu pozdějších rolí je tento film až někde velmi hluboko.

O mnoho lepší, charakternější a rozhodně úspěšnější rolí byl v roli Williama ve filmu Příběh rytíře. Středověké pohádky s troškou moderních prvků. Silný příběh neurozeného mladíka, který se díky smrti svého pána rozhodne podvádět svět a stane se rytířem. Objíždí turnaje, které vyhrává a na jednom z těchto turnajů pozná šlechtičnu Jocelyn a u obou propuká láska. Ale každý podvod je jednou odhalen a ani tento rytířský podvod není výjimkou, ale díky známosti Williama s následníkem trůnu, proti kterému se při jednom turnaji postavil, ač jiní odmítli, příběh šťastně končí a William se stane skutečným rytířem.

V roce 2005 natáčí film, který mnohé pobouří, mnohé nadchne a mnozí jej ani nezaregistrují. Tento film, Zkrocená hora, se však řadí mezi jeho nejlepší role. Spolu s Jakem Gyllenhaalem ztvárnil dvojci můžu, kteří se jako mladí kovbojové vypravují k hoře Brokeback, kde mají hlídat stádo. Dlouhá samota a alkohol udělají jednoho večera své a mezi dvěma muži vzplane milostný příběh, který je zprvu zatracován a později se stává poutem mezi muži. Po dlouhých měsících strávených hlídáním stáda se oba rozejdou svými cesty. Ennis i Jack se ožení a mají děti. Jack po letech napíše Ennisovi a po letech se znovu setkávají a zjišťují, že roky na jejich přátelství a citu nenechaly následky. Od nového setkání se pak každý rok Ennis s Jackem vypravují na společnou dovolenou, kde dávají průchod svým citům. Jack však jakoby z ničeho nic přestane za Ennisem jezdit. Ennis zjistí, že Jack zemřel a vypravuje se za jeho rodiči a zjišťuje, jak moc jej Jack miloval. Velmi silný příběh o síle přátelství, důvěry a lásky.

Zatím v poslední Batmanovce Temný rytíř se Heath představil jako šílený klaun Joker. Úžasný herecký výkon šílenosti, kterou Heath ve filmu představil, mu vynesl posmrtně ocenění americké filmové akademie. Heath svými posledními rolemi překopával tvrzení, že hraje vedle známějších herců, teď začali hrát herci vedle Heathe Ledgera.

Další film, v kterém hrál, nese název Imaginarium dr. Parnasse. Je to jeho poslední film, který však nestačil ani dokončit. Během natáčení se podle všeho nešťastnou náhodou otráví uklidňujícími léky a umírá. Velká herecká ztráta nadějného talentu chvíli znamenala i konec natáčení Imaginaria. Pak se chvíli spekulovalo, kdo za Heatha dohraje roli jestli Johnny Depp, Colin Farrell nebo Jude Law, až nakonec se na této roli podíleli všichni tři. A všichni tři se vzdali svého honoráře ve prospěch Heathovy dcery.

 

Ať už jste Heatha Ledgera znali jako namyšleného floutka, rytířského podvodníčka, jako vlasteneckého bojovníka, jako důvěrného přítele, jako pohádkového dobrodruha, jako milovníka žen nebo jako vypočítavého šílence, v mé paměti zůstane navždy jako ztracený talent, kterého čekala ještě větší sláva.

26.1.2010

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Tomáš Vyskočil | úterý 26.1.2010 11:43 | karma článku: 7,54 | přečteno: 826x
  • Další články autora

Tomáš Vyskočil

Ztracen ve vzpomínkách V.

19.12.2011 v 23:50 | Karma: 5,87

Tomáš Vyskočil

Smyslologie se vrací I.

18.7.2011 v 1:00 | Karma: 4,71

Tomáš Vyskočil

Tak přece státní maturita

28.5.2011 v 11:00 | Karma: 27,17

Tomáš Vyskočil

Ztracen ve vzpomínkách IV.

29.3.2011 v 1:00 | Karma: 10,76