Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Na americký cyklostezce na kole pod pokutou $250! (explore NYC by Favorit F1, chapter #2)

Dálnici na kole? Big thanks & fuck you! Dnes jsem chytřejší. Dnes jsem víc než chirurg! Long Beach opouštím přes Island Park na sousední, vlastní Long Island. Intervalový tréning z červené na čevenou po 200 metrech pokračuje ...

Červená, Cvak, hop-off, zelená, hop-on, cvak. Vyladil jsem pravou nohu na zásek do těhle zvláštních SPD napoprvé. Zabrzdit namístě a hned zase akcelerace z místa na 40kmh. A tak pořád dál až na výpadovku. A zlobí mě dneska přesmykač. Správnou polohu ladím dvojím cvaknutím nahoru anebo dolů podle potřeby. Na beranech mám pádlo na ukazovák s prostředníkem pro lehčí převody, malý push na palec na vnitřní straně na ty těžší. Tohle by mohlo být lépe vymyšlené, třeba jak to znám s vlastního krossového Giantu. Protože jinak je to kolo takové, že máte dojem, že se narodilo jen pro vás. Ono se taky tak narodilo! Favorit je personalizovaný. V misi (a na www.favorit.cz) má napsáno: "Nejosobnější kolo na světě".

Ujedu asi dvacet kilometrů a doprava natolik zhoustne, že už nevychází ani pravidelné úniky ze silnice doprava na chodník a skojem zpět do ulice mezi brzdící auta. Tak tohle mě nebaví. To už si člověk neužije. Ani na skútru už by to nebyla legrace. Fuck off local traffic! Otáčím do příčnalice. A protože bych se do levýho na odbočení nedostal, po podélném přejedu na příčný přechod. Tam čekám na zelenou pro chodce. Dementní trochu, že  Ale přijde mi to jako bezpečný odbočení tady v americkém provozu mezi řidičema, co jsem jim před chvílí skákal z chodníku před přední masky.

Projížím nekonečným předměstím. Připomíná mi to irský Dublin nahoře z Moyville, kde jsme rok bydleli. Omrzí se to hned za chvíli. To je krásný obrat. Ale docela mě baví fofrovat v těch uličkách a většinou rychleji než auta vlevo ode mě. To ten závodní Favorit F1 Special fakt umí - fofrovat. Když se točím zpět na směr domů, abych strefil tentokrát západní výpadovku resp. nábližku, najíždím (ach bože) zase na dálniční obchvat. Hustota jak na brněnský. A tak si až na poslední chvíli na panelce pod sebou všimnu, že je mezi dvěma panelama schod 15 cm výšky. Naštěstí ve směru ode mne dolů. Kdyby to bylo opačně, tak bych si teď parádně rozbil hubu. Namísto toho jsem si hópnul.

Po úmorných čtyřiceti najíždím protisměr západní výpadovky zpět na Long Beach. Když zastavuju, abych se zase vyfotil na "like higwhway", vzrušeně si všimnu cyklostezky vpravo ode mně! Hurá, najíždím ... a zpomaluju. Celou tuhle opršele místy zelenkavou cyklostezku již dávno napříč rozrušili kořeny stromů. Čili jedeš jako na valše. Drrrrrrr. Prdel trpí. A nikdo tady nejezdí. Možná už deset let nikdo tady nejel? Mýtnicí projíždím samozřejmě bez placení. Tak používám i newyorské metro. Jediná cesta mimo v panelových blocích uzavřenou dvouprodovku vede po pedestrians path. Tady nikdo pěšky nechodí. Ale jet na kole je možné pouze pod pokutou 250$. Jedu tudy.

Dnešní dojem? Dnes si říkám, že už z Long Beach na kole už nikam nevyjedu. Že se prostě přiblížím vlakem někam jinam. Pro zpovykané pražáky na růžových Rekola, co si denně říkáme o smrt vestoje ve šlapkách, je tohle všechno tady jeste celkem O.K. Co by řekl holanďan? WTF!?

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Tomáš Šebek | sobota 16.6.2018 18:28 | karma článku: 12,88 | přečteno: 836x
  • Další články autora

Tomáš Šebek

Afghánistán, mise 2, den 3: Z letiště rovnou do břicha a pak do hlavy

Už jsem zase v Kundúzu a začínám psát čtvrtý díl nekonečného příběhu na cestách s Lékaři bez hranic.

3.8.2015 v 6:00 | Karma: 20,83 | Přečteno: 1465x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Šebek

Výbuch bude v pět! Afghánistán, den 13.

Rána jako blázen. A docela blízko. Jako když se u nás doma střílí v lomu. Poslouchám do ticha. Začínají sirény, policajti a hasiči. Čekám na telefon z nemocnice. Terénní koordinátor už zběsile telefonuje. Potkám ho za pár minut na schodech. „Tak co? Nějaký raněný?“ „Ne. IED (improvised explosive device / podomácku vyrobená výbušnina) na západním cípu města, nikdo zraněnej.“ Víc mě nezajímá, to není práce pro mě. Ještě přijde hromadná esemeska s hlášením. Ale tak jako při zemětřesení na Haiti, cvičně si zabalím baťůžek se základními věcmi, penězi a doklady. Je to takové mentální cvičení. A pak už na to zase zapomenu. Střelba a výbuchy sem prostě zatím patří. Poslední mezinárodní vojenské jednotky odtud odjely před týdnem. Němci.

19.1.2014 v 8:50 | Karma: 16,41 | Přečteno: 1848x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Šebek

Půlnoční trepanace lebky, Afghánistán, den 12.

Nemám rád klidná období. Znamená to, že se něco chystá. Tři ze čtyř postelí na JIPu jsou volné, skoro 10 volných je pak na oddělení čítajícím celkem 60 lůžek. Doktoři na pohotovosti koukají do zdi, v nemocnici se nehne ani molekula vzduchu... Je jasné, že přijde strašlivý masakr!

18.12.2013 v 11:45 | Karma: 24,55 | Přečteno: 2789x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Šebek

Mezi půlky ti granát zastrčím …, Afgánistán, den 7.

To není nápěv hardcorové startup kapely. To je realita dnešního rána. Když jsem dorazil do nemocnice, a tentokrát jsme dost spěchali, už je na sále. Na místě pravé kyčle má díru jako vrata, která vedou do břicha. Sotva břicho otevřu, valí se vlny tmavé, žilní krve.

12.12.2013 v 9:04 | Karma: 25,78 | Přečteno: 3077x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Šebek

Tohle není pohádka ..., Afgánistán, den 6.

Zakázali tady motorky. Proto je relativně klid, říkají všichni. Je fakt, že v noci mě zatím nikdo moc nebudil. Zakázali je proto, že se z nich prováděly cílené atentáty. Jeden řídí, druhý střílí na cíl, většinou velice přesně. Policajti ty motorky v Kundúzu zrekvírovali do jediné...

10.12.2013 v 7:00 | Karma: 16,13 | Přečteno: 1620x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

V systému DiPSy jsou výsledky přijímacích zkoušek, školy je zveřejní během dne

15. května 2024  7:16

V systému DiPSy jsou k dispozici výsledky přijímacích zkoušek na střední školy. Uchazeči si...

Guvernérka urazila kmenové náčelníky. Siouxové jí zakázali vstup na pětinu státu

15. května 2024  6:56

Guvernérka amerického státu Jižní Dakota Kristi Noemová má aktuálně zakázaný vstup skoro na pětinu...

Pláničkova metoda v praxi. Turecký farmář pouští slepicím Mozarta, nesou víc vajec

15. května 2024  6:35

Po vzoru legendární české komedie Slunce, seno, jahody, v níž muzikou zvyšoval dojivost krav...

Bidenova administrativa má nový balík zbraní pro Izrael, vyjde na miliardu dolarů

15. května 2024  6:22

Administrativa amerického prezidenta Joea Bidena pokročila v přípravách balíku zbraní a munice pro...

  • Počet článků 38
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2087x
Můj indiánský pradědeček mi odkázal motorovou pilu. Udělal to hned potom, co s ní v opilosti uříznul nohu svému krajanu, který s ním onoho osudného prvního máje putoval za účelem podřízutí májky v sousední vsi. Stál blbě, májka byla moc blízko nohy, chyběly centimetry ... (www.mediciman.cz, březen 2005)

Seznam rubrik