Na Favoritu Manhattan kolem do kola (explore NYC by Favorit F1, chapter #3)

Chci jízdenku na kolo, strejdo! Pokladní na stanici Long Beach nechápe a furt dokola mluví o bike permit. Nechci permici! Chci jednorázovou jízdenku do centra NY, chápeš?! 

Ano, permit je za 5$. Asi mám děsnou angličtinu. Když mi podává vytištěnej lupen, se sarkasmem anglicky říkám, a to je jako forewer, bro, jo? Suše odpoví forever. Jednoroční jízdenka na kolo za 5 dolarů. Podrž mě i ČD teda!

Najíždím s Favoritem F1 Special do vlaku. Krásně červeně svítí vůči nerezové oceli pláště vagonů ne nepodobných těm v metru. Jedu v peak off tj. mimo špičku, tak se s kolem celkem dobře vejdeme až do centra na Pennsylvania Station řečené Penn Station. Ve špičce už to napříště vůbec není jednoduchý, ještě horší než kolem pátý ve čtvrtek odpoledne ze Smícháče.

Centrum opouštím přes Hell's kitchen nejkratším možným západním směrem na obvod. Na Lincolnovým tunelem najíždím na parádní cyklostezku a jedu směrem na jih. Protože se nemůžu dočkat Svobody, vlítnu do parku, načež mě místní běžec upozorní "They may give you a ticket!". Velký bratr vidí i do parků a místní mu v tom hodně pomáhájí v duchu tisíců inzertních ploch s heslem "If you see something, say something! NYPD".

Kolem hodně vzdálené Svobody a Battery prolítnu bez zastavení. Vždycky jsem si myslel, že je ta socha nějaká větší!? Zastavuju až pod Brooklynským mostem. Zatímco všichni jsou nahoře, já jsem tady dole sám. Cyklostezka je v rekonstrukci, vede v chládku a špíně pod okružní výpadovkou, parádně to tady smrdí. Asi proto tu nikdo není, bikers' underground.

Hola! A je tu dnešní vrchol programu! Čekáme s Favoritem opřeným o plot OSN na "Vyšetřovatele" Vladimíra Dzuro. Už jste ho četli? Vladimír je další z mnoha úspěšných čechů, o kterém se teď mimo jiné dozvíte právě z jeho knížky. Vezmeme Favorita, Jaroslava a mě na malý snack, probereme naše pikle a já vsedám na velociped a vyjíždím dojet polovinu okruhu kolem ostrova, abych si druhou nechal na později.

Central Park je bike friendly. Celý ho protíná taková malá okružní dálnice pro cyklisty, bruslaře, pěší a armádů cops z NYPD, jejichž pracovní náplň mi není úplně jasná. Nijak zvlášť se nezastavuju, zas tak mě park neoslovil, ale je celkem fajn pro svou rozlehlost a vlastně jediné zelené místo v tomhle skleněném pekle. Turek mi na konci parku poradí, kudy zpět na železniční stanici. Volím 7 Ave a užiju si honkongské hustoty aut a lidí, mezi kterými se prosekám až do vchodu do nádražní budovy. Včas, i na místní magory tady v tom cykloúboru s vypůjčeným Favoritem F1 za čtvrtmilionu vypadá jako emzák.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Tomáš Šebek | úterý 19.6.2018 12:43 | karma článku: 14,96 | přečteno: 643x